E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'a Trump darbesi! Sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul'a Trump darbesi! Sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul'a Trump darbesi! Sert düşüşle kapandı
11 Nisan 2018 - 09:55 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın Rusya'ya Suriye'de savaş ilan eder gibi açıklamada bulunması BİST'e satış getirdi ve yüzde 1.32 oranında düşüşle 109 bin 253 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dolar ve eurodaki rekorlar, Rusya’ya ABD’nin getirdiği yeni yaptırımlar nedeniyle Rus rublesi ve borsasındaki kayıplarla birlikte düşüş trendine girdi. ABD Başkanı Trump'ın Rusya'ya meydan okuması ile birlikte Borsa İstanbul'da satışlar güç kazandı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.38 oranında düşüşle 110 bin 293 puandan başladı. Cari açık verisinin açıklanmasının ardından endekste toparlanma yaşandı. Dolar kurunun 4.15 seviyesinden 4.13 seviyesine gerilemesi ile birlikte Borsa İstanbul'da yukarı yönlü hareket görüldü.. Ancak bir süre sonra tekrar güç kaybı oluştu. Ardından gün ortasına yüzde 0.38 oranında yükselişle 111 bin 132 puandan girdi.

ABD Başkanı Trump'ın Suriye'yi vuracağını ima etmesi piyasaları tepetaklak etti. Trump, Rusya'nın Suriye'ye atılacak bütün füzeleri düşüreceğini söyledi ve "Hazır ol Rusya, çünkü füzeler geliyor" dedi.

Bu açıklamanın ardından Borsa İstanbul yüzde 3'ün üstünde değer kaybetti, dolar tırmanışa geçti.

Gün sonuna doğru kayıplarını az da olsa azaltan Borsa İstanbul günü yüzde 1.32 oranında düşüşle 109 bin 253 puandan tamamladı.

Bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 3.5'e dayandı.

Avrupa borsalarında da düşüşler görülüyor. Almanya Dax Borsası yüzde 0.71, Paris Cac Endeksi yüzde 0.51, FTSE 100 ise yüzde 0.19 oranında düşüşle seyrediyor.

Trump'tan Rusya'ya Suriye resti! Füzeler gidiyor

Piyasanın odaklandığı cari açık verisi açıklandı. Şubat ayında cari açık 4.15 milyar dolar olarak gerçekleşti. Beklenti ise 4.35 milyar dolardı.

İç siyasi gelişmeler, Suriye’de olası Rusya ve ABD karşılaşması, jeopolitik riskler, döviz kurlarındaki sürekli yukarı yönlü hareket, tahvil faizlerindeki artış, enflasyondaki olumsuz seyir piyasalarda baskı unsuru olarak öne çıkıyor.

Bununla birlikte ekonomi yönetimine ilişkin ortaya atılan iddialar da piyasalara olan güveni sarstı.

Küresel piyasalarda ise ABD-Çin ticaret savaşında yumuşama beklentileri hisse piyasalarına alım getirdi. ABD ve Asya borsalarında güçlenme görüldü.

Analistler Borsa İstanbul için destek olarak 109 bin 300 puanı, direnç olarak ise 112 bin 500 puanı öne çıkardı.

DOLAR YİNE REKOR KIRDI

Artan jeopolitik riskler, ABD yaptırımları sonrası Rus piyasalarında yaşanan sert kayıplar ve kendi iç riskleri nedeniyle bir süredir tarihi zirvelerini yenileyen dolar/TL, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'yi füze ile vuracağını ima eden açıklamasının ardından çok sert yükseldi. 

TL euro ve sepet karşısında da tarihi düşük seviyeleri görürken, kurdaki yükselişle birlikte tahvil faizleri yükseldi endeks sert değer kaybetti. 

Dolar güne 4.12 lira seviyesinden başladı. Trump'ın meydan okumasının ardından dolar tırmanışa geçti. Dolar saat 18:00 itibariyle dolar 4.1414 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.1062 lira, en yüksek 4.1938 lira seviyesi görüldü. Dolar 4.1938 lira ile tarihi yüksek seviyesi görüldü. Euro ise 5.1290 lira seviyesinde bulunuyor. Euro 5.1294 lira ile tarihi zirvesine ulaştı. Euro/dolar paritesi 1.2378 seviyesinde. Gram altın 180.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.60 seviyesinde.
Böylece TL'nin Dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 1.7'ye yaklaşırken, yılbaşından bu yana kayıp ise yüzde 9.4 oldu. 

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'daki mesajında hafta sonunda Suriye'de kimyasal olduğu 
düşünülen saldırıya ABD'nin vereceği tepki hakkında Rusya'yı uyararak füzelerin "geliyor olacağını" belirtti. Trump bir sonraki mesajında ise ülkesinin Rusya'nın ekonomisine destek vermesini teklif etti ve "silah yarışı" olarak nitelediği durumun sona ermesini istedi.

