E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyüme yavaşlıyor, işsizlik artıyor---

Büyüme yavaşlıyor, işsizlik artıyor

Büyüme yavaşlıyor, işsizlik artıyor
15 Eylül 2014 - 12:19 borsagundem.com

Türkiye ekonomisinde ikinci çeyrek büyümesi yüzde 2.1, işsizlik ise yüzde 9.1 olarak gerçekleşti

TUİK’in açıkladığı hane halkı işgücü anketine göre Haziran ayında işsizlik yıllık bazda yükselişine devam ederek %9,1’e tırmandı (Haziran 2013: %8,1). Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da benzer şekilde %9,9 seviyesine yükseldi (Mayıs: %9,5). Arındırılmış oran Mart ayından bu yana yukarı yönlü bir seyir izliyor.

İstihdam yaratımına bakıldığında yılbaşından bu yana aşağı yönlü seyrin hâkim olduğu ve Mayıs ayından sonra Haziran ayında da istihdamın mutlak olarak azaldığını (-96 bin) görüyoruz. Aylık değişimlerde önceki aylardan farklı olarak tarım grubu daha öne çıkarken (-72 bin), tarım-dışı istihdam da 24bin’lik gerilemeyle olumsuz sinyal vermeye devam etti. Tarım dışı grupta -54 bin ile inşaat sektörü dikkat çekerken, sanayi sektörü ikinci ay üst üste ekside kalarak (-32bin) ekonomideki zayıflamayı doğruladı. Son olarak mevsim etkisinden arındırılmış iş gücüne katılım oranı sınırlı oranda gerileyerek %50,4’e geldi (Mayıs:%50,5).

Sonuç olarak Haziran ayı rakamları büyümedeki yavaşlamanın toplumsal olarak maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Yılın üçüncü çeyreğinde para politikasındaki gevşemeye bağlı olarak iç talep bir parça canlanır ve süre gelen jeopolitik risklere rağmen ihracat gücünü koruyabilirse işgücü piyasasındaki zayıflama hız kesebilir. Ama genel seçimler öncesinde işsizliğin azaldığı bir senaryo ufukta gözükmüyor.

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kıro15 Eylül 2014 12:29

    işsizlik rakamları dahada artabilir, suriyeli, ıraklı vs ülkede elini kolunu sallayarak çalışabiliyor, bizimkiler işsiz kalacaklar