E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
31 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne pozitif başlayan Borsa İstanbul yüzde 3.10 oranında düşüşle 100 bin 652 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da güç kaybı devam etti. Son üç gündür düşüşte olan Borsa İstanbul bugün bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte adeta çöküş yaşadı ve yüzde 3'ü aşan kayıplar görüldü.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.38 oranında yükselişle 104 bin 264 puandan başladı. Ancak bu durumu uzun sürdüremedi ve ilk olarak dış ticaret açığının 6.69 milyar dolar olarak gelmesiyle birlikte açılıştaki primlerini silen BİST gün içinde de kayıplarını artırmaya başladı.

Ereğli Demir Çelik hissesinde tombul parmağın devreye girmesiyle birlikte gün ortasına doğru Borsa İstanbul yüzde 2 oranında düşüş yaşadı. Ereğli hissesinde ise kayıp yüzde 10'a yaklaştı ancak devre kesici ile birlikte hissede toparlanma görüldü ve yatay seyre yöneldi.

Ereğli hissesine devre kesici girmesinin ardından kayıplarını bir miktar silen Borsa İstanbul bu sefer de yarın faizlerin artacak olmasından dolayı yatırımcıların hisse piyasasından çıkmaya başlamasıyla düşüşünü derinleştirdi.

BİST günü yüzde 3.10 oranında düşüşle 100 bin 652 puan seviyesinden tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 100 bin 579 puan, en yüksek 104 bin 375 puan seviyesi görüldü.

Özellikle bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksinde yüzde 5'e varan düşüşler yaşandı. 

Garanti Bankası hissesi yüzde 6.01 oranında düşüşle 8.91 lira, Akbank yüzde 4.63 oranında düşüşle 8.03 lira, Halkbank yüzde 2.54 oranında düşüşle 7.68 lira, Vakıfbank yüzde 4.87 oranında düşüşle 5.47 lira, Yapı Kredi ise yüzde 6.07 oranında düşüşle 4.02 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dolar tarafında da primlenme yüzde 1.5'i aştı ve 4.5398 lira seviyesine kadar yükseliş oldu.

Yüksek enflasyon, cari açık ve erken seçim öncesi bozulan mali disiplin piyasalar üzerinde baskı unsuru oluyor.

Küresel piyasalarda İtalya’ya yönelik siyasi endişelerin azalmasıyla birlikte yükselişler görüldü. ABD Dow Jones endeksi yüzde 1.26 oranında değer kazandı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 31/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 31/05/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde attığı adımlar ve Londra'da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların TCMB'ye olan güveni tazelemesiyle her geçen gün zirveden uzaklaşıyor.

Bankacılar küresel piyasaların da iyimserliğe destek olduğunu Mayıs başından geçen haftaya kadar gelişmekte olan para birimlerine göre negatif ayrışan TL'nin son birkaç günde ise pozitif ayrıştığına dikkat çektiler ve bunun TCMB'ye yönelik endişelerin bir bölümünün ortadan kalktığı anlamına geldiğini belirtiyorlar.

Dolar güne 4.47 lira seviyesinden başladı. Saat 18:08 itibariyle dolar 4.5321 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.4551 lira, en yüksek 4.5398 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro ise 5.2897 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1656 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 189.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.47 seviyesinde.

İtalya'daki küresel finansal piyasalarını sarsan siyasi karışıklığın yatışma sinyalleri göstermesiyle euro 10 ayın dip seviyesinden toparlandı. Euro dün yüzde 1.1 artışla bu yıl şimdiye kadarki ikinci büyük günlük kazanımı kaydettikten sonra hafif değişim göstererek 1.1654 dolarda bulunuyor. Bankacılar yarın sadeleştirme adımına başlanacağı için TCMB'den yeni bir adım gelmesinin beklenmediğini, piyasalarda daha çok yoğun iç ve dış yoğun veri gündemi izleneceğini belirttiler.
Dış piyasalarda euro bölgesi öncü enflasyon verisi 1200'da, ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları verisi 1530'da açıklanacak. Ayrıca ABD'de kişisel gelirler, Chicago PMI ve bekleyen konut satışları verileri de yayınlanacak.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel piyasaların desteği olduğunda TL'nin ilk kez güçlü bir ayrışma yaşadığını görüyoruz. Burada TCMB'nin adımlarının etkisi büyük. Her ne kadar geç kalınmış eleştirileri yapılsa da Londra'da verilen gerekirse ek sıkılaştırma da yapabiliriz söylemi önemli" dedi ve
ekledi:

