E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYıl sonu rallisi yaşanacak mı?---

Yıl sonu rallisi yaşanacak mı?

Yıl sonu rallisi yaşanacak mı?
18 Kasım 2013 - 08:45 borsagundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, yıl sonunda merakla beklenen Noel Baba Rallisi’nin bu yıl da yaşanıp yaşanmayacağını kaleme aldı

Yılın son altı haftasına girilmesiyle Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu yıl sonu beklentilerini kaleme aldı. Ağaoğlu, herkesin merak ettiği ralli sorusunu köşesine taşıdı. Bu sorunun cevabı Ağaoğlu'na göre, geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) başkan adayı JanetYellen’ın Senato’da yaptığı konuşmada yatıyor.

Dışardaki olumlu hava BİST'e yansıyacak mı , piyasalarda ralli olacak mı, dolar 2 TL'nin altına inecek mi?... İşte tüm bunların yanıtı Aliağaoğlu'nun yazısında...

Noel Baba Rallisi’nin bu yıl da yaşanıp yaşanmayacağı merakla bekleniyor. Ralli olmasından çok yıl sonu değerlemeleri için düşmeyen ancak sınırlı yükselen bir piyasa bekliyorum.

Yılın son 6 haftasına giriyoruz. Hareketli bir yılı hisse senetleri gelişmiş ülkelerde yeni rekorlar kırarak kapatmaya çalışıyor. Bugünlerde sıkça sorulan soru “Devam edecek mi?”

Sorunun cevabı biraz da geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) başkan adayı JanetYellen’ın Senato’da yaptığı konuşmada yatıyor. Yellen başarılı bir sınav vermiş görünüyor. İleriye yönelik net bir şey söylemeden, gelen soruları başarıyla yanıtlayarak görevi “hak edeceğini” göstermiş durumda. Yaptığı konuşma ve soru-cevap kısmında Fed’in parasal genişlemeyi daraltmasının piyasa koşullarına ve verilere bağlı olduğunu, Fed’in ABD ekonomisinin daha güçlü hale gelmesi ve daha fazla istihdam yaratılması için çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Yellen ve Çin kararı...

Yellen; en azından göreve başladığı dönemde; Bernanke’den farklı bir politika izlemeyeceğini üzeri kapalı bir şekilde ifade etmiş bulunuyor. Bu da piyasaların hoşuna gitmiş durumda. Yellen’in “daraltmaya” dair bir ipucu vermemesi bile özellikle ABD hisse senedi piyasalarını rekorlara taşırken, emtia piyasalarının bundan “nemalanmıyor” olması ilginç ve bence önemli!

Geçtiğimiz hafta Çin Komunist Partisi’nın almış olduğu kararlar da Asya cephesinde olumlu bir rüzgâr estirdi. İnsan haklarında daha iyi bir noktanın hedeflenmesi, “tek çocuk politikasında” eşlerden birisi tek çocuksa ikinci çocuğa izin verilmesi (eskiden eşlerin ikisi de tek çocuk olmalıymış), kamunun payının azaltılması ve bence hepsinden önemlisi özel bankalara izin verilmesi ve Renminbi’nin konvertibilitesi yönünde atılacak adımlar “devrim” olmasa da önemli adımlar. Hisse senetlerini Asya’da da olumlu etkileyen gelişme oldu.

Bazı fonlar Kasım ayı sonunu bekliyor

Yaşananlara bakarak önümüzdeki haftalarda bir “Noel Baba Rallisi olur mu?” sorusuna “neden olmasın” demek mümkün. Ancak özellikle ABD’de piyasa katılımcılarının “aşırı iyimserlikleri” bu rallinin önündeki en büyük engel gibi duruyor. Dow Jones Endeksi 16.000’e (geçtiğimiz haftayı 15.961’den kapattı) yaklaşırken piyasanın düşeceğine inananların oranı yüzde 15.5 ile 1987’den bu yana en düşük seviyesine gerilemiş. Diğer yandan “Günlük algılama endeksi-Daily Sentiment Index” ise yüzde 90 ile Mart’taki yüzde 92’nin hemen altına gelmiş durumda. Bu arada New York Borsası’nda “kredili hisse alımları için kullanılan kredi” miktarı tarihi rekor kırarken “Noel Baba Rallisi” nasıl yaşanacak ayrı bir merak konusu.

