E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın Fed beklentisiyle yükselişte---

Altın Fed beklentisiyle yükselişte

Altın Fed beklentisiyle yükselişte
16 Nisan 2015 - 14:58 borsagundem.com

Altın, Fed'in faiz artırımlarını öteleyebileceği beklentilerinin güç kazanmasından destek buluyor

Altın, ekonomik verilerin ABD'de istikrarsız bir büyümeyi işaret etmesi ve bunun sonucu, Fed'in 2006'dan bu yana gerçekleştireceği ilk faiz artırımının zamanlamasını öteleyebileceği beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte, iki haftanın en düşük seviyesinden başladığı yükselişini daha da genişletti.

ABD'de Çarşamba günü açıklanan Mart ayı toplam sanayi üretimi verisi yüzde 0.6 ile Ağustos 2012'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.3 gerilemesi bekleniyordu. Yine dün açıklanan New York Fed imalat sanayi endeksi (Empire State) ise bu ay beklenmedik bir şekilde daraldı.

Londra'da Mitsubishi Corp. değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "Fed aşırı dikkatli davranmak durumunda kalacak. Dün açıklanan veriler, daha önce yerine daha sonra harekete geçmek zorunda olduklarını işaret ediyor," dedi ve Empire State endeksinin biraz "gerçeğe uygunluk" olduğunu sözlerine ekledi.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 10:57'de, ons başına 1,205.70 dolara çıktı ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Metal Salı günü 1,184.10 dolar ile 1 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. 

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,205.60 dolara ulaştı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 42 üzerindeydi. 

Altın geçen ay, Fed'in faiz indirimine gidebileceği spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 2.4 düştü ve düşüşünü ikinci aya taşıdı. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. Fed, gösterge borçlanma maliyetlerinin yükseltilmesinin en iyi zamanını belirleyebilmek için ekonomik verilere bakıyor. Dün açıklanan diğer bir ABD verisine göre ise, konut üreticileri güveni Nisan ayında son beş ayda ilk kez yükseldi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 0.3 ton düşerek 1,618.3 tona geriledi.

Spot gümüş yüzde 0.5 yükselerek ons başına 16.434 doalra çıktı ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Platin yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,166.13 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.3 gerileyerek ons başına 768.97 dolara indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)