E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBelgin Maviş: Yatırımcılar panik yapmasın---

Belgin Maviş: Yatırımcılar panik yapmasın

Belgin Maviş: Yatırımcılar panik yapmasın
03 Ekim 2016 - 13:15 borsagundem.com

Belgin Maviş, gündemde sıcak haber akışının devam etmesi durumunda yıl sonunda doların 3,15-3,20 TL'yi görebileceğini söylüyor.

A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, son dönemde gündemin çok hızlı değiştiğine dikkat çekerek, yatırımcılara panik yapmamaları konusunda uyarıda bulunuyor. Haber akışının hızlı olduğu bu dönemde her açıklama piyasalarda dalgalanmalar yaratabilir. Maviş'e göre, yatırımcılar, dolar endeksi, dolar/TL paritesi ve dolar/yen parkesinin seyrini takip etmeli. Şok düşüşlerin yatırımcılar için alım fırsatı yarattığını ifade eden Maviş, "Parayı koruma zamanı" diyor. Belgin Maviş, sorularımızı yanıtladı.

-Moody's Türkiye'ye yönelik olumlu açık lamalarda bulunduktan iki gün sonra notu düşürdü. Bunun etkisi nasıl olur?

-İlk etapta dolarda agresif hareketler görülmedi. Ancak bunun piyasaya etkileri olmaz diyemeyiz. Artçı şoklar olacaktır. Daha önceki süreçlere baktığımızda, yani not indirimleri sonrasında piyasaların bir süre sonra not artırma ihtimallerini satın aldığını görüyoruz. Kredi notunda indirim şoku atlatıldıktan sonra gündeme gelecek birkaç faktör bulunuyor.

-Nedir bunlar?

-ABD Merkez Bankası'nın (FED) olası faiz artırımı ile TCMB'nin faiz artırımlarına ara verip vermeyeceği konusu önemli olacak. Öte yandan, ABD'de başkanlık seçimleri nedeniyle tüm piyasalar ekim ve kasım ayında dalgalı bir seyir izleyecek. İçeride ise FETÖ ile mücadele sonrasında OHAL'in uzatılması konuşuluyor. Milletvekillerin in görev süresinin bir yıl daha uzatılması durumunda ise erken seçim tartışmaları gündeme gelecektir. Reza Sarraf dosyası da tekrar gündeme geliyor. Suriye'deki sınır ötesi harekatın yönü de piyasalarda karşımıza çıkacaktır. Olumsuz haber akışının artması durumunda piyasaların toparlanma ihtimali zor görünüyor.

-Merkez Bankası bu ortamda faiz indirimlerine devam eder mi?

-Merkez'in faiz indirimlerine ara verme ihtimali var. Moody's'in daha önceki açıklamalarının 23 Eylül'de yaptığı açıklamalarla çakışması da enteresan. Moody's, not indiriminden iki gün önce, "15 Temmuz darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok büyük ölçüde atlatıldı" demişti. 15 Temmuz sonrasında yaptığı açıklamada da, Türkiye'yi 90 gün sonra değerlendireceği ni bildirmişti. Bu da 18 Ekim tarihine denk geliyor. Bu tarihten önce değerlendirmede bulundu. Ekonomide darbe girişimi sonrasındaki sürece, büyümeye ve OHAL'e bakacağım açıklamıştı. Bu üç unsur içinde büyüme konusundaki beklentileri karşılayamayacağ ız. OHAL'in de uzatılması gündemde. Bu gerekçelerle kredi notu değerlendirmesin i öne çekmiş olabilir.

-Sırada tek yatırım yapılabilir kredi notu veren Fitch'in değerlendirmesi var.

-Fitch'in değerlendirmesi önemli olacak. Fitch, daha önceki değerlendirmesin de Türkiye'deki ekonomik büyümenin yavaşlayacağı, ancak 2017 yılında dengelenebileceğ i ihtimalinden bahsetti. Kredi kuruluşları şunu baz alıyor: Siyasi istikrar ve sürdürülebilir büyüme. Türkiye'de siyasi istikrar bozulmasa da OHAL'in uzatılma tartışmalarım bu şekilde algılıyor olabilirler. Ancak, Fitch aceleci karar vermeyecektir.

-Bu ortamda FED'in faiz artırımlarının Türkiye'ye etkisi daha mı fazla olur?

