E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyümede Çin'i dahi geçebiliriz---

Büyümede Çin'i dahi geçebiliriz

Büyümede Çin'i dahi geçebiliriz
11 Eylül 2017 - 12:37 borsagundem.com

3. çeyrek büyümesine dair "Yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyi görerek Çin'i dahi geride bırakma ihtimalimiz olduğunu düşünüyorum" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Bakan Zeybekci, ikinci çeyrekte elde edilen yüzde 5,1'lik büyümenin, Türkiye ekonomisinin ne kadar dinamik ve milletin ne kadar üretken olduğunu tüm dünyaya bir kez daha ispatladığını kaydetti.

Yılın ilk çeyreğindeki büyümenin yüzde 5,2 olarak revize edilmesiyle yılın ilk yarısında Türkiye'nin yüzde 5,1 büyüdüğüne işaret eden Zeybekci, "Nitekim, geçtiğimiz nisan ayından bu yana çeşitli vesilelerle ikinci çeyreğe ilişkin yüzde 5'in üzerinde, üçüncü çeyreğe ilişkin ise yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme beklediğimizi söylemiştik. 2017 yılı için öngördüğümüz tahminleri rahatlıkla yakalayacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, büyümedeki artış kadar büyümenin kompozisyonunun da kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İhracata dayalı büyüyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin 1,68 puanı net ihracat kaleminden geldi. Böylece yılın ilk yarısında görülen yüzde 5,1'lik büyümenin 1,98'inin net ihracattan geldiğini görüyoruz. Yine bizi memnun eden gelişmelerden biri de ikinci çeyrekte yatırımlar kaleminin büyümeye yüzde 2,86 katkı sağlamış olmasıdır. Diğer bir ifadeyle yatırımlar ve ihracatla büyüyoruz. Yılın ilk yarısındaki yüzde 5,1'lik büyümenin 3,9 puanı yatırım ve ihracattan geldi."

"Türkiye, diğer ekonomileri gölgede bıraktı"

Ülkenin büyüme performansının Avrupa Birliği, G-20 ve OECD ülkelerinin çok daha üzerinde olduğuna işaret eden Zeybekci, ikinci çeyrekte AB'nin yüzde 2,4, Avro Bölgesi'nin yüzde 2,3 ve OECD'nin yüzde 2,4'lük büyüme performanslarıyla 2008 dünya krizi sonrası en iyi dönemlerini geçirdiğini ancak yine de Türkiye'nin bu ekonomileri başarısıyla gölgede bıraktığını belirtti. Zeybekci, "Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturan G-20'de, Çin'in ve Hindistan'ın hemen ardından üçüncü sıradayız. Avrupa'da ise ikinci çeyrekte en hızlı büyüyen dördüncü ekonomiyiz." değerlendirmesinde bulundu.

"OVP hedefine ulaşılacak"

Zeybekci, büyüme rakamlarının ardından, uluslararası kuruluşların tahminlerini bir bir artırdığının görüleceğini ifade ederek, "Türkiye, ikinci çeyrek büyüme performansıyla 2017 yılında yüzde 2,5 büyüyeceğimizi tahmin eden IMF'yi, yüzde 3,5 büyüyeceğimizi tahmin eden Dünya Bankasını ve yine yüzde 3,5 büyüyeceğimizi tahmin eden OECD'nin beklentilerini birkaç puan yukarı taşımaya zorlamıştır." ifadelerini kullandı.

Orta Vadeli Program'da (OVP) ikinci çeyrek için öngörülen yüzde 3,5'lik büyümenin rahatlıkla aşıldığına da dikkati çeken Zeybekci, yıllık yüzde 4,4 olarak belirlenen OVP hedefine rahatlıkla ulaşılacağı, hatta yüzde 5,5'lik seviyenin dahi yıl sonunda aşılacağı tahmininde bulundu.

"Üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 7'nin üzerinde olur"

Ekonomi Bakanlığının analizleriyle öncü verilere göre üçüncü çeyrek büyümesinin ikinci çeyrekten daha güçlü gelerek yüzde 7'nin üzerinde olacağını vurgulayan Zeybekci, "Yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyi görerek Çin'i dahi geride bırakma ihtimalimiz olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, sürdürülebilir, kapsayıcı ve refah yaratan büyümenin ancak net ihracatla mümkün olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın vizyonuyla ve sayın Başbakan'ımızın liderliğinde, hükümet olarak 2017 yılını 'ihracat seferberliği' yılı ilan etmiş, ihracata ve yatırıma yönelik desteklerimizi bu hedefe göre iddialı şekilde belirlemiştik. Yılın 8 ayında ihracatımız yüzde 10,8 artarak 103,3 milyar dolara yükselmiştir. Elde edilen başarılar tesadüfi değildir ve hükümetimiz tarafından uygulamaya konulan reformların ve çalışmaların ürünüdür. Bugün bu çalışmaların meyvesini topluyor olmak son derece önemli. Bu başarı toprağını, gökyüzünü ve ekmeğini seven, kah fabrikalarda kah pamuk tarlalarında kah denizde kah şantiyelerde alın teri döken işçimizin, çiftçimizin, balıkçımızın, memurumuzun, iş adamımızın, ihracatçımızın kısacası tüm 80 milyonun başarısıdır, inancının eseridir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie11 Eylül 2017 17:22

    Seviyorum bu Zeybekçi'yi :)

  • ayıkın dostlar11 Eylül 2017 15:39

    Biraz uyanık olun türkiyede gsmh açıklanırken dev holding ve şirketlerin yaptığı kar ülke nufusuna bölünürken borçda aynı şekilde bölünüyor .Sanki vatandaş gelirde koç,sabancı ile ortak ama iş borç ödemeye gelince vergi toplamaya gelince vatandaş tek başına örnek vereyim (2016 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 32 bin 676 TL ) gerçekte 1400*12=16.800 tl sanki çoluk çocuk herkes 32 bin 676 TL mi kazandık !!!NERDE BU PARA ?

  • Rakamlar ile oyunlar11 Eylül 2017 13:44

    Büyüme oranı 5.1 allah bereket versin amma bu rakamı aciklayan kim ? Devleti yöneten hükümet işlerine gelince aşağı istedikleri zaman yukarı son 15 yilda ihracat 100 kat artmış ithalat ise 135 kat bu mu büyüme? Son 15 yil da yabancilara satilan toprak 200 milyon m2 yoksa bu mu büyüme? Yoksa özel sektordeki yabancilara satılan ve ortaklik ile gelen 500 milyar $ mı büyüme? 1 milyon dolarlik gayrımenkul alan yabanciya vatandaşlık var hemde vergi yok yoksa bu mu gelisim ? Hergün 50 gayrimenkul yabancilara satılıyor belkide bu buyumedir. KENDİ ÜLKEMİZDE 2. EL VATANDAŞ OLDUK HADİ GÖZÜNÜZ AYDIN.