Ana SayfaPiyasaBirko ve Rhea Girişim sorusu---

Birko ve Rhea Girişim sorusu

1 / 2
Birko ve Rhea Girişim sorusu
11 Temmuz 2017 - 08:35 www.borsagundem.com

DİP SEVİYELERDE

SORU- BRKO’yu 0,55-0,48 aralığından aldığım. 6000 adet ve 0,52 TL fiyatlı rüçhanımın maliyeti 0,83 TL görünüyor. Bankaya yaza yaza bir sonuç alamadım .Böyle bir durum normal midir ne yapmalıyım?

Baki

CEVAP-Borsada işlem gören firmaların zaman zaman sermaye artırımı ya da temettü ödemelerinde bulunduğu gözlenir. Şirketlerin sermaye artırımı ya da temettü ödemesi ile birlikte fiyatlarında da düzeltmeye gidilir. Veri yayın kuruluşları fiyat düzeltmelerini geriye dönük uygulayarak yatırımcıların fiyatları geçmişe dönük kıyaslanabilir şekilde takip etmesini mümkün kılar. Bu nedenledir ki grafiklerde geriye dönük gösterilen fiyatlar ile işlemin görüldüğü tarihteki fiyatlar her zaman birbiri ile örtüşmez. Bunun nedeni fiyatların geriye dönük düzeltilmesidir. Yatırımcılar ise geriye dönük düzeltilmiş fiyatlardan istifade ederek işlem gününe göre alım fiyatlarının düzeltilmiş veriye göre hangi rakama denk geldiğini öğrenebilir ve güncel fiyata göre kâr zarar durumlarını değerlendirebilirler. 

Tüm bunlardan ayrı olarak hemen belirtmek isteriz ki Birko Mensucat’ın 12 Mayıs 2017 günü gerçekleştirdiği yüzde 100 bedelli sermaye artırımı sonrasında teorik fiyatı 53 kuruş olarak açıklandı. Rüçhan hakkının kullanım fiyatı ise 52 kuruştan gerçekleşti. Elinde altı bin adet hissesi olan bir hissedar rüçhan hakkını kullanması halinde portföyündeki hisse adeti 1200 adete çıkarken ilave 3.120 TL ödeme yapmış oldu.   

Birko’nun mevcut fiyatı halihazırda dip seviyelerine yakın bulunuyor. Hisse, Mart 2016’da düzeltilmiş verilerle en düşük 38 kuruşu görürken şimdilerde 47 kuruşun üzerinde tutunmaya çalışıyor. Son dört yılda sürekli zarar eden şirket, bu yılın ilk çeyreğinde ciddi gelir kaybına uğramasına rağmen kâr açıkladı. Esas faaliyetinde zarar eden firma diğer faaliyet gelirinden elde ettiği rakamla dönem sonunda kâr etti. Ancak bu durum yatırımcı için yeterli değil. Halihazırda birikmiş geçmiş yıl zararı 105,5 milyon TL’ye yaklaşan şirketin zararını kapatamaması hissenin nominal değerinin altında işlem görmeye devam etmesinde etkili oluyor.    

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)