E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYıldırım: Çukuru verdik 26.5 milyar euro alacağız---

Yıldırım: Çukuru verdik 26.5 milyar euro alacağız

Yıldırım: Çukuru verdik 26.5 milyar euro alacağız
10 Temmuz 2017 - 05:50 borsagundem.com

Başbakan, helikopterle yeni havalimanı inşaatını gezdi. Arazinin eski maden ocakları nedeniyle çukur halinde olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Dünyanın en büyük havaliman yapılıyor. üzerine de 26.5 milyar euro para alacağız” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanı inşaatı ve diğer projeleri havadan inceledi. Başbakan Yıldırım’a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da eşlik etti. İlk olarak 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaat sahasını inceleyen Başbakan Yıldırım, havalimanı silüetin ortaya çıktığını söyledi. İlk bölümün önümüzdeki yıl tamamlanacağını hatırlatan Yıldırım, havalimanına ulaşımın kolaylıkla sağlanacağını belirtti.

HUMMALI ÇALIŞMA VAR

Havadan inceleme esnasında karşılaştığı manzarayı anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “Hummalı bir çalışma var. Adeta yeni bir şehir kuruluyor. Burası, ilk etabı bittiğinde 100 bin kişinin doğrudan çalıştığı bir şehir olacak. En büyük problemimiz ne? İş. Böylece iş-aş imkânını da temin etmiş olacağız vatandaşlarımıza. Proje sahası daha önce terk edilmiş maden ocakları ve balçıktan ibaretti. Yıllar önce İstanbul’un kömürü buradan dağıtılırdı. Tabii o kömür ocaklarından dolayı arazi çok örselenmişti. Yani her taraf çukur, sular birikmiş, kaybedilmiş bir bölgeydi. Biz ne yaptık? Bir çukur verdik, ‘Bu çukur üzerine dünyanın en büyük havalimanını yapın’ dedik. Şimdi havalimanı yapılıyor, üstüne de 25 yıl için 26.5 milyar Euro para alacağız. 25 yıl sonra dünyanın en büyük havalimanı da bonus. Böyle bir ticaret dünyanın hiçbir yerinde yok. Ne yapıyorsunuz? 10 milyar Euro’dan yüksek bir yatırım yapıyorsunuz. Cebinizden para harcamıyorsunuz. Bir de her yıl için 25 sene işletme süresince 1 milyar 50 milyon Euro kira alıyorsunuz. 25 senenin sonunda ise ceketlerini alıp gidiyorlar. Dünyanın en büyük havalimanı devlete kalıyor. İşte bütün işler böyle yapılıyor.” Yıldırım’ın inceleme gezisi 1 saat sürdü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • :) bence10 Temmuz 2017 18:49

    ben olsam özel bakanlık kurardım. bu bakanlık bu hava limanının yapımı ve denetiminden sorumlu olurdu. yani emeklide olsa yarı karşısına çıkabilecek bir model kurardım. sonrasında da krediyi çekerdim devlet bankdan. yolcu sayısıda garantı zaten. yapa rişletirdim krallar gibi. devlet parası ile onu bunu zengin etmekden iyidir. alan kişi nin herturlu kefili devlet zarar durumunda zaten. 2017 teknolojı ve imkanları ile göresel, fiziksel, elektronık denetim çok kolay. devlet zarar etmez yanı....

  • ercan10 Temmuz 2017 17:14

    yap islet devret modeli super

  • Parası vergiden 10 Temmuz 2017 17:11

    2 hafta önce Aladağ da foseptik çukuruna düşen 4 kişi vefat etmişti. Keske o çukurlar da kapansa ama verdigİmiz vergiler ile. Parasıyla.

  • akıl10 Temmuz 2017 16:56

    hacıbadem 1976 yılında yapılan 15 temmuz kop karşı çıkanlar vardı yaa..aynı kafadasın..geleceğe yatırım yapmak diye bişey var..bugun kapasitesi dolmayabilir yarın taşacağı kesindir.

  • Ümit 10 Temmuz 2017 16:45

    Halkın parası yok ettiniz ama ümidini yok olmayacak.

  • mehmet yılmaz10 Temmuz 2017 16:41

    istemezük tayfası kraliçeden,merkelden,brükselden daha fazla karalar bağlamış her zamanki gibi.

  • DHMİ10 Temmuz 2017 15:13

    DHMİ yunanistanın hazinesine mi bağlı. İnsanla dalga geçmeyin. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) yolcu sayısı garantisi söz konusu diyipte devletin grantisi yok demeyin. Yalanı dolanı bırakın!

  • Mahallenin Delisi10 Temmuz 2017 11:53

    4.5 milyar Euro’luk paket için diğer karayolu projelerinde olduğu gibi Hazine garantisi söz konusu değil. Bu projede Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) yolcu sayısı garantisi söz konusu. Yani projede sözleşmenin iptal olması ya da farklı bir beklenmedik durumun söz konusu olması halinde borcu DHMİ üstlenecek. Bu durumda bankaların sağladığı kredi garanti altına alınırken, konsorsiyumun koyduğu özkaynak yanmış olacak. Kredi paketinde Hazine hiçbir şekilde taraf değil. Beklenenin üzerinde yolcu gelmesi halinde ise elde edilen gelirin tamamı devlete gidecek. Projeye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre 12 yıl için DHMİ’nin verdiği gelir garantisi toplam 6.3 milyar Euro. Konsorsiyumun ise bu süre içinde devlete vereceği kira toplam 13.2 milyar Euro.

  • Mahallenin Delisi10 Temmuz 2017 11:52

    İhalesi Mayıs 2013’te gerçekleşen Türkiye’nin en büyük altyapı projesi 3. Havalimanı’nın ilk etabı için gerekli olan kredi miktarı 4.5 milyar Euro. Kredi anlaşmasında 3’ü kamu ve 3’ü de özel olmak üzere toplam 6 Türk bankası yer aldı. 1 milyar 480 milyon Euro ile aslan payını Ziraat Bankası’nın üstlendiği kredi paketine Halkbank ve Vakıfbank 960’ar milyon Euro, Denizbank 500 milyon Euro, Garanti ve Finansbank da 300’er milyon Euro ile katıldı.

  • Mahallenin Delisi10 Temmuz 2017 11:50

    İşletme süresi 25 yıl olacak ihalede işletmeciye 6,3 milyar euroluk 12 yıllık yolcu garantisi verilecek. (Hürriyet)

  • Hacibadem10 Temmuz 2017 11:30

    Kaç uçak/yolcu garantisi verdiniz? Yılda kaç milyar cebimizden çıkacak? 3. Köprü, osmangazi ve Avrasya tüneli kara deliğe dönüştü. 2 köprünün geliriyle bu kara deliğin ancak yarısı kapatılıyor. Havalimanı da öyle yapılmışsa mezarınızda ters dönersiniz. Hatırlatayım dedim.

  • metin10 Temmuz 2017 09:07

    bankadan kredi çektiler devlet kefil oldu, para devlet garantisinde yolcu devlet garantisinde hakikaten dünyanın hiç bir yerinde böyle ticaret yok :)))

  • Kaçan Grup10 Temmuz 2017 07:05

    Havaalanında da yolcu garantisi verildi, niye garantiye ihtiyaç duyuluyor?