E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYılmaz: Merkez'in faiz artışı kuru duraksattı ancak yeterli değil---

Yılmaz: Merkez'in faiz artışı kuru duraksattı ancak yeterli değil

Yılmaz: Merkez'in faiz artışı kuru duraksattı ancak yeterli değil
11 Haziran 2018 - 16:31 borsagundem.com

TCMB eski Başkanı ve İyi Parti Ankara Milletvekili adayı Durmuş Yılmaz ekonomiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

TCMB Eski Başkanı ve İyi Parti Ankara Milletvekili Adayı Durmuş Yılmaz Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Gökhen Şen'e konuk oldu.

Yılmaz ilk çeyrek büyüme verisinde olağanüstü bir durum olmadığını, daha önceki trendlerin devam ettiğini ancak büyümenin yan etkileri olduğunu söyledi. Yılmaz yıllık büyümebib daha aşaşıda olacağunı, şu an potansiyelin çok ilerisinde olan büyümeyi sürdürmek mmümkün değil. 

Yılmaz "Belirleyici unsur başta KGF'nin ortaya koyduğu genişlemeci para politikası, bunu destekleyen maliye politikası ve MB'nin yakın zamana kadar yeteri kadar sıkı olmayan para politikası. Bunlar iç talepte canlanma ortaya çıkardı ve %7.4'lük büyüme gördük" dedi.

Bunun yan etkileri olduğunu, yüksek enflasyon ve yüksek cari açık olarak geri döndüğünü, bunun sürdürülebilir olmadığını dile getiren Yılmaz artık yapısal reformlara dönülmesi gerektiğini, gıda enflasyonunun Merkez Bankası'yla çözülemeyeceğini, tarıma kaynak aktarmak gerektiğini, enflasyonu kontrol altına almanın kolay olmayacağını söyledi.

"MESAJLARI DOĞRU ANLASAYDIK BU NOKTAYA GELMEZDİK" 

Yılmaz Merkez Bankası'nın faiz artırımının önemli olduğunu, kurdaki hareketi duraksattığını fakat yeterli olmayacağını söyledi.

Yılmaz "olana bitene gerçekten üzülüyorum. Biz 2013'te Fed Başkanı'nın mesajlarını doğru anlasaydık ve buna uygun davransaydık bugünkü noktaya gelmezdik..Parasal genişlemenin sona ereceği ve Fed'in faizleri arttırması nedeniyle bizim gibi ülkelerin sıkıntıları artacak. Biz 2013'teki sinyali anlayıp tedbir alsaydık daha düşük faiz ve enflasyonla olana bitene hazırlıklı olabilirdik ama maalesef geciktik" dedi. 

"BİZE DOĞRU YAKLAŞAN BİR CİSİM VAR" 

Kriz lafını kullanmak istemem fakat bize doğru yaklaşan ne olduğunu bilmediğimiz bir cisim vari, bizim bunu fark etmek için akıllı olmamız lazım ve kamuoyuyla iletişimi güçlendirmemiz lazım. Bunu yapabilirsek belki uçurumun kenarından geri geliriz ama bunun maliyeti olacağını da unutmayalım" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir yorum12 Haziran 2018 04:03

    Aslında bizim şu anda bile cari açık sorunumuz olmayabilirdi.Maalesef işte konjüktür bize buna izin vermedi.Suriyeden ve diğer ülkelerden gelen mültecilere 40 milyar dolar harcama yapmak zorunda kaldık.Fetö bu ülkeden 350 milyar dolar yurt dışına kaçırdı.Milyarlarca dolar anaşizme terörizmle mücadeleye gitti ve hala da gidiyor.Tabii buna bir de vatandaşın milyarlarca dolar israfıda eklenince cari açık önlenemez bir şekilde yükseldi.Ben 1960 dan bu yana bu ülkenin yoktan yere kaybı yaklaşık 1.3 tr,lyon dolar olduğunu bir yerde okumuştum.Bunun doğru olduğunu düşünüyorum.Belki daha da fazladır.Yani ülkemiz için tüm olumsuzlukları üst üste koyduğumuzda maalesef bu kadar meblag kasamıdan uçup gitti.Bir insan merkez bankası başkanı yapıyorsun adam devalüasyon olacağını birdiğinden kendi şahsi parasını hemen dolara çeviriyor vatandaş ne yaparsa yapsın.Bu ülke bunları gördü.Yani elimizi vicdanımıza koyup bu ülkenin faydasına kim çalışıyorsa ona oy vermeliyiz onu iktidar yapmalıyız.

