E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYüksek enflasyon Almanların birikimleri eritti---

Yüksek enflasyon Almanların birikimleri eritti

Yüksek enflasyon Almanların birikimleri eritti
23 Ağustos 2022 - 16:28 borsagundem.com

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülkedeki yüksek enflasyonun Almanların yeni tip korona virüs (Kovid-19) döneminde biriktirdiği tasarrufları erittiğini bildirdi.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından Almanya'da alışılmışın dışında mevcut yüksek enflasyonun hane halkı tasarrufları üzerindeki etkisine yönelik araştırmasının sonuçları yayımlandı.

Banka bilançolarının analizine dayanan araştırmada, ülkedeki bankalardaki hane halkı mevduatlarının 2020'nin ikinci çeyreği ile 2021'in ilk çeyreği arasında güçlü bir şekilde arttığı belirtildi.

Nisan 2020'den Mart 2021'e kadar hane halkının banka hesaplarında normal yıllara göre 70 milyar euro daha fazla para olduğunun ifade edildiği araştırmada, bu mevduat fazlasının 2022 yılının ilk çeyreği sonunda tükenme noktasına geldiği vurgulandı.

Ifo'nun araştırmasında, ikinci çeyrekte ise tasarruflarda erimenin neredeyse değişmeden devam ettiği ortaya konularak, araştırmada Alman tüketicilerin geçen yılın sonundan beri giderek artan şekilde bu tasarrufları kullandığı ifade edildi.

Ifo Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershauser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, enflasyon oranı artmaya devam ettiği için özel tüketimin yıl boyunca Alman ekonomisinde büyümenin “motoru” olamayacağını kaydetti.

Wollmershauser, "Yüksek enflasyon, hane halkının bu tasarruflarının harcanmasının itici gücü olmuş olabilir.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede haziran ayında yüzde 7,6 olan enflasyon, temmuzda yüzde 7,5 olmuştu

Bu arada, Almanya Merkez Bankası da (Bundesbank), dün Alman ekonomisinde resesyon olasılığının giderek arttığını ve enflasyonun sonbaharda yüzde 10'a ulaşabileceğini bildirmişti.

Almanya'da enerji krizi patlak veriyor

 

Almanya'da yatırımcı güveninde zayıflama

 

Almanya'da gaz tüketicilerinin ödeyeceği katkı payı belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu23 Ağustos 2022 23:24

    Almanlar bizi kıskanmayı geçti dalga geçmeye başladılar.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ23 Ağustos 2022 22:37

    Almanya daki % 1 lik bir enflasyon bizdeki % 10 enflasyon kadar etkilidir.umarım daha beter olursunuz.

  • Mucise Reis : )23 Ağustos 2022 21:33

    Haberi yazan editörün alnından öpüyorum :D neyse.. Almanya 2022 için enflasyonu yüzde 6,2 lere kadar bekliyordu. Fakat olası Rusya enerjı kesintileri sansasyonları ile satış olmama durumu düşünüldüğünde Almanya enerjı için daha fazl amliyet ödemek zorunda kalabilir. yani enflasyon çift haneye dönebilir riski var. Bu durum karşısında almanların yüzde 10 lara ulaşması olası. Rusya-:ukrayna gerginliği ve gaz ticaret problemleri için... 2022 program ve raporlar bu yünde... Bu rakamlarda 50 yıl önceki, 1973-74 Pertol krizindeki günden beter deniyor. Haber daha doyurucu oldu bu yorumla :D

  • Vatandaş 23 Ağustos 2022 16:46

    Kıskanmasınlar bizi