E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizAMB faiz kararı ve Draghi’nin konuşması takip edilecek---

AMB faiz kararı ve Draghi’nin konuşması takip edilecek

AMB faiz kararı ve Draghi’nin konuşması takip edilecek
19 Ocak 2017 - 09:18 borsagundem.com

BIST 100 Endeksi açısından bugün Avrupa Merkez Bankası’nın saat 15:45 faiz kararı ve saat 16:30 Başkan Draghi’nin konuşması izlenilecek

DÜN NE OLDU? 

DÖVİZDE DÜŞEN VOLATİLİTE BIST YÜKSELİŞİNİ DESTEKLEDİ... 

TCMB’nin swap işlemleri ile birlikte kurdaki volatilitenin düşmesi ile birlikte öngörülebilirliğin artması BIST 100 Endeksindeki yükselişi destekledi. BIST 100 Endeksi dün %0,5 artışla günü 82,779 seviyesinden tamamlarken 11 Ocak 2017’de ABD Doları bazında gördüğü son 8 yılın en düşük seviyesinden %10 yükseldi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

SAAT 15:45 AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI… 

BIST 100 Endeksi açısından bugün Avrupa Merkez Bankası’nın saat 15:45 faiz kararı ve saat 16:30 Başkan Draghi’nin konuşması izlenilecek. Sözkonusu toplantıdan çıkacak karar ve açıklamaları Türkiye makro açısından Euro lehine gelişmeleri pozitif, ABD Doları lehine gelişmeleri ise negatif değerlendirdiğimizden dolayı önemli bulmaktayız. ABD ile birlikte Avrupa’da de enflasyon artışı görülse de Avrupa enflasyonu ABD’deki gibi büyüme/talep kaynaklı değil. Genel olarak bugün ABD Doları’nda değer kazancı durumunda BIST 100 Endeksi’nde son bir haftada ABD Doları bazında %10 yükselişin ardından kısa vadeli gerileme görülebilir. 

ŞİRKET HABERLERİ 

Çelik Sektörü…Sınırlı Pozitif… Türkiye'nin toplam çelik üretimi, 2016 yılının Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %7.1 oranında artışla 2.9 milyon ton seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki aya kıyasla %1.8 oranında azaldı. Ayrıca, 2012-2015 döneminde gerileyen Türkiye'nin ham çelik üretimi, 2016 yılında 3 yıl aradan sonra yeniden yükseliş gösterdi ve 2016 yılında, Türkiye'nin toplam ham çelik üretimi, 2015 yılına göre %5.3 oranında artış göstererek 33.2 milyon ton olarak gerçekleşti. (Türkiye Çelik Üreticileri Derneği) 

TTKOM…Sınırlı Pozitif… Saudi Telecom Co., geçtiğimiz yıl 4.75 milyar USD’lik kredisinin bir taksitini ödeyemeyen OTAŞ’a 160 milyon USD’lik bir kredi sunmayı teklif ettiği belirtildi. Saudi Telecom'un sağlayacağı kredi, Türk Telekomünikasyon AŞ'de %55 paya sahip OTAŞ'ın kaçırdığı Eylül ayındaki faiz ödemesini yapmasını sağlayacak. Ekim ayında yansıyan bilgilere göre, OTAŞ, TL’deki düşüş nedeniyle USD değeri azalan temettü gelirlerine bağlı olarak anapara dahil olmak üzere 290 milyon USD’lik bir ödemeyi kaçırmıştı. (Bloomberg HT) 

GUBRF…Pozitif…  Şirket, 2017 yılına ait beklentilerini açıkladı. Türkiye operasyonlarında, üretim ve kapasite kullanım oranlarının %13 oranında arttırılması hedeflendiği belirtildi. İran faaliyetlerinde ise, gaz tedariğinde yaşanan iyileşme ile birlikte üretimin %20 artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca, konsolide olarak da, 3.25 milyar TL satış geliri ve 230 milyon TL FAVÖK elde edilmesi hedeflenmektedir. (KAP)

ZOREN…Nötr… Şirket, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş. paylarının satın alınması ile ilgili sözleşme imzaladığını ve sözleşme bedelinin ise 360 milyon USD olarak öngörüldüğünü açıkladı. (KAP) 

BIST 30 Kontratı  

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %0,6 yükselişle 101,925 seviyesinden tamamladı.

Şubat vadeli kontratın bugün son bir haftalık dönemdeki yükseliş trendi içinde 101,5-102,5 bandı içinde hareket etmesi beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Dün doların dünya genelinde değer kazanma eğilimi paralelinde gelişmekte olan ülke para birimlerinin tümünde zayıf seyir hakimdi. Türk Lirası da söz konusu kitlesel harekete iştirak ederken dolar karşısında günlük %0,93 değer kaybı ile günü tamamladı. USDTRY kontratı günü %0,3 değer kazancı ile 3,7849 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

ALTIN/USD Kontratı 

Dün küresel piyasalarda etkisini sürdüren güçlü dolar eğilimi altını satış baskısı altında bıraktı. Akşam saatlerinde Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2017 yılında kademeli faiz artışının uygun olacağını ifade etmesi sonrası altın kayıplarını genişletti.  Altın kontratı ise dünü %0,20 değer kaybı ile 1216 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Dün küresel piyasalarda dolar hafta içerisindeki vermiş olduğu kayıplarını telafi etti. Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2017 yılında kademeli faiz artışının uygun olacağını ifade etmesi de doların yükselişine ivme kazandırırken,  EURUSD paritesi dün 1,0628 seviyesine kadar geriledi. EURUSD kontratı ise dünü %0,20 değer kaybı ile 1,0690 seviyesinde tamamladı. 