  • bir yorum12 Haziran 2018 03:55

    Ne yapalım Durmş faizi % 40 a çıkaralım mı.Makro ekonomik göstergelerimz iyi cari açık sorunumuz tamamen petrol ve doğalgazdan kaynaklanıyor.Şu nükleer santraller devreye girince ve dğer yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmaya başlayınca o zaman petrol ve doğalgaz ithalatımız büyük ölçüde azalacak ve bu da cari açığımızı keskin bir şekilde düşürecektir.İşte o zaman cari açığımız düşmezse sorun var demektir.Şİmdi bizi eskiye döndermeye çalışan amerika,ingiliz ,alman,fransızların kurlarla oynayarak bizim suni olarak cari açığımızı yükseltmeye çalıştıklarını görmemek gerçekten ahmaklıktır.Kur oyunlarıyla Türkiyeyi diz çöktürmek istiyor.Siz ve sizin gibilerde o batılıların borazanlığını yapıyorsunuz belkide onlara çalışıyorsunuz.Yani bizim ekonomideki en temel problemimiz cari açığımızdır.Onuda 2023 e kadar halldeceğimizi düşünüyorum tabi bu ancak CB RTE ile başarılabilir.Diğerleriyle bunu başarmak çok çok uzaktır bir ihtimaldir.

  • erol g.11 Haziran 2018 19:45

    %7,25 olan borç alma faizini de 1-2 puan yükseltse idi paramıza değer verilmiş olurdu SADECE BORÇ VERME FAİZLERİNİ YÜKSELTMESİ EKONOMİMİZİ/KAMU ÖZEL BANKALARIMIZI ZOR DURUMDA BIRAKMIŞ OLACAKTIR Siz 17,75 e satılan mal/para iade edilmek istediğinizde 7,25 e alınmak istenirse o parayı/malı satın almak ister misiniz ?

  • Kaçan Grup11 Haziran 2018 18:49

    Herkes sussun, sadece Tayyip Erdoğan konuşsun.

  • Derman11 Haziran 2018 17:52

    Vay arkadaş. Fitch , morgan, sp derken bu nerden çıktı şimdi...Bir iyilik yapta sus.

  • Ekonomik krizi yaratan evine döner11 Haziran 2018 16:49

    Sn. Yılmaz iyi bir merkez bankası başkanıydı. Ama maalesef Erdoğan görevden almıştı. Buna karşılık dönemin cumhurbaşkanı Gül, kendine danışman olarak görev vermişti. Erdoğan ekonomiyi hiç iyi yönetemedi. Ülkeyi hep benim dediğim olsun psikolojisiyle yönetmeye kalkınca da maalesef ekonomik krize girdi Türkiye. Sandıkta bunun hesabını verecek diye düşünüyorum.

  • mehmet yılmaz11 Haziran 2018 17:20

    demek mankurtmuş.olmasa bloomberg ona sarılırmıydı ?

  • ...11 Haziran 2018 16:42

    iyi güzel şahane diyenler çok konuştu 4,92 oldu usd bezin 6,30.. bırakında biraz eleştirenler konuşsun. tvler gazeteler köşe yazarıyım diye geçinenler bi susun daa... bi susun daaa.. yeter.. adamın uzmanlık alanı bi konuşsun hele dinliyek en azından. ne diyo ses verek kulağa