Öte yandan Başbakan Yıldırım bugün yaptığı açıklamada kurdaki hareketin konjonktürel gelişmelerle ilgili olduğunu, faiz ve kurda geçici dalgalanmalar olduğunu etkilerinin de hem geçici hem sınırlı olacağını söyleyerek, "Kur konusunda tedbirler tabi ki alınacak, para politikasından TCMB sorumlu, TCMB gündemine hakimdir, gerektiği zaman gerekli tedbirleri almıştır, bundan sonra da alır" dedi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Edoğan ise "Ekonomimize saldıranlara sesleniyorum, başaramayacaksınız; 
daha önceki oyunlarda nasıl başaramadıysanız şimdi de başaramayacaksınız" dedi.

Bu açıklamaların ardından 4.18'li seviyelerdeki dolar/TL, 4.14 seviyesinin altına kadar kadar geriledi. Dolar/TL saat 1643'te 4.1463/4.1484 seviyesinde bulunuyor. Hem Trump'ın ilk açıklamasının etkisini yavaş yavaş azaltan farklı açıklamaların gelmesi hem de Yıldırım'ın açıklamaları piyasada bir miktar toparlamaya yol açtı. 

Trump'ın açıklamasının ardından rubledeki sert kayıpla birlikte TL'nin de hızlı bir şekilde değer kaybettiğini söyleyen bir bankacı, "Gelinen seviyeler piyasada savaş fiyatlaması olduğunu gösteriyor" dedi ve şöyle devam etti: 

"Emtia fiyatları, altın, ABD tahvil faizlerinin seviyeleri net bir şekilde riskten kaçış eğiliminin hızlandığının işareti. Sorun Türkiye'ye özel olsa TCMB'nin aksiyona geçmesini beklerim ancak şu anda yapacak pek bir şey yok. Sadece piyasadaki döviz likiditesini artırıcı swap, döviz depo, ZK indimi, ROM ayarlaması gibi birkaç adım beklerim." 

Tüm EM para birimlerinde değer kaybı olduğunu, başı ruble ve TL'nin çektiğini söyleyen aynı bankacı, "Jeopolitik riskler ön planda. TL zaten sorunlu, küresel likidite bolken bunlar o kadar dert olmuyor ancak güvenli liman talebi artıp risk iştahı azalınca TL iyice göze batıyor. Sorunlarımız zaten trend olarak bizi etkiliyordu ama bu riskler ön plana çıkmasa üç günde bu kadar sert değer kaybetmezdik. Hem döviz hem tahvil hem de borsada likidite kurudu, alıcı yok, bu yüzden de sert hareketler var" dedi. 

Bankacı, Yıldırım'ın açıklamasının yanı sıra ABD-Rusya gerginliğinin bir miktar yumuşayacağına dair beklentilerin de sonrasında kurdaki düşüşte etkili olduğunu söyledi ancak 4.13 seviyesinin altına gelinmedikçe yön değişikliği beklemediğini sözlerine ekledi. Bugün TL'nin euro ve sepet karşısındaki değer kaybı da devam etti. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları seansın ilk saatlerinde ABD ile Çin'in uluslararası ticaret kaynaklı anlaşmazlığında gerilimin yatıştığı beklentisiyle yükseldikten sonra yatırımcıların tekrar iki ülkenin birbirlerine karşı ne adımlar atabileceğine odaklanmalarıyla kazanımlarını kısmen geri verdi.
Asya ve ardından ABD borsaları dün, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ABD ile olan dış ticaret gerilimi hakkında ılımlı açıklamalar yapmasının ardından güçlü yükselmişti. Xi'nin Çin ekonomisini dışarıya daha da açma ve aralarından otomobillerin de bulunduğu ürünlerden gümrük vergisini düşürmeyi de içeren açıklamaları Asya borsalarını dün yüzde 1.2, ABD borsalarını ise yüzde 2'ye yakın yukarı taşıdı.
Ancak Asya borsaları iki ülkenin ticaret politikası kaynaklı sorunların üstesinden gelmeden önce yeni misillemelerin gelebileceği endişesiyle bugün seans içindeki kazanımlarını kısmen geri verdi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksini bugün de yüzde 0.2 artıda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsa Okulu Öğrencisi11 Nisan 2018 20:24

    Bence değersiz hisselerin çok büyük çoğunluğu, patronların ve speklerin elinde kalmaya devam ediyor, kakalayabildiklerini fırsatçılara satıyorlar.

  • KILIÇ11 Nisan 2018 20:04

    BORSA SANKİ ATOM BOMBASI YEMİŞ GİBİ OLDU OYSAKİ VURGUNCULAR YİNE KÖŞE DÖNDÜ YEŞİLYAPI SAHİBİ YATIRIMCIYI TUZAGINA ÇEKTİ VURDUKÇA VURUYOR ÇÜNKÜ O PATRONUN MESLEGİ VURGUNCULUK .