EURUSD yakın vadeli kontratın güne yatay bir başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

FOREX BÜLTENİ

DÜN NE OLDU? 

Hafta içerisinde ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın ABD dolarının güçlü olduğuna ilişkin söylemleri ve Avrupa’da Brexit sürecine ilişkin ılımlı açıklamaların etkisiyle değer kaybeden dolar, dün Fed Başkanı Janet Yellen konuşması sonrası kayıplarını telafi etti. 

Yellen konuşmasında; ABD ekonomisinin merkez bankasının tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yakın olduğunu ve ekonominin iyileşmeye devam edeceğine güvendiğini ifade etti. Yellen’ın ABD ekonomisine ilişkin güven veren söylemleri sonrası bir sonraki faiz artırımının zamanlamasının ekonominin önümüzdeki aylarda nasıl evrileceğine bağlı olduğunu sözlerine ekledi. Söz konusu konuşma sonrası dolar endeksi 101,29 seviyesine kadar yükseliş kaydetti. 

Yurt içinde ise dün de TCMB miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Bununla birlikte Türk lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasası açıldı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada ‘’ Uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde Türk lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verilmiştir. ’’ ifadesi yer aldı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugünün en önemli gündem maddesini Avrupa Merkez Bankası’nın 2017 yılının ilk toplantısı oluşturmakta. Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmesini beklememekte olup, ekonomik görünümün yanı sıra 2017 yılının neredeyse tamamını seçim süreci ile geçirecek Avrupa nedeniyle siyasi risklere ilişkin söylemde bulunup bulunmayacağı merak konusu. 

USDTRY 

Dün doların dünya genelinde değer kazanma eğilimi paralelinde gelişmekte olan ülke para birimlerinin tümünde zayıf seyir hakimdi. Türk Lirası da söz konusu kitlesel harekete iştirak ederken dolar karşısında günlük %0,93 değer kaybı ile günü tamamladı. Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2017 yılında kademeli faiz artışının uygun olacağını ifade etmesi sonrası Türk Lirası kayıplarını genişletti. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,8000 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,8500 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,7500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,7200 ve 3,7000 destek seviyeleri izlenebilir. 

EURUSD 

Dün küresel piyasalarda dolar hafta içerisindeki vermiş olduğu kayıplarını telafi etti. Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2017 yılında kademeli faiz artışının uygun olacağını ifade etmesi de doların yükselişine ivme kazandırırken,  EURUSD paritesi dün 1,0628 seviyesine kadar geriledi. Euro dolar karşısında günlük % 0,77 değer kaybı ile günü tamamladı. 

Bugün Avrupa Merkez Bankası kararı sonrası yapılacak olan basın açıklamasında görülecek ifadeler EURUSD paritesinde hareketlilik yaratabilir. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0650 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0720 ve 1,0765 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0600 ve 1,0520 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Dün küresel piyasalarda etkisini sürdüren güçlü dolar eğilimi altını satış baskısı altında bıraktı. Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2017 yılında kademeli faiz artışının uygun olacağını ifade etmesi sonrası altın kayıplarını genişletti. Söz konusu satış baskısı paralelinde altın dün 1202 seviyesine kadar gerileme kaydetti. 

Teknik olarak bakıldığında, altında toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için, 1208 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1215 ve 1224 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1192 ve 1180 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Dün küresel piyasalarda dolar hafta içerisindeki vermiş olduğu kayıplarını telafi etti. Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2017 yılında kademeli faiz artışının uygun olacağını ifade etmesi de doların yükselişine ivme kazandırırken, Japon Yeni G10 para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Japon Yeni dün dolar karşısında %1,77 değer kaybetti. 

Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 115,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 116,80 ve 117,20 seviyeleri hedeflenebilir. USDJPY paritesinde zayıf seyrin görülmesi durumunda ise  113,00 ve 112,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD 

Dün sterlin İngiltere Başbakanı Theresa May’in hafta içerisinde Brexit sürecine ilişkin yaptığı açıklamalar paralelinde görülen kazançlarının bir kısmını geri verdi. Dün küresel piyasalarda etkisini sürdüren güçlü dolar eğilimi sonrası sterlin dolar karşısında %1,23 oraın değer kaybı ile günü tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için 1,2400 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 1,2440 ve 1,2500 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar satışlarında ise 1,2230 ve 1,2120 destek seviyeleri takip edilebilir. 

BRENT 

Üretici ülkelerden gelen açıklamalar petrol fiyatlarında hareketlilik yaratmakta. Bununla birlikte Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıkladığı haftalık ham petrol stok verilerine göre, ABD’de petrol stokları  geçen hafta 5.04 milyon azalış kaydetti. Söz konusu stok verileri petrol fiyatını yukarı yönlü destekledi. Bugün Enerji Bilgi İdaresi tarafından haftalık ham petrol stokları açıklanacak 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 55,20 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 56,40 ve 57,30 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,60 ve 52,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)