E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBrexit depremi 'Kara Cuma' ihtimalini güçlendirdi---

Brexit depremi 'Kara Cuma' ihtimalini güçlendirdi

Brexit depremi 'Kara Cuma' ihtimalini güçlendirdi
24 Haziran 2016 - 08:03 borsagundem.com

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı piyasalarda şok etkisi yarattı. Dolar, altın ve diğer yatırım araçlarında yaşanan sert hareketlerin piyasaların açılmasıyla beraber borsalar tarafında da görülmesi bekleniyor.

İngiltere, Brexit referandumunda "AB'den çıkalım" dedi. Sterlin, 1985'ten bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyeye indi. Dolar, dün 2,86 seviyesinden işlem görürken bugün kararın ardından uluslararası piyasalarda 3 liranın üzerine çıktıktan sonra 2,97'nin üzerinde işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise 1330 dolara kadar yükseldi.

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın kaderini belirleyecek olan referandumda oyların büyük bölümü sayıldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, referandumda AB'den ayrılma (Brexit) yönünde oy kullananların oranı yüzde 51.7. 'AB'de kalalım' diyenlerin oranı ise yüzde 48.3. 

Mevcut sonuçları değerlendiren BBC'nin öngörüsüne göre, referandumdan yüzde 52'ye karşı yüzde 48 ile "AB'den ayrılma" sonucu çıkacak.

İNGİLİZ STRELİNİ 1985'TEKİ SEVİYESİNE İNDİ

Sterlin, ilk sonuçların "kalma" yanlılarının zafer kazanma olalığına ilişkin güveni sarsması sonrası, yüzde 7.8 ile 2008'den bu yana en büyük güniçi düşüşünü gösterdi. Sterlin dolar kuru akşam ilk sonuçlarla 1,50 seviyesindeydi fakat Brexit ihtimali güçlenince sabah saatlerinde 1,34'e kadar geriledi. Bu rakam en son Sterlin/dolar kurunda en son 1985'de görüldü. Güvenli liman olarak algılanan Japon Yeni ise bu sabah 31 önemli para biriminin tümü karşısında güç kazandı ve yatırımcıların güvenli liman alımlarını artırmaları sonucu, yendeki yükselişe ABD Hazine tahvilleri ve altın da katıldı.

BBC'ye göre İngiltere AB'den ayrıldı

HİSSE SENETLERİNDE DÜŞÜŞ

İngiltere hisse senetlerinin gösterge endeksi FTSE 100'ün vadeli kontratları, hisselerin iki ayın zirvesinden düşeceğini işaret ederken, Standard & Poor's 500 (ES&P 500) endeks vadelileri de geri çekildi. Petrol varil başına 49 dolara doğru geriledi ve bakır ve nikel de değer kaybetti.

ASYA BORSALARI ÇAKILDI

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi  yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'den daha fazla kayıp yaşadı.

DOLAR SABAH YURT DIŞINDA 3 TL'Yİ GÖRDÜ

Dolar Türk Lirası karşısında, İngiltere'deki AB referandumunun ilk sonuçlarına göre "ayrılma" (Brexit) yanlılarının hafif ağır basması sonucu ortaya çıkan endişelerle, sabah saatlerinde 3.00 seviyesinin üzerini gördü. Dolar/TL, 3.0032 seviyesine kadar çıktıktan sonra, sabah 06.25'te 2.9840 seviyesine geldi.

Avrupa borsalarında sert düşüş bekleniyor

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE (GÜVENLİ LİMAN)

Tüm dünyada piyasalar, kamuoyu araştırmaların tersine, Brexit yanlılarının ilk sonuçlarda önde gitmesine sert tepki verdi. Güvenli liman nitelğindeki varlıklar güç kazanırken, risk varlıklarına satış geldi. Yen, ABD hazine tahvilleri ve altın değer kazanırken, aralarında TL'nin de olduğu gelişen piyasa para birimler, hisse senetleri, sterlin ve euro sert düşüşler gösterdi. Altın sabah saatlerinde ons fiyatı olarak 1300 doların üzerine çıktı.

İNGİLİZ BANKALARDA BÜYÜK KAYIP

Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBCyüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.

IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali24 Haziran 2016 11:08

    haçlılar çökecek te biz müslümanların hazırlığı varmı

  • Byörne24 Haziran 2016 09:43

    Haçlı sömürgeci zihniyet birbirini yiyecek. Bela kara bulut gibi tepelerinde Global bir savaş kapıda. Önlem almakta fayda var.

  • Byörne24 Haziran 2016 09:39

    Haçlı zihniyet çöküşe geçti. Birlikte parçalanma kaçınılmaz olacaktır.

  • vanti1324 Haziran 2016 09:13

    nasıl ki önceki kara cumadan sonra bir dünya savaşı olduysa bugünden sonrada 3.dünya savaşının adımları atıldı.Dünyadaki terörizm,aşırı sağ,ırkcılık ve ekonomik durgunluk olayları bize tarihde örnekleriyle Deja Vu olarak yansıcak.Ülkeler parçalanıcak gruplaşıcak ve büyük savaş çıkıcak.İnsanoğlunun doyumsuzluğu gene kendisinin sonunu getiricek

  • Abdullah Alptekin24 Haziran 2016 09:06

    Büyük ihtimalle Fransızlarda çıkmak isteyeceklerdir.Çünkü adamlar ispanya Yunanistan italya gibi üyeler tarafından sömürülmek istemiyor.Bence Türkiye de bir an önce referanduma gitmeli ve müzakereleri durdurmalıyız.Böylece asil ve onurlu bir tavır sergilemiş oluruz.Türkiyenin itibarı artar.

  • Erol24 Haziran 2016 08:19

    İngilizler kına yaksınlar... Bu avrupa birliğinin sonu demektir, ayrıca finans sektöründe de deprem olacaktır. Çünkü avrupa birliğinin finansal kalbi londra'da atar.