E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
17 Eylül 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.43 oranında düşüşle 94 bin 347 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul bu hafta Orta Vadeli Program’da açıklanacaklara odaklandı. Geçtiğimiz haftayı Merkez Bankası’nın faiz kararı ile geçiren BİST yükseliş yaşamıştı.

BİST güne yüzde 0.30 oranında düşüşle 94 bin 477 puandan başladı.

Düşüş seyrinden kısa süre sonra yatay seyre yönelen BİST gün ortasına yüzde 0.13 oranında düşüşle 94 bin 631 puandan girdi. 

Gün ortasından sonra bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte sert düşen BİST düşüşünü sertleştirdi.

Kapanışa doğru kayıplarını bir azaltsa da BİST günü yüzde 0.43 oranında düşüşle 94 bin 347 puandan tamamladı.

Banka hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 2.5 oldu.

Açılışın ardından en düşük 93 bin 790 puan, en yüksek 95 bin 105 puan seviyesi görüldü.

20 Eylül’de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Orta Vadeli Programı açıklayacak. Orta Vadeli Program’da ana unsur olarak enflasyon ve faizin aşağı çekilmesi, cari açığın ise azaltılması hedeflenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Azerbaycan’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. CHP’nin Atatürk’ten kalan İş Bankası hisselerine ilişkin olarak bu payların Hazine kontrolüne geçebileceğini söyleyen Erdoğan piyasalarda yeni tartışma konusu yarattı. CHP, Atatürk’ten kalan yüzde 28’lik İş Bankası payına sahip. Bu paylar üzerinden el edilen temettü geliri Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na aktarılıyor. Erdoğan’ın İş Bankası hisselerine ilişkin bundan sonraki süreçte ne yapacağı merakla bekleniyor.

Küresel piyasalar ise ABD-Çin arasındaki çıkmaza girme noktasında olan ticaret savaşları gölgesinde yataya yakın pozitif seyir izledi.

Günün önemli şirket haberleri 17/09/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 17/09/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta politika faizinde 625 baz puan ile beklentinin üzerinde bir artışa gitmesi ile sert gerileyen dolar/TL bu sabah 6.20 civarında hareket ediyor.

Saat 18:05 itibariyle dolar 6.3105 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışı ardından en düşük 6.1458 lira, en yüksek 6.3276 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.3810 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1686 seviyesinde. Gram altın 244.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.32 seviyesinde.

Asya borsaları Washington'un Çin'den ithal ürünlere bir tur daha gümrük vergisi getireceği endişesiyle gerilerken, yatırımcıların Çin'in cevap vermesi olasılığına hazırlık
yapıyor. Dolar, ABD'nin Çin'e yönelik yeni gümrük vergilerini açıklaması beklenirken Cuma günü gördüğü bir buçuk ayın dip seviyelerinin üzerinde tutundu. Dolar/TL'de doların küresel seyri de izleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de görüşecek. Erdoğan ve Putin en son geçen hafta Tahran'da yapılan Türkiye-Rusya-İran liderler zirvesinde bir araya gelmiş ve İdlib'deki gelişmeleri ele almıştı.

TCMB Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yaparak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin üst bandında 625 baz puan artırarak yüzde 17.75'ten yüzde 24'e yükseltti.
TCMB Cuma günü ise bir aylık aradan sonra ilk kez miktar yöntemiyle haftalık vadede repo ihalesi açarken ortalama fonlama maliyeti de Cuma günü itibarıyla yüzde 24'e yükseldi.
Bir süredir haftalık repo ihalesi açmayan TCMB, tüm fonlamasını gecelik borç verme faizi olan yüzde 19.25 seviyesinden yapıyordu. Dolayısıyla Perşembe günü yapılan faiz artırımı ortalama fonlama faizinde 475 baz puanlık bir artış anlamına geliyor.
TCMB'nin daha önce gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirleneceğine yönelik açıklamıştı. Bir haftalık geçiş süreci ardından gecelik borç alma faizi yüzde 22.5, gecelik borç verme faizi yüzde 25.5, geç
likidite penceresi faizi ise yüzde 27 seviyesine gelmiş olacak. TCMB'nin beklentilerin üzerindeki adımı ardından enflasyonla mücadelenin büyüme endişelerinin önüne geçtiği, TCMB'nin kredibilitesini artırdığı, TL'de volatilitenin azalacağı görüşleri piyasalarda yaygın hale geldi.
Bankacılar TCMB'nin kararının TL ve enflasyon görünümü için pozitif olduğuna dikkat çekerken, faiz artışının Türkiye ekonomisinin sorunlarına kesin çözüm olamayacağını, ancak kur şokuna neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması için zaman kazandırabileceğine de dikkat çekiyorlar. TCMB'nin kararıyla birlikte gösterge 10 yıllık tahvil getirileri de 150 baz puanın üzerinde geriledi. PPK öncesi yüzde 20'nin üzerinde işlem gören 8 Mart 2028 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri Cuma günü yüzde 18.34'e kadar geriledikten sonra son işlemde yüzde 18.64 oldu.
İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 24.94 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Washington'un Çin'den ithal ürünlere bir tur daha gümrük vergisi getireceği endişesiyle gerilerken, yatırımcıların Çin'in cevap vermesi olasılığına hazırlık yapıyor.
Japonya'daki piyasa tatili nedeniyle işlem hacimleri azalırken, para ve tahvil piyasalarında güçlü hareketler görülmüyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.1 gerileyerek art arda üç seans yükselişin ardından düşüşe geçti.
Çin'deki 300 büyük şirketi izleyen endeks yüzde 1.1, S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 ekside bulunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump, üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin verdiği bilgiye göre Çin'den ithal yaklaşık 200 milyar dolar tutarında üründen alınacak yeni gümrük vergilerini açıklayacak.
Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre, Trump yönetimi bu gümrük vergisini yüzde 10 ile daha önce getirilen yüzde 25 gümrük vergisine kıyasla daha düşük bir oranda tutmayı değerlendiriyor.
Aynı haberde Trump yönetiminin yeni gümrük vergilerini açıklaması halinde Çin'in bu ay ABD ile yapılacak ticaret müzakerelerine katılmaktan vazgeçebileceği ifade edildi. Analistler bu adımlar üzerine iki ülke arasındaki ticaret anlaşmazlığının daha da tırmanabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)