E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHalciler: Sebze meyve fiyatları hallerde belirlensin---

Halciler: Sebze meyve fiyatları hallerde belirlensin

Halciler: Sebze meyve fiyatları hallerde belirlensin
23 Şubat 2022 - 12:01 borsagundem.com

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Hal Kanunu'na yönelik taslak çalışmasına ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tavşan, fiyatların hallerde belirlenmesi gerektiğini savundu.


Başkan Yüksel Tavşan, "Meyve ve sebze fiyatının halde arz ve talebe göre paydaşlarca belirlenmesi lazım. Büyük market zincirleri, halleri baypas ederek fiyat oluşumunu kendilerine göre yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Tavşan, sektör olarak meyve sebze ticaretinin tamamen kayıt altına alınmasını talep ettiklerini, hallerin, meyve sebze sektörünün borsası olduğunu, tüm tarafların katılımıyla bu borsanın hallerde oluşması gerektiğini ifade etti.

Tavşan, yalnızca hal komisyoncusu değil, üretici, üretici birliği, kooperatif ve marketlerle bu borsanın yaratılması gerektiğini söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın ifade ettiği unsurlar bizim de uzun süredir talep ettiğimiz konular. Sebze ve meyvenin doğru fiyat bulması için tüm paydaşlar halde olmalı. Meyve ve sebze fiyatının halde arz ve talebe göre paydaşlarca belirlemesi lazım. Büyük market zincirleri, halleri baypas ederek fiyat oluşumunu kendilerine göre yapıyorlar. Bu, piyasaya zarar veriyor, doğru fiyatın oluşmasına engel oluyor. Bu iş hallerde yapılmalı. Mevcut durum üreticiye de fayda sağlamıyor. Ürünler maliyet analiziyle satılmıyor" dedi.

'Marketler halleri devre dışı bırakıyor, kafalarına göre fiyat belirliyorlar'

Yüksel Tavşan, şözlerine şöyle devam etti:

Belirlenen kıstaslara göre üretici birlikleri hallerde olmalı. Şu anda zincir marketler istediği gibi ürünü dışarıdan alarak halleri devre dışı bırakıyor, fiyat doğru oluşmuyor, kafalarına göre fiyat belirliyorlar. Bu nedenle hallere de çok mal gelmiyor, buralar yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Biz hep söylüyoruz, bu sektörün kayıt altında olması için en doğru yer yine hallerdir. Hallerde işlemler son derece şeffaf, belediyelerin işletmesinde, giriş çıkışları zaten kontrol ediliyor. Buralarda kontrollü bir yapı var.

Hallerin dışında kayıt dışı ticaret yapıldığını iddia eden Tavşan, "Çok fazla kayıt dışı meyve ve sebze ticareti oluyor, bunun kontrol edilmesi lazım. Bunun için bazı büyük şehirler arası yollar kontrol altında olmalı. Yasal olarak çıkan her ürünün bildirilmesi gerekiyor. Bunların kontrol altında olması, fiyatın doğru oluşması açısından önemli" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı: Halleri kayıt altına almak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti sırasında gazetecilerin soruları üzerine Hal Kanunu'na yönelik taslak çalışması bulunduğunu belirterek şunları kaydetmişti:

Halleri tam anlamıyla kayıt altına almak istiyoruz. Çıkacak olan düzenlemeyle hem hal içindeki yönetimin regüle edilmesini hem oraya üreticilerin girmesini sağlayacağız. Yani orada belli bir kotada üretici birliklerine bir kontenjan vereceğiz ve onların hallere girmesini sağlayacağız ki fiyatların dengelenmesinde bir rol oynayabilsinler.

 

İstanbulluların en çok tükettiği sebze ve meyve

 

Sebze fiyatları ne zaman düşer? Tarih verdiler

 

Verim kaybı yüzde 90: Patlıcan en pahalı sebze

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SERSERİ25 Şubat 2022 07:10

    Biz sebze meyve tüketmiyoruz, yiyoruz kardeşim, yiyoruz. Birilerinin bir yerlerlerinden uydurduğu bu ucube dili ne demeye kullanıyorsunuz?

  • Mucise Reis ;)23 Şubat 2022 13:30

    Çözüm değildir. Hani biri vardı,  "Damak çikolata" ile sözde ekonomi kıyaslayanlara ateş püsküren :D Şuan 4 adet Milka çikolata 3 euro, Türkiye de 1 tanesi 14 - 18 TL arasında farklı fi,yatlarda. Şimdi Avrupa da 1 saat çalışanın en düşük emek karşılığı 12 euro yani  16 tane milka çikolta alabilir. Türkiye de 1 saat çalışsan da 1 tane milka çikolata alamıyorsun :D neden böyle ? Avrupa da 1 kg süt 1  euro. Türkiye de 1 kg süt 10 TL lerde. İneğimiz de ithal yiyor, tarlalarımızda hayvan yemleri de ithal, kakaoda dışardan ithal usd geliyor. Şimdi bu çikolata her şeyi ile ithal olmuş oluyor. Sözde ihracat olacaktı, dünyaya mal satacaktık, ham madde satacaktık :D nede o Damak çikolatacısı bakalım :D hayat Cem Küçük ohh ohh ohh oyunları kadar neşeli değil vatandaşa. Ekonomistim diyenlerin yarısı halk ile bir bardak çay içmeyen tipler, hepsi uçağa binip gezelim derdin de.

  • E.g.23 Şubat 2022 13:20

    ŞEHİRLERDE BİR ADET HAL OLMASI HALE UZAK PAZARLARDA FİYATLARIN AŞIRI ARTMASINA NEDEN OLUR/OLUYOR HER İLDE BİRDEN FAZLA HAL OLMALI