E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek getirili borsa yatırımı için 5 kural---

Yüksek getirili borsa yatırımı için 5 kural

Yüksek getirili borsa yatırımı için 5 kural
29 Temmuz 2021 - 13:35 borsagundem.com

Borsada yüksek getiri elde etmek için doğru şirketleri tercih etmek oldukça önemlidir. Bu şirketleri tercih etmek içinse şirketleri tanımak ve belli kurallara göre yatırım karar vermek gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımı zor bir alandır. Bu nedenle birçok borsa yatırım fonu içerisinde bulunduğu borsa endekslerinden daha kötü performans gösterir. Bu nedenle MarketWatch yazarı Michael Brush güçlü bir sicile sahip olan fonlara rastlandığında yatırımın doğrularını öğrenebilmek için fonun yöneticilerine daha dikkatle bakılması gerektiğini belirtiyor.

Brush yazısında American Century Focused Dinamik Büyüme Fonu’na dikkat çekiyor. Morningstar verilerine göre 2,8 milyar dolarlık fon içerisinde bulunduğu Russell 1000 Büyüme Endeksi’ni son beş yıl içerisinde yıllık yüzde 6 oranında geride bıraktı. Fon beş yıl boyunca geniş büyüme kategorisinde endeksi yıllık %8,6 oranında geçti. Büyüme fonu %0,65’lik gider oranıyla da makul bir görünüme sahip.

Borsa yazarı yakın zamanda fonun ortak yöneticilerinden olan Prabha Ram ile görüştüğünü belirtiyor. Hindistan doğumlu olan Ram, Amerika Birleşik Devletlerine Maine Üniversitesi’ne eğitici asistan olarak gelmiş ve burada bilgisayar bilimi alanında master yapmış. Daha sonrasında Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu’nda MBA yapan Ram 2016 yılından bu yana diğer portföy yöneticileriyle birlikte fon yöneticiliği yapıyor.

Borsagundem.com’un derlediği yazıda Brush, fon yöneticisinden aldığı beş ders niteliğindeki bilgiyi örnekleriyle paylaştı

Büyük pazarlara girebilen ve buralarda genişleyebilen şirketlerin hisselerini alın

Yıllardır dijital çağda olmamıza rağmen, birçok küçük şirket hala işlerinin çoğunu kağıt üzerinden yapıyor. Bill.com bunu değiştirmeyi hedefliyor. Şirket küçük işletmelerin borç ve alacak hesaplamalarını dijital hale getirmelerine yardımcı oluyor. Ancak bu sadece bir başlangıç hedefi. Bill.com bir küçük işletmeyle anlaşmasının ardından nakit ve gider hesapları yönetimi gibi diğer alanları da dijitalleştiriyor.

Bill.com bir şirketin piyasaya girmesi ve genişlemesi konusuna iyi bir örnek. Şirket aynı zamanda yeni potansiyel müşteri ağı oluşturmak için iş ortaklarını kullanıyor.

Ram şirketin stratejisi ile ilgili açıklamasında “Her satıcı, Bill.com’un müşterisi olmasa bile bu ağın bir üyesidir” dedi. Bill.com’un potansiyel müşteri ağının 2,5 milyon üyesi bulunuyor. Bill.com aynı zamanda Bank of America, JPMorgan Chase ve American Express’in de dahil olduğu ortakları tarafından da araştırılıyor. Şirketin satışları ilk çeyrekte %45 oranında yükseldi.

Bill.Com şirketin tecrübeli CEO’su René Lacerte tarafından kurulmuş. Brush, kurucuları tarafından yönetilen şirketlerin dikkate değer olduğunu zira genellikle güçlü performans gösterdiklerini belirtiyor.

İnovasyon sunan şirketleri arayın

Ram’in portföyü inovatif yatırım deyince akla gelen ilk isimler olan Tesla, Amazon ve Alphabet hisselerini de içeriyor. Bu şirketlere ilk üç pozisyon olarak yer veren Ram inovasyon alanının çok daha ötesine geçerek teknoloji şirketlerinden bira şirketlerine kadar gidiyor.

1980'lerde bira şirketi Boston Beer'ın Kurucusu Jim Koch, Samuel Adams'tan başlayarak başarılı özel yapım biraları ile Anheuser-Busch InBev ve Heineken gibi bira piyasasının devlerinden pazar payı almaya başladı. Koch, özel yapım bira kategorisinin icat edilmesine yardımcı oldu. Şirket, bira piyasasını ABD'de yüzlerce bölgesel bira fabrikasının farklı tatlarda lezzetli yerel biralar yaptığı alkol yasağı öncesi günlere geri götürdü.

Boston Beer hisseleri uzun bir süre oldukça iyi bir iş yaptı. Ancak daha sonra 2015-2017 boyunca bira satışları genel olarak sabit kaldığı için hissenin yükselişi de durdu. Buna karşılık Boston Beer, 2016'da piyasaya sürülen Truly Hard Seltzer markasıyla piyasada yeni bir kategori oluşturdu. Firma önde gelen aromalı alkollü içecek markasıyla piyasa bu alanda piyasaya liderlik ediyor.

Ram 2016 yılının ikinci çeyreğinde hisse senedi üzerinden oluşturdukları erken pozisyona dikkat çekerek, “Bu şirketin cazip gelmesinin sebebi inovasyon tarihiydi” dedi. Fon yöneticisi, “Bira piyasası düzleştiği için hisseler de zayıftı, ama şirket Truly Hard Seltzer gibi bir marka ile geliyordu. Truly bizim tahmin ettiğimizden daha başarılı oldu. Sektörde yeni bir kategori yarattı” ifadelerine yer verdi.

