E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorusan Mannesmann teknik analizi---

Borusan Mannesmann teknik analizi

Borusan Mannesmann teknik analizi
30 Mart 2017 - 09:09 borsagundem.com

Marbaş Menkul, Borusan Mannesmann'ı analiz etti

1958 yılında kurulan ve sektörün en köklü şirketi olarak kabul edilen Borusan Mannesmann Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş.(BMB) 58 yılı aşkın tecrübesi ile sektörün Türkiye'de gelişimine öncülük etmiştir.BMB,Türkiye'de toplam 750.000 ton boyuna kaynaklı ve 300.000 ton spiral kaynaklı çelik boru olmak üzere yaklaşık 1.1 milyon ton üretim kapasitesi ile faaliyetlerini devam ettirmektedir. Türkiye'de kurulu kapasiteye ek olarak Avrupa otomotiv endüstrisine hizmet vermekte olan Vobarno(İtalya) fabrikasının üretim kapasitesi de yıllık 28.000 ton seviyesindedir.

BMB'nin bağlı ortaklığı olan ABD'nin Teksas eyaletinin Baytown şehrinde kurulu Borusan Mannesmann Pipe US Inc,(BMP) 300.000 ton kapasiteli petrol ve doğal gaz çıkarımında kullanılan kuyu ve sondaj borusu üretim tesisinde 2014 yılının üçüncü çeyreğinde üretim faaliyetlerine başlamıştır.Bu yatırım ile birlikte şirketimiz gerek satış hacmi gerekse de üretim kapasitesi açısından Avrupa'nın önde gelen üreticilerinden birisi olmanın yanında ABD'de üretim tesisi olan bir Türk firması konumuna gelmiştir.

Yoğun bir rekabetin yaşandığı ABD sondaj borusu pazarında müşterilere en kaliteli ürünü sağlayarak fark yaratma amacında olan şirketimiz en gelişmiş teknolojiye sahip ekipmanlar ile en kısa sürede yüksek kaliteli üretim hedefine ulaşmıştır.Yeni kurulan bu tesiste BMP,API standartlarına uygun yüksek kaliteli boru üretilebilmektedir.

2014 yılının üçüncü çeyreğiyle ile birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle ABD sondaj ve kuyu borusu pazarında yaşanan daralma 2016 yılı genelinde devam etmiştir. Ancak son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş trendi sektörde toparlanmanın 2017 yılı ile birlikte başlayabileceği yönündeki beklentileri de kuvvetlendirmektedir. Bu bağlamda şirketimiz 2017 yılında pazar koşullarını daha da yakından takip etmeye devam etmeyi sektördeki olumsuz gelişmelerden ise en az etkilenecek şekilde çalışmalarını sürdürmeyi hedeflenmektedir. Şirketimiz 2016 yılında pazar payını artırmayı başarmış 2017 yılında ise bu başarıyı daha da ileri seviyelere taşımayı hedeflemektedir.

Türk çelik boru sektörünün en büyük ihracat pazarı konumunda olan Irak'taki siyasi belirsizliklere rağmen 2016 yılında bu ülkeye gerçekleştirilen ihracat miktarı olarak bir önceki yıla paralel şekilde gerçekleşerek toplam çelik boru ihracatı içindeki liderliğini korumuştur.2016 yılında gerçekleşen çelik boru ihracatında Irak'ı sırasıyla İngiltere, ABD, Romanya ve Almanya izlemiştir. Bu beş ülkenin toplam ihracat içindeki payı ise %58 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Avrupa'nın en büyük dünyanın ise beşinci çelik boru üreticisi konumunda olan Türk çelik boru sektörünün, AB bölgesine gerçekleştirdiği ihracat 2016 yılında bir önceki yıla kıyasla %6 oranında artış göstermiş sektörün bu bölgede en çok ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla İngiltere, Romanya, Almanya, Belçika ve Hollanda olmuştur. Bu beş ülkeye gerçekleşen ihracat ise toplam ihracatın yaklaşık %34 üne tekabül etmektedir.