"Londra söylemleri sonrası Mayıs enflasyon verisinin de önemi arttı. Mayıs verisi yeni bir sıkılaştırma olup olmayacağının önemli bir göstergesi kabul edilecek." Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya Londra'da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde merkez bankasının TL'yi savunmak için gereken özgürlüğe sahip olduğu vurgusunu yaptı.
Toplantılara katılan yatırımcıların verdiği bilgiye göre iki yetkili, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iki hafta önce Londra'da yatırımcılara yaptığı açıklamaların yarattığı gerilimi düşürmeye yönelik açıklamalarda bulundu.

Katılımcılar TCMB'nin faizleri yükselttiğini enflasyonun kötü gelmesi halinde faizleri tekrar artırmaya hazırlıklı olduğuna da dikkat çektiler. Reuters'ın 14 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre
Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Mayıs ayında medyan bazında yüzde 1.45 artış bekleniyor.
Ankette yıl sonu enflasyon tahminleri ise son dönemde TL'deki değer kaybı ve genişlemeci maliye politikaların da etkilediği beklentilerdeki bozulmalarının yansıması olarak bir önceki anketteki yüzde 10.15'ten yüzde 11.50'ye yükseldi. TCMB'nin Mayıs ayı enflasyon verisine göre yeni para politikası tepkisi verebileceğine yönelik beklentilerin Londra ziyaretindeki açıklamalarla kuvvetlenmesi verinin piyasalar tarafından çok daha yakından izlenmesine neden oluyor. Sadece son iki ayda yıl sonu enflasyon beklentisi 208 baz puan artışla yüzde 9.42'den yüzde 11.50'ye çıkarken ekonomistler
yılsonu tahminlerinde Mayıs ayı verisi ardından da yukarı yönlü revizyonları yüksek bir olasılık olarak görüyorlar.
TCMB ay başından bu yana yaptığı yaklaşık 10 milyar dolara ulaşan döviz likiditesi, rahatlatıcı adımlar ve 300 baz puanlık faiz artışı ardından para politikasında sadeleşmenin de son aşamasına geçileceğini açıkladı.

TCMB'nin hem gerektiğinde ek sıkılaşma için kendine alan açması hem de normal politika araçlarına dönerek öngörülebilirliği artırıyor olması TL cinsi varlıkların da değerlenmesine neden oluyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları İtalya'daki küresel finansal piyasaları sarsan siyasi karışıklığın yatışma sinyalleri göstermesiyle iki ayın dip seviyesinden yükselirken, euro da 10 ayın dip seviyesinden toparlandı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün Nisan başından beri en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.56 yükseldi.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.5, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.6 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

Çin'de resmi imalat sektörü satın alma yöneticisi endeksinin (PMI) Mayıs ayında beklentilerin üzerinde gelerek sekiz ayın zirvesine yükselmesinin ardından Şanghay Composite yüzde 0.9 yükseldi.
ABD'nin Dow Jones endeksi yüzde 1.25 ve S&P 500 endeksi yüzde 1.27 artış kaydetti.

Piyasa karışıklığının merkezi olan İtalyan hisseleri dün yüzde 2.1 yükseldi ancak bu yıl içinde elde ettiği bütün kazanımları geri verdi.

