E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek Lisans'ta örnek alınacak mali analiz---

Yüksek Lisans'ta örnek alınacak mali analiz

Yüksek Lisans'ta örnek alınacak mali analiz
21 Aralık 2015 - 15:23 borsagundem.com

Arif Ünver'in Bahçeşehir Üniversitesi'nde vize yerine ders olarak verdiği 3 şirket için öğrenciler ders alınacak bir rapor hazırladı

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver’in ders verdiği Bahçeşehir Üniversitesi Yüksek Lisans Bölümü öğrencilerinden istediği mali analiz ödevinde, profesyonellere parmak ısırtacak bir çalışma ortaya çıktı. Hocalarından öğrendikleri metotla, 3 gruba ayrılarak hisseleri borsada işlem gören Ereğli Demir Çelik, Arçelik ve Aksa Enerji şirketlerinin mali tablolarını çıkaran gençler, bu arada demir çelik, beyaz eşya ve enerji sektörünü de geniş çaplı incelemeye aldı.  

Arif Ünver örnek teşkil edecek çalışmalar için, “Öğrencilerimize 3-5 hafta mali tablolar, mali analiz konularını hızlı bir şekilde anlatmaya çalıştıktan sonra gruplara ayırdık ve her bir gruba borsada işlem gören firmaları verdik, bu firmaya yatırım yapar mısınız? Bakış açısıyla sunum hazırlamalarını rica ettik… Sunumlar yapıldı, bu noktada en önemli amacımız bir rapor hazırlama kültürü verebilmekti” dedi. 

Ödev amaçlı öğrenciler tarafından hazırlanan bu sunumlarda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyelerin yatırım danışmanlığı kapsamında olmadığı uyarısını da yapan Arif Ünver, sektörün geleceği adına umut veren gençlerin hazırladığı raporlar hakkında şunları söyledi:

“VİZE SINAVI YERİNE ÖDEV VERDİM”

“Mali Analiz, özellikle hisse senedi yatırımcılarının vaz geçilmez analiz araçlarından olup, geçmiş dönem finansallar üzerinden geleceğe ilişkin öngörülerde bulunabilmek açısından en önemli analiz araçlarındandır. Mali analiz yaparken kullanılan özet mali tablolarımız; Bilanço ve Gelir Tablosu dur. Bilanço ve Gelir Tablosunda yer alan rakamların, amiyane tabirle, açıklamaları mali tablo dipnotlarında yer alır. Örneğin bir firmanın uzun vadeli borçlarında yer alan bir rakamın vadesini veya faiz oranını bilançoda değil, dipnotlarda görebilirsiniz…
Mali analiz yaparken 3 ana profil çalışma yapar; yatırımcı, kreditör ve yönetim…
Bu açıdan baktığınız zaman her bir profilin mali tablolara bakış ve inceleme metotları da farklı olacaktır. Örneğin kreditör inceleme yaparken verdiği borcu, tahsil edebilir miyim? Odaklı inceleme yapar… Yatırımcı ise karlılık ve karlılığın sürdürülebilirliğine yoğunlaşacaktır… Yönetim ise işletme verimliliği ve daha başkaca birçok detayı analiz etmek münasebetiyle mali tablolarla haşır neşir olacaktır…
Sonuç olarak bir yatırımcı mantığı ile mali tablolara bakmak, gereksiz bilgi deryasında boğulmanızı engelleyecek ve kafanız karışmayacaktır.
MBA öğrencilerine öğretim görevlisi olarak ders verdiğim, Bahçeşehir Üniversitesi’nde vize sınavı yerine ödev vermeyi daha verimli gördüm… Final sınavı zaten bir mecburiyet, yapacağız sınavı…
Öğrencilerin hepsinin de değişik sektörlerde profesyonel olarak çalıştığını da göz önüne alırsak sınav yerine, bir çalışma yapılması daha verimli olacaktır diye düşündüm…
Öğrencilerimize 3-5 hafta mali tablolar, mali analiz konularını hızlı bir şekilde anlatmaya çalıştıktan sonra gruplara ayırdık ve her bir gruba borsada işlem gören firmaları verdik, bu firmaya yatırım yapar mısınız? Bakış açısıyla sunum hazırlamalarını rica ettik… Sunumlar yapıldı, bu noktada en önemli amacımız bir rapor hazırlama kültürü verebilmekti…
Yapılan sunumlar sonrası grupların çalışmalarını, hiç dokunmadan artıları eksileri ile sizlerle paylaşmak istedim… Sunumlar kesinlikle bir yatırım tavsiyesi olmayıp, sadece ve sadece mali analiz kültürünün gelişmesi ve öğrencilerimize gelecek iş hayatlarında katma değer sağlaması amacını taşımaktadır. Sunumlarını sizlerle paylaştığımız Öğrencilerimiz, Ereğli Demirçelik ve sektörü, Aksa Enerji ve sektörü, Arçelik ve sektörünü çalıştılar.
Yasal uyarı: Ödev amaçlı öğrenciler tarafından hazırlanan bu sunumlarda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu nedenle, sadece bu sunumda yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