Diğer taraftan Türkiye çelik sektörü siyasi ve ekonomik olumsuzluklar sektöre yönelik damping iddiaları ve hedef ihracat pazarlarından olan Ortadoğu bölgesinde istikrarın sağlanmamasına rağmen 2016 yılında ihracat hedefine ulaşmış bu dönemde ihracat bir önceki yıla kıyasla %2.4 oranında artış göstererek 16.5 milyon tona yükselmiştir. Değer bazında ihracat ise hammadde fiyatlarındaki düşüş nedeniyle %8.1 oranında azalarak 9.1 milyar USD ye gerilemiştir. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Ortadoğu bölgesi 5.3 milyon ton ihracat ile sektörün en büyük pazarı olmayı sürdürmüştür. Bu bölgeyi sırasıyla 3.6 milyon tonla AB ülkeleri 2.5 milyon tonla Kuzey Amerika ve 2.3 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri izlemiştir. Sektörün ihracatında miktar bazında en fazla artışın gerçekleştiği ülkeler ise sırasıyla Yemen,İsrail,İspanya,Mısır ve Hollanda olmuştur.2016 yılında ihraç edilen çelik ürünleri ise 7 milyon ton ile inşaat çeliği 2 milyon tonla sıcak yassı 1.8 milyon tonla dikişli boru ve 1.5 milyon tonla profil olarak sıralanmıştır.

Petrol fiyatlarının 2016 yılının ilk çeyreğinde 12 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle beraber ABD sondaj ve kuyu borusu pazarı talebine yön veren petrol kuyu sayısı yılın ilk yarısında yılbaşındaki seviyesinin %39 kadar altına gerilemiştir. Ancak yılın ikinci yarısında petrol fiyatlarının dip seviyelerden yükselmeye başlamasıyla birlikte kuyu sayılarında tekrar yukarı yönlü seyir izlenmiştir. Şirketimizin ABD pazarına yönlendirdiği sondaj borusu satışlarının performansı açısından belirleyici olacak bu artış trendinin 2017 yılında da devam edeceğini öngörmekteyiz.

2016 Yılında;

*Birinci kalite ürün satışları bir önceki yıla kıyasla %3 oranında azalarak 720 bin ton seviyesine gerilemiş ancak birim brüt karlılıktaki artışın katkısıyla brüt karımız aynı dönemde %26 oranında artış göstermiştir.
*2016 yılında toplam birinci kalite satışlarının yaklaşık %59 u yurt dışı pazarlara yönlendirilerek ihracat odaklı büyümeye devam edilmiştir.

*Otomotiv sektörüne yönelik çelik boru satışlarında hem satış hacmi hem de karlılık olarak şirket tarihinin en iyi sonuçları elde edilmiştir.Bu dönemde satış hacmi bir önceki yıla kıyasla %2 oranında artış gösterirken karlılık ise tatmin edici seviyelerde gerçekleşmiştir.

*Yüksek katma değerli spiral kaynaklı boru satışı ve karlılığı şirket tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bu boruların satışından elde edilen ciro ise toplam birinci kalite ürün cirosunun %35 seviyesinde gerçekleşmiştir.

*Basınçlı özel ve spiral borular başta olmak üzere yüksek katma değerli boru satışları bir önceki yıla kıyasla %3 oranında artış göstermiştir. Bu boruların satışından elde edilen cironun toplam birinci kalite satış cirosu içindeki payı %7.1 seviyesine ulaşırken brüt kar seviyesindeki artış oranı ise %32 olarak gerçekleşmiştir.

*Şirketimiz 33 milyon USD kontrat bedelli Meksika Tuxpan-Tula Gaz Boru Hattı projesini kazanmıştır. Proje kapsamında Gemlik Spiral Boru fabrikamızda üretimi gerçekleştirilen 36 inç çapında 24.5 metre boyunda boruların tamamı Meksika'nın Tuxpan limanına gönderilmiştir.2017 yılında tamamlanması öngörülen hat üzerinden Veracruz Puebla ve Hidalgo bölgelerindeki enerji üretim santrallerine gaz sağlanması planlanmaktadır. Kazanılan bu proje ile Meksika'ya ilk defa deniz aşırı bir ülkeden 24.5 metre boru girişi olmuştur. Şirketimiz stratejik büyüme alanlarından biri olarak belirlediği spiral hat boruları pazarındaki iddiasını yeni başarılarla sürdürmeyi hedeflemektedir.

*Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan düşüş kaynaklı Kuzey Amerika sondaj ve kuyu borusu pazarında yaşanan talep daralması ve artan rekabet sonucunda düşen marjların da etkisiyle sondaj ve kuyu borusu satışlarında beklentinin altında bir performans sergilenmiştir. Ancak son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü seyir, sektördeki toparlanmanın 2017 ile birlikte ivme kazanabileceği yönündeki beklentilerimizi kuvvetlendirmiştir.

*Şirketimiz bağlı ortaklıklarından ABD'de mukim BMP U.S, çelik sektörünün en önemli yayın kuruluşlarından biri olan American Metal Market tarafından üretim operasyonel mükemmellik yeni ürün geliştirme izlenebilirlik verimlilik ve iş güvenliği gibi farklı alanlardaki kriterler dikkate alınarak yapılan değerlendirmede Yılın en iyi boru üreticisi ödülünü kazanmıştır.

