E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan'dan göçmenlerle ilgili önemli karar---

Yunanistan'dan göçmenlerle ilgili önemli karar

Yunanistan'dan göçmenlerle ilgili önemli karar
31 Ağustos 2019 - 20:42 borsagundem.com

Yunanistan'da hükümet, iltica talepleri reddedilen göçmenlerin Türkiye'ye iadelerini hızlandırmayı planlıyor

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis liderliğinde, "göçmen" sorununa ilişkin Savunma ve Dışişleri Konseyi (KYSEA) toplandı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ülkedeki göçmen sorununa ilişkin 7 karar alındığı bildirildi. Bu kararlardan birisinin ise iltica talebi reddedilen göçmenlerin, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatı kapsamında, Türkiye'ye iadelerini hızlandırmak olduğu belirtildi. Bu amaca yönelik ise iltica talebi reddedilen göçmenlerin, kararı temyize götürmesini sağlayan yasal düzenlemeyi değiştirmek olduğu ifade edildi. Böylece, göçmenlere temyiz yolunu kapatarak uzun süren iltica işlemlerini kısaltmak ve Türkiye'ye iade sürecini hızlandırmak hedefleniyor.

KAMPLARDA KALAN REFAKATÇİSİZ ÇOCUKLAR

Avrupa sınır koruma ajansı FRONTEX ve NATO ile iş birliğini artırarak Ege Denizi'nde düzensiz göçmen geçişlerini engellemek ve iltica talepleri reddedildiği halde ülkede bulunan göçmenlerin tespiti için polis kontrollerini sıklaştırmak toplantıdan çıkan diğer kararlar olarak açıklandı.

Ayrıca, Ege Adaları'ndaki mülteci kamplarında aşırı kalabalığı azaltmak için göçmenlerin ana karaya taşınacağı ifade edilen açıklamada, bu kamplarda kalan refakatçisiz çocukların bir bölümünün aile birleştirme programı yoluyla Avrupa'ya bir bölümünün ise elverişli yerlere taşınması planlanıyor.

GÖÇMENLER ZOR ŞARTLARDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

Mutabakat kapsamında, Yunanistan'ın Ege adalarında tutulan yaklaşık 25 bin kişi, sivil toplum kuruluşlarınca elverişsiz ve insani olmadığı gerekçesiyle eleştirilen kamp koşullarında konaklıyor.

Midilli Adası'ndaki Moria mülteci kampında ise 3 bin kişilik kapasitenin yaklaşık 4 katı kadar göçmen, zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. 
UNICEF, söz konusu kamplardaki yaklaşık bin 100 refakatçisiz çocuğun uygun yerlere taşınması çağrısında bulunmuştu.

Yunan basınındaki haberlerde, perşembe gecesi 540'ı aşkın göçmenin, 13 botla Midilli Adası'na geçtiği, bu sayının mutabakattan bu yana "bir günde yaşanan en yüksek geçiş" olduğu kaydedilmişti.

AB'DEN TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRMESİ BEKLENİYOR

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin'i Bakanlığa çağırarak, Türkiye-AB göçmen mutabakatını anımsatmış ve son dönemde göçmen sayısında yaşandığı iddia edilen artıştan dolayı memnuniyetsizliklerini dile getirmişti.

Diplomatik kaynaklara göre, Türkiye, göçmen mutabakatına bağlılığını devam ettirirken, AB'den aynı bağlılığı gösterip mutabakat kapsamında verilen taahhütleri yerine getirmesini bekliyor.

Türkiye'nin üzerindeki göçmen akını baskısının, Yunanistan'a yansıdığı belirtilen artışın kat kat üzerinde olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin Yunanistan ile iş birliğine önem verildiği ve AB ile bölgedeki sorunlar hakkında stratejik dayanışma oluşturulmasının temenni edildiği kaydediliyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DOĞRU01 Eylül 2019 11:14

    suriye olayı hem akp yi hemde memleketi bitirecek...

  • Uyumsuz01 Eylül 2019 08:23

    Teröristlerin, Türkiye düşmanlarının ilticalarını hemen kabul edip koruma altına alan yunan Türkiye-Ab arasında göçmen mutabakatını hatırlatmış mış. Yanı diyor ki biz sadece Türkiye düşmanlarına kucak açarız. Gerisini bize göndermeyin ülkenizde tutun. Açın sınır kapılarını salın yarısını ab ye bak nasıl suriyede ki savaşı bitirmek için ab ülkeleri topyekûn harekete geçiyorlar.

  • asgari ücretliden alınan vergi kalksin01 Eylül 2019 00:26

    iş siginmaciya geldimi dünyanın en zengin ülkesi biziz sonrasimi ver zamları yükle hakkın sirtina asgari ücretliler ne yapsin asgari ücretliden alınan vergi zulümdür

  • köfteci31 Ağustos 2019 23:22

    hem adamlara kafir deriz hem kapağı avrupaya atmaya çalışırız oraya gidince de orayıda geldiğimiz yere benzetmeye çalışıyoruz

  • Cego 31 Ağustos 2019 23:22

    Allattin camgöz belli senin çizgin. Ne hoşuna gitti ulan Türkiye nin içine ettiniz be.

  • Aa01 Eylül 2019 07:52

    Bellii bop projesinin savunucusu, abd ajanı.

  • belirsizlik31 Ağustos 2019 22:10

    Adamlar keriz mi bütçeden para harcasın sosyal düzenini bozsun, vallahi bıktık billahi bıktık 2. dünya savaşı bile 5 senede bitti bizim suriye meselesi 7 senedir bitmedi ne inatmış ne mezhep kindarlığıymış arkadaş.

  • ALAATTİN CAMGÖZ31 Ağustos 2019 21:37

    kararı olumlu buldum.ab ve yunanistan bizden tir tir titriyorlar.bir mülteci anlaşmasını iptal eder isek biterler.ama o gün yavaş yavaş yaklaşıyor gibi.

  • Uyumsuz01 Eylül 2019 08:26

    Böyle bir anlaşma hiç yapılmamış olsaydı. Ab kendi güvenliği için de olsa suriyede ki savaşı bitirmek için daha çok çaba harcardı. Şimdi umursamıyor bile

  • Kaçan Grup31 Ağustos 2019 20:48

    gönderin, bizim gibi keriz bulamazsınız