EREĞLİ ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN

ARÇELİK ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN

AKSA ENERJİ ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert22 Aralık 2015 12:50

    Öğrenci arkadaşlara başarılar, sizlere de iyi çalışmalar diliyorum.

  • turhan 22 Aralık 2015 09:21

    Yorumlardan gördüğüm kadarı ile olumsuz eleştiriye kimsenin tahammülü yok...olumsuzluklardan güzel sonuçlar çıkardığımızda adam oluruz

  • çetin ganioğlu22 Aralık 2015 07:36

    hocamsuper bir çalışma olmuş sizinde ögrencilerinizinde eline yüregine saglık. bu dosyayı arşivlemekisterdim ama programizin vermiyor arşivleyecegimiz formatta siteyekorsanız seviniriz sevgiyle kalın

  • vatandaş22 Aralık 2015 07:26

    halen devam ediyor latek mango ranlo golds skplc yok böyle birşey hisseleri alırken şirkette bir şey yok sonra düşüyor satamıyon niye aldınız deniliyor ben batıkken almıyorumki tokatçı dolu bu bist

  • yentz21 Aralık 2015 21:24

    bakambalaj mali tablosunuda doktora ogrencılerine odev versinler....bakalım içinden cıkabilcekler mi...cıkarlarsa docentlik unvanıyla odullendirelim....

  • Selami21 Aralık 2015 18:22

    3-5 haftada anlatmaya çalıştığım bilgilerle yapılmış bir çalışma diyor zaten..bence bu seviye için çok iyi çalışmalar.. bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye devam arif bey..

  • ibrahim21 Aralık 2015 17:53

    olumlu yorumların raporları hazırlayan öğrencilere ait olduğu kuvvetle muhtemel :)

  • cem21 Aralık 2015 17:41

    Yorumlamadan çok uzak basit raporlar, laf olsun diye KAP dan alınmış veriler ile üst üste konmuş bir dosya

  • Fatih21 Aralık 2015 17:37

    Bu tip raporlarda yatırım tavsiyesi verilemeyeceği için çalışma yeterince açık ve başarılı. Zaten biraz piyasa ile ilgilenen verileri kullanabilir. Arkadaşları tebrik ediyorum

  • ibrahim21 Aralık 2015 16:23

    sadece Ereğli'nin analizini inceledim. raporun tamamında firmanın 5 yıllık bilanço ve gelir tablosu rakamlarının dökümü yapılmış ve grafik çizilmiş. analiz ve yorum adına hemen hemen hiçbirşey yok. Ben de yüksek lisans öğrencisiyim, bu seviyede bir raporun "sırf hocasından dolayı" haber olduğunu düşünüyorum.

  • billur21 Aralık 2015 16:21

    Çalışma yüksek lisanstan lisans seviyesine inse, her sene en az 20 öğrenci 20 farklı firmayı incelese, 5 yıl içinde BİST 100’ün detaylı çalışması yapılmış olur. Vatana millete faydası dokunur.

  • erdi21 Aralık 2015 16:00

    güzel bir çalışma,öğrencileri tebrik ederim.

  • eren21 Aralık 2015 15:50

    seni takibe devam