Brush bu örnekten alınması gereken asıl kilit mesajın inovatif şirketleri aramak olması gerektiğini belirtiyor. Borsa yazarı daha öncesinde inovasyon geçmişi olan insanlar tarafından yönetilen şirketlerin tercih edilmesini öneriyor. Zira inovatif yöneticiler yenilik üretmeye devam etme eğilimindedir. Boston Beer şirketi sürekli olarak yeni tatları ve yeni içecekleri deneyen bir firma. Hissedarları da şirketin sürekli olarak yeni bir fikirle geleceği iddiasıyla yatırım yapıyor.

Boston Beer hisseleri 23 Temmuz’da %20 oranında düştü. Bunun sebebi ise oluşturdukları piyasaya giren birçok yeni rakibin oluşmasıydı. Şirketin satışları %33 büyümesine karşın net gelirler %1,6 oranında azaldı. Boston Beer rekabet piyasasında ayakta kalabilmek için reklam giderlerini artırdı. Şirket satış büyümelerinde beklenen yavaşlama nedeniyle yıllık tahminlerini de düşürdü.

Ancak Boston Beer’in inovasyon ruhu hala hissedilmeye devam ediyor. CEO Jim Koch yakın zamanda verdiği bir demeçte, “Kısa bir süre önce Beam Suntory ile 2022'nin başlarında piyasaya sürmeyi planladığımız yeni yenilikçi içecekler geliştirme planlarını açıkladık. İçecek tercihleri geliştikçe bu yeni içeceklerle işimizi daha da geliştireceğimize ve büyüme yeteneğimizi göstereceğimize inanıyoruz" ifadelerine yer verdi. Koch’un ortaklık açıklamasını yaptığı Beam Suntory şirketi dünyaca ünlü viski markası Jim Beam’in ve bunun gibi birçok alkollü içecek markasının satışlarını yapıyor.

Uygun bir ekonomik ortam yaratabilecek ve bunu kontrol edebilecek şirketleri seçin

ABD’de uzun bir süredir kısa vadeli çalışan kontratları yapan şirketlerin hakim olduğu esnek bir ekonomi görülüyor. Böyle bir ortamda büyük kredi kartı şirketleri ise bölgesel yoga eğitmenlerinin kredi kartıyla ödeme kabul edip edemediği gibi sorunlarla ciddi anlamda alakadar olmadı.

Square şirketi bunu bir fırsat olarak gördü ve 2009 yılında kartlı ödeme cihazı işletmesini başlattı. O tarihten bu yana şirket daha büyük müşteriler aldı ve nakit yönetimi, banka kartlarına krediler ve vergi beyannamesi gibi finansal hizmetlerde yeni iş kollarına genişleyerek büyüdü. Şirketin işlem bazlı gelirleri ilk çeyrekte %27 artarken abonelik ve hizmet gelirleri ise tam %88 yükseldi.

Firmanın hikayesi kendi ekonomik ortamını yaratan şirketlere oldukça iyi bir örnek. Bununla birlikte şirket aynı zamanda ikinci öneride gösterilen piyasaya giren ve genişleyen şirketlere de iyi bir model niteliği taşıyor. İki yetenek de Ram’in görüşlerine göre şirket için rekabet avantajı oluşturuyor.

 

Hızlı büyümenin erken dönemlerindeki şirket hisselerine yönelin

Bu tip şirketleri bulmanın en iyi yolu tüm sektörü dönüştürecek ürünler geliştiren şirketleri belirlemektir. Ram sağlık şirketi Alnylam Pharmaceuticals’ın bu tip özellikler taşıdığını düşünüyor. Şirket RNA paraziti (RNAi) denen bir tekniğe dayanan yeni tedaviler geliştiriyor. İnsan vücudunda haberci RNA’lar (mRNA) RNA’lardan gelen sinyallerle vücudun ihtiyacı olan proteinleri kodluyor. Ancak bazen mRNA bu sinyalleri alması gerektiği gibi almaz ve kusurlu proteinlerin kodlanmasına ve hastalıklara neden olur.

Alnylam, kusurlu sinyali susturmak ve hastalığa neden olan proteinlerin oluşturulmasını engellemek için RNAi yolunu değiştirmek için bir yol geliştirdi. Şimdiye kadar, Alnylam nadir kalıtsal hastalıkları tedavi eden dört onaylanmış RNAi bazlı ilaca sahip. Şirketin klinik çalışmalarında altısı geç aşama geliştirme sürecinde olmak üzere bir düzine farklı tedavisi daha mevcut.

Ram, şirketin ürettiği tedavilere dikkat çekerek, "Bu tamamen yeni bir tedavi bilimi alanı. Birçok hastalığı tedavi edebilecek bir ürün platformu niteliği taşıyor" dedi.

Hisse senetlerini uzun vadeli tutun

Yukarıda bahsedilen hisse senedinin tamamı Ram’ın uzun vadeli pozisyonları arasında bulunuyor. Brush bu nedenle Ram ve takımının daha avantajlı hissettiğini belirtiyor. Borsa uzmanı bu tür pozisyonların tamamının birden fazla yıl gerektiren yatırımlar olduğunu belirtiyor. Brush yazısının sonunda uzun vadeli bir yatırım görüşünün önemine dikkat çekiyor. Zira hisse senetlerinde kısa vadeli hamleler yapmak çok zordur ve şirketlere geliştirmeleri için zaman vermek gereklidir.

Borsa yatırımcıları için önümüzdeki 3 ay zorlu geçecek

 

Borsalarda krizlerden korunmanın 4 yolu

 

Dolar, TL karşısında gerilemeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)