İtalya'da 5-Yıldız Hareketi ve aşırı sağ Kuzey Birliği partilerinin koalisyon çalışmalarından vazgeçmelerinin ardından küresel hisse senedi piyasaları, güvenli liman devlet tahvil getiriler ve euro hafta başında sert şekilde düşüş kaydetmişti. Bu iki partinin euro karşıtı bakan adayı hafta sonunda Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından veto edilmiş ve bunun ardından partiler koalisyon çalışmalarından vazgeçmişlerdi. Bu gelişme yeniden seçim yapılması ihtimali gündeme getirirken, böyle bir seçimin ülkenin Euro bölgesi üyeliğine ilişkin bir referanduma dönüşeceği endişeleri artmıştı.
Bu iki partinin İtalya'yı bu yıl ikinci kez seçime götürmekten ziyade hükümet kurma çalışmalarına tekrar başlamak istediğini belirtmesiyle piyasalar toparlandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (32)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • belirsizlik01 Haziran 2018 00:46

    Bu iktidar maalesef yabancı yatırımcıyı ürküttü güvenini kaybetti ancak bir değişim olursa yabancı fonlar ve kredi kuruluşları tekrardan ilgi gösterebilirler yoksa kötüye giden işler daha da kötüleşecek. Ekonomi yönetimi kalmadı başta, kabul edelim herkes reisten korkuyor ve gerekli adımları atamıyorlar. Muharrem gibi demokrat bir başkan işleri rayına oturtur.

  • bankacı31 Mayıs 2018 23:38

    Aselsan ın halka arzına girmek isteyenler hisse sattığı için düştü,yeniden güçlü alımlar gelecektir

  • jale31 Mayıs 2018 23:27

    ekonomik çöküş başladı

  • PAZARCI31 Mayıs 2018 23:23

    borsa 10 tl ile yüzde 20 düşen hisse senedi var bu ne ya fotokopi çektirsen bu kadar tutmaz kağıt parası güya hisse senedi

  • Uzman yatırımcı31 Mayıs 2018 21:12

    Seçimde Erdoğan kazanırsa çok büyük ekonomik çöküş başlar. Tek adam rejimi ile yönetilen ülkelerde demokrasi ve ekonomidem söz edilemez. Diğer adaylardan birisi kazanır ve eski parlamenter sisteme dönerse kısa süreli bir ralli olur. Ancak ekonomi o kadar kötü yönetildi ki mecburen kemer sıkma dönemi olacak.

  • Bika31 Mayıs 2018 22:04

    2001 krizinden sonra Türkiye'nin 2002 dış borcu 130 milyar dolardı.AKP'nin ödedik dediği IMF borcu 14 milyar dolardı. Şu an Türkiye'nin dış borcu 450 milyar dolar ve 1923 yılından beri halkın vergileriyle oluşmuş kuruluşlar özelleştirme adı altında satıldı.

  • By Kemal 31 Mayıs 2018 21:49

    Dogru tesbit aynen katılıyorum

  • Mg31 Mayıs 2018 20:37

    Bunlar iyi günler asıl perişanlık seçim ertesi

  • Burak Ersöz31 Mayıs 2018 20:17

    Noldi şimdi yamulttular borsayı nerde destek nerde köstek.Yüzbin altına gevşerse nerede tutunacağı belli olmaz.

  • By Kemal 31 Mayıs 2018 20:00

    Ya şu habere bak sebebe bak .okuyunca ağlanacak halimize gülüyoruz .düşüş sebebi tombul parmakmış abi bu kadar saçma soygun olamaz ve buna spk devlet göz yumuyor .kusura bakmayın sonrada dışarıdaki para gelsin diyorsunuz ,bu ülkede yatırım yapacağın neresi var nere güveneceksin ki parayı getiresin .bugun bir kez daha gördük soygunları ..bir kere insanların devlete güveni kalmamış ki güvenip yatırım yapsın .bi yatırım yapıyorsun borsadaki soyguncuları bırak biri çıkıp abuk sabuk konuşuyor keyfine hop borsa çöktü para gitti

  • Urla31 Mayıs 2018 19:21

    geçmiş olsun yerli yatırımcıya.

  • demirkan 31 Mayıs 2018 20:04

    DAHA DUR. YARIN KALDIĞI YERDEN DEVAM.

  • musti31 Mayıs 2018 18:38

    şemsiye girdi aynen artık şemsiyenin açılmasını bekliyoruz.

  • mali 31 Mayıs 2018 18:20

    Mış mış ta, miş miş te. gerçek, borsada battıkkkkkkk.

  • KILIÇ31 Mayıs 2018 18:11

    BORSADA ADAMI KURU ÇULA OTURTURLAR UZAKLAŞIN DİYE YAZDIM AMA KİMSE BAKMADI .