*Dönem içinde çelik boru gurubuna 38.371.524 TL yatırım gerçekleştirilmiştir.

*İtalya'nın Vobarno bölgesinde yerleşik Borusan Mannesmann VobarnoTubi SPA yıllık 28.000 ton üretim kapasitesi ile yüksek katma değerli soğuk çekilmiş özel boru üretimi konusunda uzmanlaşmıştır. İtalya,Almanya, İspanya ve Fransa gibi otomotiv sektörünün güçlü olduğu ülkelere yönelik yaptığı satışlar ile gerek ürün gerekse hizmet kalitesi açısından Avrupa'da sektöründe tanınan bir üretici konumundadır. Şirket yaklaşık 24.000 m2 kapalı alan üzerine kurulu olup 91 çalışanı ile faaliyet göstermektedir.2016 yılında birinci kalite ürün satışları bir önceki yıla kıyasla %3 oranında artış göstermiştir.

*ABD'de mukim olan bağlı ortağımız BMP US Inc.toplam 150 milyon USD yatırım harcaması ile kurulmuş olan üretim tesisinde üretim ve satış faaliyetlerine devam etmektedir.Yıllık 300.000 ton üretim kapasitesine sahip tesiste doğal gaz ve petrol çıkarımında kullanılan sondaj boruları üretilmektedir.2017 yılı için pazar koşullarının 2016 yılına kıyasla daha ılımlı olabileceğine yönelik beklentilerimizi kuvvetlendirmektedir.BMP US Inc.olarak pazarın zor günler yaşadığı 2016 yılında üretim tesisimizi pazara açık tutarak nihai ürün kullanıcılarına bu zor dönemde güvenilir bir üreticiden kaliteli boru satın alabilme imkanını sunduk ve pazarda bilinirliğimizi önemli oranda artırdık.2016 yılında zayıf seyreden pazar koşullarını fırsata döndüren iştirakimiz yeni ürün çalışmalarına da ağırlık vererek rakiplerinden boşalan üretim potansiyeline cevap vermiş bu sayede hem pazar payını artırmayı hem de müşteri portföyünü genişletmeyi başarmıştır.

*Satışların 2015 yılında 716.516.620 usd iken 2016 yılında 650.413.815 dolara indiğini ancak Esas Faaliyet karının 2015 yılında 40.139.084 dolardan 66.265.276 dolara sıçradığını görüyoruz. Özellikle bu sıçramada satışların maliyetinde ürün kaynaklı sert düşüşler yaşandığını gözlemledik. Geçen yıl satışların maliyeti 634.665.320 dolarken 2016 yılında 541.025.554 dolara düşerek net dönem karının 7.031.876 usd lardan bu yıl 33.766.281 usd ye yükselmesine sebep olmuştur.

*Şirket büyük çaplı hat boruları üretimine yönelik olarak 250.000 ton/yıl kapasiteye sahip spiral kaynaklı boru üretim tesisini 110 milyon doları yatırım maliyetleriyle 2012 yılı içerisinde devreye almıştır. Gemlik bölgesinde devreye alınan bu üretim tesisi kullanılan teknoloji üretim kapasitesi yerleşim düzeni üretim esnekliği ve deniz kenarındaki stratejik yeri açısında Gurup'a önemli bir rekabet avantajı sağlamış ve tesisin devreye alınmasını takip eden dönemde yurtdışında ve özellikle Kuzey Amerika kıtasında elde edilen ticari başarıların önemli bir yapı taşı haline gelmiştir.

*Şirket 2012 yılı içerisinde faaliyete geçirmiş olduğu Gemlik spiral kaynaklı üretim tesisiyle elde ettiği ek üretim kapasitesini ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Sekapark ve Kentsel Dönüşüm projesinin etkilerini dikkate almış ve Yenidoğan Mahallesi Seka Devlet Hastanesi yanı İzmit/Kocaeli adresinde kurulu bulunan spiral kaynaklı boru üretim tesisindeki faaliyetlerini Ocak 2013 tarihi itibariyle durdurmuştur.Bu kapsamda faaliyeti durdurulan tesiste yer alan makina ekipman ve işletme malzemeleri ihtiyaçlar doğrultusunda ya diğer tesislerimizde kullanılmak üzere nakledilmiş yada ileride kullanılması gündeme gelebilecek olanlar uzun süreli koruma sağlayacak yöntemlerle koruma altına alınmıştır.Ayrıca Grup yönetimi Kocaeli'nde bulunan gayrimenkulün piyasa değeri üzerinden satışına ilişkin olarak faaliyetlere başlama kararı almış ve bu doğrultuda tesise ait arazi satış amacıyla elde tutulan varlıklar gurubuna sınıflandırılarak 31 Aralık 2015 tarihli konsolide finansal tablolarda ayrı olarak gösterilmiştir. Öte yandan söz konusu arazinin sıklıkla alımı satımı yapılan bir emtia niteliğinde olmaması gayrimenkulün büyüklüğü ve bulunduğu coğrafi konum itibariyle belirli bir amaca hizmet edebilecek şekilde kullanabileceği potansiyel alıcı kitlesinin de bu amaca yönelik özel ihtiyaç sahiplerinden oluşması nedeniyle çok sayıda alıcının mevcut olmadığı görülmüştür. Piyasada yapılan araştırmalarda bu arazinin değerinin 30-35 milyon dolar arasında olduğu tespit edilmiştir.

