E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYüzyılın Anlaşması'nın detayları açıklandı!---

Yüzyılın Anlaşması'nın detayları açıklandı!

Yüzyılın Anlaşması'nın detayları açıklandı!
23 Haziran 2019 - 08:15 borsagundem.com

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner öncülüğünde, İsrail-Filistin meselesine çözüm iddiasıyla hazırlanan "Yüzyılın Anlaşması" planının ekonomi paketi açıklandı.

Beyaz Saray'ın internet sitesinde yayımlanan paketin ön sözünde,  "Filistin için sıkıntı ve kayıpların değil, özgürlük ve onurun olduğu yeni bir  sayfa açma gücüne sahip olan 'Yüzyılın Anlaşması', bugüne kadar Filistin halkı  için verilmiş en iddialı ve kapsamlı uluslararası çabayı temsil ediyor."  ifadelerine yer verildi. 

Söz konusu pakette, 50 milyar doların yarısından fazlasının yatırım  olarak Filistin'e ayrılacağı belirtilirken bu fonun geri kalanının Mısır, Lübnan  ve Ürdün arasında paylaşılması öngörüldü.

Ayrıca, Filistin'de 179 altyapı tesisi ve iş projesinin hayata  geçirilmesi planlanan pakette, Gazze'de yaşayan Filistinlilere fayda sağlayacağı  gerekçesiyle Mısır'ın Sina Yarımadası'na da yatırım yapılacağı belirtildi.

Batı Şeria ve Gazze arasında ulaşım koridoru

Öte yandan pakette, Filistin'deki turizm sektörünü canlandırmak için  yaklaşık 1 milyar dolar ayrıldığı kaydedildi.

Açıklamada, bu fonun, İsrail askerleri ile Hamas arasında Gazze ve  işgal altındaki Batı Şeria’da çıkan çatışmalar sebebiyle zor durumda olan  Filistin turizmini canlandırmak adına "parlak bir fikir" olduğu savunuldu.

Pakette, ülkedeki ekonomi ve altyapı çalışmalarını geliştirmek  kapsamında Batı Şeria ile Gazze'yi birbirine bağlayan 5 milyar dolarlık ulaşım  koridoru inşaatının yapılması da öngörülürken iki bölge arasında demir yolu  ulaşımının da seçenekler arasında olduğu ifade edildi.

Doğu Kudüs'ü kapsamıyor

Bununla beraber, Batı Şeria ve Gazze'yi kapsayan geliştirme projeleri  hakkında detaylı bilginin paylaşıldığı pakette, Filistin halkının başkent olarak  gördüğü Doğu Kudüs'e hiç değinilmemesi dikkati çekti.

Açıklamada, planın hayata geçirebilmesi için özellikle zengin Arap  ülkelerinin 50 milyar dolarlık fonun toplanması adına destek vermesi gerektiği  vurgulanırken şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası topluluğun desteğiyle, bu vizyon ulaşılabilir  durumdadır. Ancak sonuçta, bu vizyonun kilidini açma gücü Filistin halkının  elindedir. Filistinliler ancak barış yoluyla refah sağlayabilir."

Ayrıca, konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Kushner, söz konusu  planın İsrail-Filistin barış planının operasyonel bir plan ve siyasi konular için  iyi bir başlangıç noktası olacağını ileri sürdü.

Kushner'in plana dair detayları, haftaya Bahreyn'de bölge ülkeleri ile  yapılması beklenen Bahreyn Çalıştayı'nda paylaşacağı bildirildi.

Filistin yönetiminden tepki

Filistin yönetimi, Filistin'in devlet olarak tanınmasını içermeyen   "Yüzyılın Anlaşması" planını, Filistinlilere verilen "sus payı" olarak  tanımlamıştı.

İsrail ve Filistin arasında siyasal çözüm bulunmadığı sürece ekonomik  destekleri kabul etmeyeceklerini belirten Filistin yönetimi, Bahreyn Çalıştayı'na  da katılmayacağını açıklamış, Körfez ülkelerine de söz konusu zirveyi boykot  çağrısı yapmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)