Benim beklentim bunun bir ralli olmasından çok, yılsonu değerlemeleri için düşmeyen ancak sınırlı yükselen bir piyasa şeklinde olacağı yönünde. Bu arada bazı fonlar için Kasım ayı yılsonu. Onların 31 Aralık’ı beklemelerine gerek yok. Bu fonların yöneticileri piyasalar yükselmeye devam edecek olur ise kârlarını cebe koymayı düşünebilirler. Bu da yükselişleri; düşüşe çevir(e)mese de; sınırlayabilir!

Dışardaki olumlu hava, BIST’E yansır

Dışarıdaki hava bizi de doğrudan etkiliyor. Özellikle gelişen ülkelerden daha olumsuz ayrışmış olan BIST’in bu havadan daha olumlu etkilenmesi olasılığı yüksek. Her ne kadar geçtiğimiz haftalarda yükselişler özellikle yabancı fon yöneticilerince pozisyon azaltmak için kullanılmış olsa da yıl sonu yaklaştıkça onlar da portföy değerlerinin yüksek “görünmesi” için daha az agresif olabilecekler. Daha doğrusu yükselişlere “takoz” olmayacaklardır diye düşünüyorum. Geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır’da Başbakan ile Barzani’nin bir araya gelmesi, Tatlıses ile Perwer’in düeti “Barış Sürecine” katkı sağlayacak, en azından Barış sürecinin devam ettiği algısını yaratacaktır. Her ne kadar Barzani ve Perwer’in peşmerge kıyafetiyle resme girmeleri henüz daha nihai barışa zaman olduğunu gösterse de “görüşülüyor” olması bile katkı sağlayacaktır.

Kurdaki gerileme, hisse senedi cephesindeki havayı olumlu yönde değiştirecektir. BIST 100 endeksinde 74.715’in üzerine çıkabilirsek; ki bu seviyenin aşılacağını tahmin ediyorum; 75.650 seviyesine kadar bir düzeltme mümkün. Bu arada Yellen’ın basına “sızan” konuşmasıyla birlikte 72.326 ile 73.459 arasındaki “boşluk” şimdilik bekleyecek. Bu boşluk gelişmiş ülkelerdeki düzeltme ile birlikte kapanacak gibi görünüyor!

Yıl sonuna yaklaşırken gelişmiş ülkelerde değilse de gelişen ülkelerde bir “Noel Baba Rallisi” olasılığı yüksek. Sürdürülebilir mi? Yıl sonuna kadar belki ancak yeni yıla hazırlık hamleleri bu rallinin gücünü azaltacaktır!

Dolar 2 TL’nin altına iner mi?

Bizdeki sorun; Brezilya ve G.Afrika’da da olduğu gibi; kur tarafında yaşanıyor. Dolar/TL kurlarındaki oynaklığın artması özellikle fon yöneticilerini tedirgin ediyor. Geçtiğimiz hafta başındaki yazımda “ÖDolar/TL kurlarında 2.0375 seviyesinin altında kalınacağını, olası bir yükseliş durumunda ise 2.0460 seviyesinin (günlük kapanış bazında) aşılmayacağını tahmin ediyorum.” Diye yazmıştım. Geçtiğimiz Çarşamba günü, gün içinde 2.0610 seviyesine kadar yükseliş oldu, Salı günü de 2.0545’ten kapanış olsa da haftayı 2.03 seviyesinin altında kapattık. Geçtiğimiz hafta euro/dolar paritesindeki düzeltmenin 1.3530-60 bandına kadar devam etmesi olasılığı yüksek. Bu seviyelere çıkılırken dolar/TL paritesinin de önce 2.0225 ve ardından da 2.0030 seviyelerine kadar gerilemesi mümkün görünüyor. Ancak ikinci seviyenin aşağı kırılması hayli zor!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sevmedim21 Kasım 2013 21:31

    nehir ağa çok asabi..

  • sedat19 Kasım 2013 07:05

    nehir ağabey sen artık emekli ol gez dolaş senin devrin kapanmış anlaşılan gençleri anlamıyorsun herkeze kızıyorsun tahammülün yok kimseye nehir ağabey artık bırak bu işleri emekli ol dükkanı kapat camiye cemaate yönel hayır işleri yap borsa borsa nereye kadar boş işler bunlar seni seviyoruz ama artık elveda vakti geldi:))

  • sedat18 Kasım 2013 22:19

    kendi yazar kendi %100 puan verir bizim ağabey:))

  • dolar boşalabilir de18 Kasım 2013 16:10

    bu arada doları olan artık satmalı çünkü 2001'de 1.66 tl olan doları satıp faize yatırmış olanın parası bugün 3 tl oldu.hala dolar gidecek diye alanlara dikkat derim.artık dolar para kazandırmaz,faiz,düşmüş borsamız çok daha verime uygun.