*Ortaklara dağıtılacak 84.341.250 Tl brüt kar payının 65.204.443 Tl sinin Net dağıtılabilir dönem karından 19.136.807 Tl sinin ise olağanüstü yedeklerden karşılanmasına böylelikle 2016 yılı için ortaklarımızın hukuki durumlarına bağlı olarak brüt %59.50 Net %50.5750 oranında 84.341.250 Tl nin 31 Mayıs 2017 tarihinden itibaren nakden ödenmesine oybirliği ile karar verilmiştir.

Temel bazlı oranları sizlerle paylaşmak istedim. Bunlardan en önemlisi VFAÖK(TL) te geçen yıla göre yaşanan artıştır.2015 yılında 182.418.887 olan değer 2016 yılında 286.664.116 ya yükselmiştir.

*BMB Borçeliğin %10.7 sine iştirak etmektedir.2016 yılında Borçelik 845 milyon dolar ciro 125 milyon dolar FAVÖK elde etmiştir. Buradan yola çıkılırsa 800-900 milyon dolara yakın bir şirketin %10.7 sine sahip olan BMB ya yaklaşık 90 milyon dolarlık bir katkı yaratmaktadır.

Son olarak ta 2000 yılında sermaye artırımı öncesi 1.000(bin) lot Borusan yatırımı yapan bir yatırımcının bugüne kadar toplam aldığı temettü miktarını ve sermaye artırımları sonucu overallunda yer alan hisse miktarını hesapladık.

2000 yılında 1.000 lot Borusan Boru yatırımı yapan bir yatırımcı önce %600 sermaye artırımına katılmış ve elinde 7.000 lot hisse oluşmuş.2002 yılında %200 sermaye artırımı ile birlikte 7.000 lot hisse 21.000 lota yükselmiş 2013 yılında %400 sermaye artırımı ile toplam 105.000 lot Hisse oluşmuş. Bu hisse adedine 2016 yılı karından alacağı temettü miktarı 62.000 TL olmuştur. Toplam temettü miktarı ise 2000 yılından bugüne kadar 198.386 TL olmuştur.

Özetle 2000 yılında 1.000(bin) lot Borusan Boru yatırımı olan bir yatırımcının bugün elinde 950.000 TL lik hisse portföyü ve ek olarak bugüne kadar ortak olarak aldığı 198.396 TL toplamda bugün için 1.150.000 TL lik bir birikim ortaya çıkmaktadır. Borsaya kumarhane diyenlerin tezini çürütme açısından önemli bir hesaplama olduğunu düşünüyoruz.

Teknik olarak incelendiğinde;

Çıkış kanalı içerisinde hareketini sürdüren senet yavaş yavaş önemli hareketli ortalama desteklerine doğru yaklaşmaya başladığından tepki yükselişleri için izlenebilir.8.77 ve 8.53 lerden geçen hareketli ortalama destekleri trende destek olmakta.Bu seviyelere doğru geri çekilmeler yaşanırsa değerlendirilebilir.Temel olarak oldukça kuvvetli olan şirket hisselerinde geri çekilmeleri biz alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.


Tüm Analizler ve Sektör Raporları için: http://www.marbas.com.tr/sektorraporlari 

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ie risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor sadece bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. MARBAŞ Menkul Değerler A.Ş. ve personeli bu rapordaki bilgilerin eksikliğinden veya yanlışlığından dolayı hiçbir şart altında sorumlu tutulamaz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 593,50
En Yüksek: 597,50
En Düşük: 589,00
Değişim 0,00 %
FK: 20,51
PD / DD: 3,37
İşlem Hacmi 155.526.588
Toplam Adet: 262.180
Ağırlıklı Ort.: 593,16
ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)