-Piyasalarda korkulan olmayacaktır. Faiz artırım beklentileri daha önceden fiyatlandı. Geçtiğimiz dönemde FED faiz artırdığında, piyasalar buna yükselişle karşılık verdi. Bu yıl bir kez faiz artırması bekleniyor. Önümüzdeki yıl da seri artışlar yapması beklenmiyor.

-FED'in yaptığı açıklamalarda agresif hareket etmeyeceği görülüyor.

-Aralıktaki faiz artırımıyla piyasalar üzerindeki baskı da kalkacaktır. FED'in faiz konusunda ağırdan almasının sebeplerinden biri de Çin ekonomisini gözlemlemesi. FED, Çin ve Japonya'ya destek vermek zorunda. 2008 krizinin ilk zamanlarında hatırlanacağı gibi Çin Merkez Bankası çok yüklü miktarda ABD hazine bonosu ve tahvili aldı. Çin'in likiditeye ihtiyaç duyulduğunda FED'i desteklediğini biliyoruz. Dolayısıyla, Çin ekonomisini izliyor. Ayrıca, yeni ABD başkanının kim olacağını ve onun uygulayacağı politikaları da merak ediyor.

-Doların yönü için tahmininiz nedir?

-Dolarda 2,9350 TL'nin altı zor görünüyor. Ancak, konjonktürde bir iyileşme olursa bu seviyelerin aşağı kırılması gündeme gelebilir, iyileşme olmazsa kısa vadede 2,98-3,01 TL arasındaki bant içinde hareket eder. Yıl sonunda ise sıcak haber akışı devam ederse 3,15-3,20 TL seviyeleri sürpriz olmaz.

-Borsa endeksi için yıl sonu öngörünüz nedir? Öne çıkan sektörler hangileri?

-Endeks için tahmin yapmak çok zor. Fitch'in açıklamalarım izleyeceğiz. Ayrıca, siyasi tansiyon yükselir, yurtdışındaki hava da bozulursa 70 bin-73 bin bant aralığında hareket eder. Gayrimenkulle ilgili atılan adımlarla bu sektörün öne çıktığını görüyoruz. Ayrıca, kredi kartında taksit sayısının artırılmasıyla birlikte perakende, gıda ve dayanıklı tüketim maddeleri sektöründe bir hareket olabilir. Otomotiv de hareketli sektörlerden biri olabilir.

-Yatırımcılar için de zor bir dönem. Ne tavsiye edersiniz?

-Yatırımcılar panik yapmasın. Amca, mutlaka uzmanlardan destek alsınlar. Çünkü, parayı koruma zamanı. Şok düşüşler alım için fırsatlar yaratıyor. Endekse yön veren hisselerde pozisyon alınabilir. Portföylerinde riski mutlaka dağıtsınlar. 2016 yılı başında, "Ne alırsan al ya da satarsan sat, kademeli yap" önerisinde bulunmuştum. Yılın son üç ayı için ve 2017 yılı için de aynı önerimi tekrarlıyorum. Haber ve veri akışına piyasalar çok daha duyarlı olacak. Dolar endeksi, dolar/TL parkesi ve yenin dolar karşısındaki hareketim takip etsinler.(AYFER YILDIZ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

BİST'te değerlemesi cazip seviyelerden 'alım' yapın

 

6 hisse için teknik analiz

 

Not indirimine rağmen al veren 24 hisse

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan04 Ekim 2016 19:44

    Daha bugünler, borsanın iyi günleri sayılır, endex 50 binleri bulacak

  • KILIÇ04 Ekim 2016 08:23

    BELGİN KARDEŞİM TEK SEPETE KOYMAYIN GÖRÜŞÜN BENİM İÇİNDE GEÇERLİ AMA HİÇ BİR SEPETTE KAZANAMIYORUZ .

  • Bika03 Ekim 2016 22:59

    Yılbaşında, doların yıl sonunu 3,25 'den bitirmesi bekleniyordu, geç bile kaldı.

  • omerta03 Ekim 2016 19:01

    elindeki tl'yi döviz mevduata cevir hisse vs alma..ülkede bölünme senaryosu konusuluyor hayalci olmayın fazla..

  • Tarık 03 Ekim 2016 15:33

    Anayasa değişiklik tartışmaları başkanlık sistemi suriye ırak bölünme işleri vb ana gündemler olacak bu tip havalarda yatırım yapan olursa iyi olur