E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemZaporijya nükleer santraline kubbeli koruma---

Zaporijya nükleer santraline kubbeli koruma

Zaporijya nükleer santraline kubbeli koruma
17 Aralık 2022 - 15:58 borsagundem.com

Rusya, kontrolündeki Zaporijya nükleer santralini insansız hava araçları ve roket parçalarından korumak için koruyucu bir kubbe inşaatına başladı.

Rusya’nın denetiminde bulunan Zaporijya nükleer güç santralini insansız hava aracı saldırıları ve düşürülen roket parçalarından korumak için santralin üstüne koruyucu bir kubbe inşa etmeye başlandığı belirtildi.

Referandum ile Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya eklenen Zaporijya bölgesinin idare konseyi üyesi Vladimir Rogov, Zaporijya santralinde nükleer atıkların depolandığı alan üstüne burayı insansız hava aracı saldırılarından koruyacak bir kubbe inşa etmeye başladıklarını belirtti.

Rogov, inşa edilmekte olan kubbenin santralin nükleer atık deposunu insansız hava araçlarından fırlatılan roketler ve patlayıcılardan koruyacağını kaydetti ve ileride daha ciddi koruyucu önlemler alacaklarını da ekledi.

Zaporijya nükleer güç santrali, Rusya’nın denetiminde bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin santralin tesislerinin federal mülkiyet haklarını alması için ekim ayında hükümeti görevlendirmişti. Söz konusu görevlendirme, gerçekleştirilen referandumun ardından Zaporijya'nın Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya eklenmesini izledi.

Daha önce Ukrayna kurumlarının yönetimini yürüttüğü santral şimdi Rusya’nın ilgili kurumları tarafından yönetiliyor. Santralin başındaysa, Rusya’nın başkenti Moskova’nın hemen dışında yer alan Balakovskaya nükleer güç santralinin eski baş mühendisi Oleg Romanenko bulunuyor.
Ukrayna güçleri Zaporijya santraline saldırılarını sürdürürken Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu kasım sonundan beri santralin çevresinde bir güvenli bölge oluşturulması için görüşmeler yürütüyor.

Ukrayna tarafıysa, Rus askerlerinin santralden çekilmesinde ve santralin kontrolünün kendisine verilmesinde ısrar ediyor.

Bununla beraber Rusya Dışişleri yetkilileri, santral çevresinde bir güvenli bölge oluşturulmasının Rus tarafının santral üstündeki kontrolünü kaybedeceği ve onu üçüncü bir tarafın kontrolüne vereceği anlamına gelmeyeceğini söylüyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, söz konusu tartışmalara ilişkin, “Santral, Rusya topraklarında bulunmaktadır ve tamamıyla Rusya tarafından yönetilmektedir" demişti.

Rusya Zaporijya'yı bombaladı

 

UAEA Başkanı'ndan Zaporijya'da gözaltına sert tepki

 

Zaporijya'da üretim tamamen durdu!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)