  • Godaşzede11 Nisan 2018 20:25

    Beklemeye devam edersen daha ne bombalar göreceksin :)

  • gecér gec11 Nisan 2018 19:03

    Trampın füzeleri bisto vurmadı zaten ekonomi berbat ne zannediyorsun patates soğan dometeslemi ekonomi güçlu köprü yollamı güçlü adamın bir yurosu 5 tl olmuş neyden bahsediyorsun

  • yerli mal11 Nisan 2018 18:44

    vatanını milletini seven dolarını, eurosunu bozsun borsaya gömsün

  • cingöz11 Nisan 2018 18:43

    düşüş sert değil, serbest yani paraşütsüz bir düşüş. ne teknik analiz kaldı ne bi şey. endeks 114 binden 119 bine geldi. daha cumaya kadar da dibi bulamaz

  • demirkan 11 Nisan 2018 18:41

    K.KOREYLE BİLE SAVAŞA GÖZE ALAMADIN. RUSYAYLAMI SAVAŞACAN KORKAK KÖPEK. DÜNYAYA REZİL OLACAN ŞAPŞAL. RUSYA İKİ DÜNYA SAVAŞI KAZANMIŞ ÜLKE. SENİN GİBİ KALLEŞ ÜLKE DEYİL.

  • lale11 Nisan 2018 19:57

    ... :-*

  • Hasan Paşa 11 Nisan 2018 18:28

    Sanki bize savaş açtılar

  • fafa11 Nisan 2018 17:45

    Parası olanlar için tam hisse depo edilecek zaman;çünkü herkes panikte satıyor. satarken alacaksın,alırken satacaksın.Savaşı kimse göze alamaz.

  • yerli mal11 Nisan 2018 19:56

    herkeş dolarını avrosunu satsın, yarın hisse alsın. 2023'te kesin kara geçer :-*

  • demirkan 11 Nisan 2018 17:25

    AYAKTA DURACAK HALİMİZ YOK. SAVAŞIN ADI YETTİ. YA SAVAŞA GİRSEK NE OLUR HALIMIZ.

  • KARTALAĞABEYLİ11 Nisan 2018 16:51

    borsada satış baSkısı yoğunlaşacak,,GENELDE SPEKÜLATİF HİSSELER

  • Para borsada 11 Nisan 2018 17:20

    Iki tarafta yumuşadı özellikle turp 360 derece döndü borsada dönüyor

  • mehmet11 Nisan 2018 16:35

    savaş mavaş olmaz. hedef petrol fiyatlarını yükseltmek. ha bu arada beşar esed' e bir iki füze sallarlar.

  • ONUR11 Nisan 2018 15:46

    TEŞFİKLERİN ZAMANLAMASI NASILDI AMA BÜTÜN PALALAR BİRLEŞMİŞ BORSALARI ÇÖKERTECEKLER.

  • PAZARCI11 Nisan 2018 15:39

    DIŞ MİKRAK ABİ DIŞ MİHRAK EN İYİ BİLDİĞİMİZ LAF

  • ALİ DAYI11 Nisan 2018 15:06

    BORSA DAHA DÜŞMEDİ,TABANCALAR PATLASIN 10-20 BİNLERE GİDER

  • Hakan12 Nisan 2018 02:22

    Keşke dediğin rakamları görse de tüm inkarcı nankör hainler sürüm sürüm sürünse.

  • fafa11 Nisan 2018 17:46

    Tabanca falan patlamaz.Trump kendini ispata çalışıyor.Seçimleri Rusya kazadırdı dediler bunu yalanlamaya çalışıyor.

  • halimharap11 Nisan 2018 14:47

    zaten süper teşvikle çökmüştük***şimdi tam çöküş..bi nefeslik halimiz varmış..ekonomi uçuyorrrr..gel vatandaş uçuyoooooo..uçuyoruz...aşşa doğru...süper oldu***

  • ;11 Nisan 2018 16:04

    gerçekten dün borsanın teşvikten dolayı düştüğünü mü zannediyorsun eğer öyle düşünüyorsan daima ensene vurup ağzından ekmeğini alırlar sen de aval aval bakarsın

  • melih5311 Nisan 2018 14:45

    şerefsiz manipülasyonun babasını yaptı ...tek laf dünyayı ve en çok burayı çökertti .bundan ala savaşmı olur.savaşa gerek yok .batıyoruz..

  • k211 Nisan 2018 14:25

    trump borsayı vurdu bizide o nç zarrab,atıla,vb vurdu....................

  • k211 Nisan 2018 14:22

    yaşasın kapitalizm,derken aslında parayı bunlar götürüyor ama halk makarna bulgura talim.................oldumu......

  • mete11 Nisan 2018 12:51

    nakitte kalanlara mal veriyorlar. borsa bitmiş yükselişler satış fırsatı. dolar kuru kaltuktan kaldıracaktır. beklenen oyu bulamayacaklar.

  • cingöz11 Nisan 2018 10:22

    ekonomideki tüm rakamlara güven kayboldu. tek gerçke rakam doların 4,14 olması