  • PD/DD=PİDDÖNER/DEDENİNDAVULU DEĞİLDİR.18 Kasım 2013 15:15

    ŞU AN B.GÜNDEM MANŞET HABERLERDE TEMETTÜ VERİMİ YÜKSEKLERİN LİSTESİ YAYINLANDI.BU LİSTEYE BAKARKEN ÇOK DİKKATLİ OLMALI ÇÜNKÜ ŞİRKETLERİN BAZILARI ÇOK BORÇLU,BORÇLAR/ÖZVARLIK =0.20'DEN ÇOK FALA OLANLARIN BİR DE TEMETTÜ VERMESİ ONLARIN LİKİDİTELERİNİ DE AZALTABİLİR.YANİ TEMETTÜ VERİMİ YÜKSEK HİSSELERİ İNCELERKEN,BORÇLAR/ÖZVARLIK DÜŞÜK OLMALI,ŞİRKETİN NAKİT VARLIKLARI DA GÜÇLÜ OLMALI,YOKSA NE OLUR PD/DD=2-3 OLAN BİR HİSSE AŞIRI DEĞERLENMİŞTİR VE BU ŞİRKET HEM BORÇLU HEM DE TEMETTÜ VERİP GÖZ BOYUYORSA ALLAHA EMANET FİYATLAMADA ÇOK DİKKAT.

  • ağabey haklı18 Kasım 2013 14:59

    helal olsun ağabeyimize,pd/dd'yi bilmeyen arkadaş çok darbe yemiş ama akıllanmamışa benziyor,herhalde elinde zarar eden ama pd/dd'si 3-4 olanlardan var ve darbe yemişe benziyor.Doğrusu pd/dd=1'den düşük,temettü verimi de %4 ve üzeri olanlara bakmak bana göre de.

  • belgesiz sözde uzmanlar batırır seni de18 Kasım 2013 13:55

    belgesiz sözde broker ve yatırım uzmanları yüzünden 14 sene önce 3 milyon olan borsadaki hesap adedi şimdi 1 milyon civarı unutma evlat,neden çünkü o kadar çok uzmannnn varki hala pd/dd olmuş 2-3,kar etmiyor hisse,borçları tavanda ama teknik analiz mavalcıları belgesizler al diyor zavallılar da alıp batıyor.Sen de onlardansın anlaşılan.belgeli uzmanları iyi oku dayak yersin borsada.

  • belge,belge deyip belgesiz doktorda mahvolurs...18 Kasım 2013 13:50

    belge belge diye yazan belgesize,,sen hasta olunca doktorluk belgesi olana mı yoksa üfürükçüye mi gidiyorsun ki belgesi olan tecrübeli büyük ağabeyler borsada belgeli brokerler ,uzmanlar yorum ve tavsiye vermesin de belgesiz sözde kişilere mi güvenip işlem veya yatırım yapacaksın bi açıkla da görelim kardeşş.

  • belge belge18 Kasım 2013 12:54

    taktı kafayı belgeye..bigün pide dede bigün belge..kimseyi beğenmiyorsun nehir ağa bu iş böyle olmaz..

  • BELGESİZ KİŞİLER YORUM YAPARSA!!!18 Kasım 2013 12:02

    HERKESİN MERAK ETTİĞİ NOEL RALLİSİNİ YAZMIŞŞ...SANKİ BROKERLİK BELGERİ VEYA YATIRIM UZMANI BELGELİ BU KİŞİ,İŞTE BİR GÜN BİLE BORSADA ÇALIŞMAMIŞ BROKERLİK BELGESİ OLMAYAN BU GİBİ KİŞİLERİN YANLIŞ,YUNLUŞ YAZILARI VE YORUMLARIYLA 20 SENEDİR BORSADA HESAP ADEDİ HALA 1 MİLYON KİŞİ CİVARI HALA DA..

  • Hi-men18 Kasım 2013 11:59

    Fed kriz çıktığından bu yana sermaye piyasalarını destekleyen politikalar izledi ve tasarruf sahiplari göz ardı edildi. Önümüzdeki süreçte tasarruf sahiplerinin de destelmesi gerekecek ve faiz artışları gündeme gelecektir.