E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYoğun gündemli haftaya pozitif başlangıç---

Yoğun gündemli haftaya pozitif başlangıç

Yoğun gündemli haftaya pozitif başlangıç
30 Haziran 2014 - 09:11 borsagundem.com

ABD'de tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri başta olmak üzere yoğun veri takvimi piyasalar tarafından takip edilecek

Küresel piyasalar yoğun veri takviminin etkili olacağı haftaya pozitif bir başlangıç yaparken, yurt içi piyasalar bugün açıklanacak mayıs ayı dış ticaret verilerine odaklandı.

ABD'de cuma günü resmi tatil olması nedeniyle perşembe günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri başta olmak üzere yoğun veri takviminin piyasalar tarafından takip edileceği belirtiliyor. Geçen hafta cuma günü Dow Jones endeksi dalgalı bir seyir izledikten sonra haftayı sınırlı yükselişle 16.852 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,19, Nasdaq endeksi yüzde 0,43 değer kazandı. Analistler, bu hafta açıklanacak veriler ve Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in konuşmasının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Avrupa tarafında perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının gündemin en üst sırasında olduğunu ifade eden analistler, yeni haftaya pozitif bir başlangıç yapılacağını tahmin ediyor. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,10 yükselişle günü tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 değer kazandı, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,06 düşüş kaydetti.

Yurt içi piyasalar ise geçen haftanın son işlem gününde yüzde 0,47 değer kazanarak, haftalık bazda yüzde 0,09'luk yükseliş kaydetmiş oldu. Analistler, bu hafta ECB kararları ve ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin izleneceğini ifade ederken, yurt içinde ise bugün açıklanacak dış ticaret dengesi verilerinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. BIST 100 endeksinin 77.000 - 80.000 geniş bandı içindeki dalgalı hareketini geçen hafta devam ettirdiğini dile getiren analistler, döviz kurlarının düşüş eğilimi ve Asya borsalarındaki yükselişlerin etkisiyle yeni haftaya pozitif bir başlangıç yapılabileceğini tahmin ediyor.

Bugün saat 10.00’da açıklanacak dış ticaret açığına ilişkin gerçekleştirilen AA Finans beklenti anketine göre ekonomistlerin mayıs ayında dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması 7,25 milyar dolar oldu. Ekonomistlerin beklentileri en yüksek 7,7 milyar dolar, en düşük 6,8 milyar dolar aralığında yer aldı. Türkiye'nin dış ticaret açığı, nisanda yüzde 30,3 gerileyerek 7 milyar 214 milyon dolar olmuştu.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mayıs ayı dış ticaret dengesi
12.00 Avro Bölgesi haziran ayı TÜFE 
16.45 ABD, Chicago imalat sanayi PMI 
17.00 ABD, mayıs ayı devam eden konut satışları 
17.30 ABD, haziran ayı Dallas Fed imalat endeksi
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)