  • Batuhan01 Haziran 2018 05:26

    Ona yaş çul , kuru çul demezler uyduruktan yeni deyimler icat etmeyin.Ona yaş tahta ya basmak veya oturmak derler.Mesela Ahmet bey yaş tahtaya basmaz demek , kaybedeceği işlere girmez demek.Yaş tahtaya oturturlar demek insanları bir şekilde aldatarak kötü duruma düşürürler demek.Türkçe de yaş çula oturmak kuru çula oturmak diye bir deyim yoktur.Türk boyları yörüklerde bile yoktur.Uyduruk deyim üretmeyelim lütfen.

  • KILIÇ31 Mayıs 2018 22:46

    DEMİRKAN, BULUT KARDEŞ YAŞLI VE TECRÜBELİ OLDUGUMU İNANARAK İNSANLARIMIZI BİLGİLENDİRMEYİ BİR İNSANİ GÖREV BİLEREK YORUM YAZIYORUM DİLİM DÖNDÜGÜNCE KATILIRSIN YADA KATILMAZSIN .KİMSEYİ KIRIP İNCİTMEMEYEDE ÖZEN GÖTERMEKTEYİM.BORSA KURULDUGUNDAN BERİ UGRAŞIRIM .

  • demirkan 31 Mayıs 2018 22:31

    sen neymişsin be abe.

  • Bulut31 Mayıs 2018 20:14

    Aman sen bi yaş çula oturda şimdide kuru çul yaş çul muhabbeti çıktı

  • Hakan31 Mayıs 2018 17:46

    Kankiler akşam a haber izlemeye dvmmııııı hacı abilerrr akşam a haber izleyerek ihracattaaaa büyümeye devammııııı ablalarım abilerimmmm akşam a haber izliyerekkk borsayı yükseltmeye doları düşürmeye devammıı meeee meeee demeye hahaahahah hahahahahahaa

  • K231 Mayıs 2018 16:56

    rekorlar kırarak büyüyormuşuz...........

  • Gerçekçi31 Mayıs 2018 16:51

    yalandan baskılıyorlar... bu kadarı aşırı.

  • Gerçekçi31 Mayıs 2018 16:48

    Resmen "faiz artırın" baskısı... Faiz ve kur lobisi bastırıyor...

  • Bika31 Mayıs 2018 16:29

    Banka hisseleri yabancı aracı kurumlar tarafından sert satış baskısında.

  • mmm31 Mayıs 2018 16:21

    borsa 3 yükseldi kağıt 1 yükseldi , borsa 5 düştü kağıt 10 düştü , nasıl bir kurumsunuz anlamadım gitti.

  • By Kemal 31 Mayıs 2018 15:23

    Cari açık yüzde 60 olmuş maşallah hala konuşuyorlar .dilleride olmasa kargalar gözlerini oyacak ..yandaş medya güllük gülistanlık göstere dursun ülkeyi

  • By Kemal 31 Mayıs 2018 17:36

    Pardon bütün suç benim haklısın 😀😀

  • hakan terzi31 Mayıs 2018 17:12

    işin gücün siyasi bulanıklık yapmak her şeyin suçlusu ülkenin hükümeti yani dışarıda global olanların suçu yok yani biraz ondan biraz bundan birike birike oluyor yarında tam tersi olur son 2-3 gündür olduğu gibi.

  • cingöz31 Mayıs 2018 13:46

    ince ince doğruyorlar borsayı. yabancı oranı %60'ın altına inecek yakında

  • demirkan 31 Mayıs 2018 22:33

    ince dograki lahmacun olsun.

  • meraklı31 Mayıs 2018 11:45

    Borsa İstanbul'da satışlar derinleşti .102 bin de endeks . Gördüğümüzü değil göremediklerimizi yazmanızı bekliyoruz. Yorum ve tavsiye de değil neden düştü. Haber mi var , savaş mı var ne oldu ?????

  • yatırımcı31 Mayıs 2018 13:39

    Kademe boştu viop ta pozisyon almışlardır ereğliyle endekse ayar vermişlerdir.