E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan Türkiye'den tazminat istiyor---

Yunanistan Türkiye'den tazminat istiyor

Yunanistan Türkiye'den tazminat istiyor
12 Nisan 2015 - 23:03 borsagundem.com

Atina'nın Pendeli ilçesi belediyesi 20 yıl önceki orman yangınını "Türk ajanların işi olduğu" iddiasıyla Türkiye'den 200 milyon euro tazminat istedi.

Atina'nın kuzeyindeki büyük ilçelerden birisi olan Pendeli'nin belediyesi 1995'deki orman yangını için Türkiye'den 200 milyon euro maddi ve manevi tazminat istemiyle adalete başvurdu. Dava açılıp açılmayacağına mahkeme karar verecek.

Yunan medyasına göre, Pendeli Belediyesi, Atina Bidayet Mahkemesi'ne yatırdığı dava dilekçesinde, 21 Temmuz 1995'de Pendeli'deki yangının, TC'nin görevlendirdiği Türk ajanlar tarafından çıkarıldığını iddia etti.

Sözkonusu iddia, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın bir Türk gazetesine (Birgün 23 Aralık 2011) verdiği demece dayandırıldı. Yılmaz, demecinde, Tansu Çiller başbakanlığı dönemine değinirken "Devlet sırrı dışındaki tüm bilgiler raporda (Susurluk kastediyor) var. Devlet sırrı olanlar Azerbaycan'da darbe girişimi, Yunanistan'a orman misillemesi gibi konular" demişti.

Dava dilekçesinde ayrıca Türk (Milliyet 29.12.2011 ve Vatan 27.12.2011) ile Yunan (Ta Nea 27.12.2011 ve Avgi 2.1.2012) gazetelerinde yayınlanan haber ve yazılar da "delil" olarak gösterildi.

Mesut Yılmaz'ın sözkonusu demeci üzerine Atina'da büyük gürültü kopmuştu. Yunan Hükümeti Türkiye'den resmi bilgi vermezsini istemişti. Mesut Yılmaz birkaç gün sonra "Zannediyorum Yunanlı dostlarımız biraz acele etmişler tepki göstermekte. Benim oradaki kastım Türkiye'deki orman yangınlarıyla ilgili. Türkiye'de 1990'lı yıllarda meydana gelen büyük çapta orman yangınlarının Yunan gizli teşkilatıyla ilişkili olduğuna ilişkin bazı bilgiler, değerlendirmeler vardı. Ben bunlar kesinlik kazanmadıkça, kanıtlanmadıkça yayınlanmasının Yunanistan'la ilişkilerimiz açısından yanlış olacağını, bu nedenle devlet kapsamı içinde düşünülmesi gerektiğini ifade ettim. Mesele tamamen çarpıtılmış, sansasyon merakına kurban edilmiş" demişti. 

Dava dilekçede, Türk devletinden, Pendeli'de 68.844 dönüm arazinin yanmasından 48.896.436 maddi, ilçenin 30.511 ilçe sakininin ise hem yangın nedeniyle yaşadıkları korku hem de bir doğa nimetinden mahrum bırakıldıkları için 152. 555.000 euro manevi tazminat ödemesi istendi. Her bir Pendeli semti sakini için istenen tazminat miktarı 5 bin euro.

Pendeli Belediye Başkanı Dimitris Stergiu Kapsalis "Dava dilekçesi bizim için çok önemli. Türk ajanların 1995'de yaktıkları ormanlık araziyi yenileyebilmek için tazminat istiyoruz. Sonuna kadar işin peşindeyiz" dedi. Kapsalis, Yunan devletinin bu konuda kendilerine yardımcı olmadığından da şikayet etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serdar12 Nisan 2015 23:54

    yunanlı komşumuzda çift okey var. Gösterge bekliyo , kısa zamanda bitecek :)

  • çakır12 Nisan 2015 23:24

    Çipurasın çipura balığı gibi çırpınışı almanyadan 2 dünya savaşından tazminat istemesi bunalım geçiriyor misyonu belli oldu çok kasılmış omuzlarındaki yükü kaldıramıyor vaadleri yerine getıremiyor tehlikeli durum vahim durumda

  • züğürtleyince12 Nisan 2015 23:11

    Bir ata sözü vardır: "Yahudi tüccar züğürtleyince eski defterleri açarmış" Yunanlar da şimdi öyle oldu. Almanya'dan istediler olmadı şimdi Türkiye'den yine olmazsa sırada Arnavutluk var, Makedonya var...