E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni Hal Kayıt Sistemi ile stokçuluğun önüne geçilecek---

Yeni Hal Kayıt Sistemi ile stokçuluğun önüne geçilecek

Yeni Hal Kayıt Sistemi ile stokçuluğun önüne geçilecek
29 Ağustos 2022 - 04:38 borsagundem.com

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, meyve ve sebzelere yönelik geliştirilen yeni hal kayıt sistemiyle yüksek enflasyon ortamında fahiş fiyat ve stokçuluğun önünü kesmeyi planladıklarını söyledi

Tarımda fahiş fiyatların önlenmesi için geliştirilen uygulamalardan biri de hal kayıt sistemi.

Tarımda dijital takip sistemi için yapılan çalışmalarla ilgili Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulundu.

Hal kayıt künyesi ile ürün takip edilecek

"Uzun zamandır şunları gözlemledik. Enflasyonist ortamda temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı tüketiciyi son derece rahatsız ediyor. Kamu otoritesi çare arayışında. Biz tüketici Konfederasyonu olarak şunu önerdik. Temel gıda ürünlerinde hal kayıt künyesi var. Burada hangi ürünün nereden alındığı kaça alındığı gözüküyor."

Tüketici, karekod ile ürünü inceleme imkanına sahip olacak

"Hatta karekodu okuyacak uygulamayı cep telefonuna indirilen tüketicilerimiz karekodu okutarak daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirler."

Ekimi yapılmayan ürünün ekimi sağlanacak

"Bunu biraz daha genişletmek lazım. Ne zaman? Tarımda ekim başlamadan. Tarım Bakanlığı'nın örgütlenmiş birimleri var. Bu birimler kim ne ekecek? Bilgileri toplayacak. Arpa, yulaf, mısır, patates, soğan, domates bunların hepsinin tespiti merkezi sistemde görüldüğü zaman planlamaya dahil edilebilecek. Tarım Bakanlığı nerede eksik varsa, ekimi yapmayan üreticilerin bir kısmını üretime yönlendirecek."

Meyve ve sebzeler çöpe gitmeyecek

"Böylelikle hasat sonunda bazı üreticilerimiz ürünleri çok fazla çıktı, arz fazlası satılmıyor diye çöpe atmayacak, hayvan yemi yapmayacaklar. Arada kim hangi malı aldı? Dijital takip sistemi ile bu görülebildiği için kim piyasaya sürmüyor, kim tutuyor bu görülecek."

Stokçuluklara göz açtırılmayacak

"Stokçuluk suç olduğuna göre serbest rekabet ortamında herkes malını alıp satacak ama kim malı elinde tutarak piyasada fiyatın yükselmesine yol açıyor onu tespit edebilecek. Böylelikle stokçuluk yapan cezalandırılacak. Tüketici de serbest piyasada kim hangi fiyata satıyor. Nerede ucuz, kaliteli var onu satın alma imkanına kavuşabilecek."

Dijital takip sistemiyle tüketici uygun fiyattan alım yapacak

"Fiyatı oluşturan arz talep dengesidir. Bir defa arz talep dengesi en baştan planlanacağı için arz fazlası olmayacak stokçuluk yapmayacak kimse, israf olmayacak. Ne kadar tüketim ihtiyacı var ne kadar ihracat potansiyeli varsa o kadar üretim yapılacak.

Tam rekabet ortamında kim ucuz, tüketici nereden bilecek derseniz tüketici parayı zor kazanıyor. Market market geziyor, manav pazar bakıyor. Nerede ucuz, kaliteli var onu satın alıyor.

Hem işini düzgün yapan tüccarlar da para kazanacak, bilinçli tüketici de zarar etmeyecek ve huzurlu bir alışveriş ortamı olacak." (En Son Haber)

Türkiye'den gelen meyve-sebze AB'yi karıştırdı

Halciler: Sebze meyve fiyatları hallerde belirlensin

Sebze fiyatları ne zaman düşer? Tarih verdiler

Stokçuluk ve fahiş fiyata ağır cezalar yolda

Stokçulara verilecek cezalara düzenleme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomist29 Ağustos 2022 10:43

    Bu ülkede tarım bakanlığı ve üst birlik kooperatifleri ne kadar toprak ve ne kadar üretim , ne kadar ürün ihtiyacı ve potansiyel envanterini takibini tutmadıysa bilmiyorsa yazıklar olsun. Hazine maliye faturalar ve sevk irsaliyeleri ile ne kadar tarım ve gida ürünü satılıyor gidiyor yeniyor üretiliyor ihracat ediliyor. dökülüyor bekliyor gibi, ithal ediliyor  bilgileri işeyip ulaşamıyor ve bilmiyorsa yazıklar olsun... Daha ne diyelim MİLLİ EKONOMİ RUHU YOKSA... BAŞUNA DEMİŞ ASIL ÖZGÜRLÜK EKONOMİK ÖZGÜRLÜKTE BAĞIMSIZLIK ÜRETİMDE DİYE M. K PAŞA 

  • BİRİSİ29 Ağustos 2022 09:58

    Geçen sene de önlem alınmıştı, ondan önceki sene de, ondan önceki sene de. gelecek sene de önlem alınacak, sonra ki sene de. Hiç bir şey değişmeyecek, çünkü hükümet gerçekleri görmek istemiyor. Yıllardır üretim yönünde yanlış kararlar uygulandı. Şimdi bunun bedelini ödüyoruz. 

  • Mucise Reis ;)29 Ağustos 2022 07:38

    Maliyet düşürdün mü ? mazot, naklite, plastık ambalajlar kutular, ? zaten ocakda devlet yendiden değerleme zamları gelecek, asgari cüret zamları ileişçilik maliyetler artacak. haliyle ocak ayında maliyet artışları ile üretimdem raflara çıkan her ürün fiyatı artacak... Birileri çıkmış hel değimenlrine koşturuyor :D yahu ne denetimi fiyatı kardeşim ? Yapılması gereken üretim hatkarında maliyet düşürmek bir kaç kelem fiyatı indirmek. ne denetimi bu ? komedi :D reis talimatı diye talimatın peşinden koşup 1 çözüm üretemeyenlerin zırvalıkları.. sen göz boyama değil, asli işlr pelşinden koşup reel çözümler üret. tamamen boş hayal , enerjı kaybı, devlet kurumlarımın boşa çabasıdır bu zırvalık. ocak dan önce salça almak karlı olacak :D bu kadar net. ne önlem alacaklar bakalım :D salça teröristleri, domates fırsaççıları, ingiliz salça lobisi :D haha

  • baran29 Ağustos 2022 13:04

    Beynine dikiş attığımın soytarısı domatesin eriğin soğanın tonlarcasının fiyatı yükselmesin diye döken ben miyim?  Hal çetesi pkk lı angutlar aşağılık yaratıklar her yerde karşımıza çıkıyor.  Manava bile Diyarbakır da sakın ucuz satma diye iki saat dil döküyor.  Seni soytarı seni yine kçın başın çok oynamaya başladı.

  • borsacı29 Ağustos 2022 06:43

    hiç bir şeyin önüne geçilmiyor.önlem alınmıyor geçen bir markete girdim şekerde indirim vardı 10 ton şeker satış durdu market sakladı.herkes bildigini okuyor.