E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni Altay tankına 6 bin soruluk zorlu test---

Yeni Altay tankına 6 bin soruluk zorlu test

Yeni Altay tankına 6 bin soruluk zorlu test
29 Nisan 2023 - 12:33 borsagundem.com

Yeni Altay tankı seri üretimden önce 6 bin gereksinim içeren zorlu bir test sürecinden geçecek.

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edilen Yeni Altay tankının test sürecinde 6 bin gereksinimi karşılayıp karşılamadığına bakılıp 2024 ortasına kadar seri üretim hazırlıkları tamamlanacak.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde bu yıl yeniden İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST sürüyor.

Yeni Altay tankını testler için TSK'ye teslim eden BMC, geliştirme sürecinde kullandığı tankı festival kapsamında sergiliyor.

BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, eski prototipten yeni prototipe geçilmesine ve tanka "Yeni Altay" denilmesine neden olan iki unsur bulunduğunu söyledi.

Seri üretim ihalesi sonuçlandıktan sonra ilk planın 18 ay içinde seri üretim teslimatlarına başlamak olduğunu dile getiren Karaaslan, ama o gün öngörülmeyen özellikle ihracat lisanslarıyla ilgili yaşanan kısıtlar ve buna bağlı olarak tank üzerinde bu kısıtları aşmak için değişiklikler yapmak gerektiğini ifade etti.

İlk prototiplerin 2013-2014'te yapıldığını anımsatan Karaaslan, 10 yıllık süreçte TSK'nin başarıyla icra ettiği operasyonlarda edinilen deneyimler, muharebe sahasının değişen şartları, tankların üzerinde olması gereken yeni sistem ihtiyaçları ve yeni özelliklerin ikinci bir faktör olarak önlerine çıktığını belirtti.

Bu nedenlerle ciddi bir planlamayla ilk prototipler üzerinde önemli değişiklikler yapma ihtiyacının gündeme geldiğini vurgulayan Karaaslan, tankın üç ana unsuru olan hareket kabiliyeti, ateş gücü ve bekasını doğrudan etkileyen değişikliklere gittiklerini kaydetti.

Karaaslan, bekaya yönelik olarak koruma özelliklerinde aktif koruma sisteminin tanka entegre edilmesinin önemli bir geçiş olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Artık tankımızın sadece pasif ve reaktif değil, aktif korumayı da alan hibrit bir koruması var. Tank üzerinde, sahada yaşanan tecrübelere bağlı olarak koruma seviyesinde çok ciddi bir geliştirme yapmayı uygun gördük. Üzerindeki güç grubunu Kore ile yürüttüğümüz ortak bir çalışmayla değiştirdik, testlerini yaptık. Yaklaşık 1 yıllık bir test sürecini tamamladık. Orada da önemli değişiklikler oldu. Korumanın artması, aktif koruma sisteminin ilavesi, bunlara bağlı olarak tankın ağırlığının değişmesi dolayısıyla bunların hem süspansiyon hem de atış kontrolün stabilizasyonu, hedef takip vesaire gibi kritik unsurlarına etkisi, elektroniklerde de demode olma vesaire konularının hepsi bir araya gelince farklılaşmaya gittik. Tankın atış kontrol sisteminde ASELSAN'la çalıştık ve yepyeni bir atış kontrol sistemini tanka entegre ettik. Bunun yanında tankın beyni olan ve BMC'nin geliştirdiği araç kontrol sistemini tanka entegre ettik. Dolayısıyla bu tank o prototiplere baktığımız zaman yepyeni bir tank onun için de adına Yeni Altay diyoruz."

Yeni Altay için 450 kişi çalışıyor

Tank projesinde Dönem-1'de, yani tasarım sürecinde çalışan ekibin gerek o günkü gerekse devam eden hissiyatının "bu bir milli, şirketler üstü bir proje" şeklinde olduğunu ve kendisi dahil ekibin projeyle tankın arkasından geldiğini anlatan Karaaslan, bu ekibi sektörde ve zırhlı araç tasarımında, alt sistem tasarımında ve geliştirilmesinde tecrübeli kişilerle daha da güçlü hale getirdiklerini söyledi. Karaaslan, bugün sadece tankla uğraşan yaklaşık 250'si mühendis, 450 kişilik bir ekibe sahip olduklarını bildirdi.

Türkiye için bu ekibin çok ciddi değer olduğunu dile getiren Karaaslan, "Zaten tankın üzerinde yaptığımız değişikliklere ve geliştirmelere baktığımız zaman sıfırdan bu işe başlayacak ekibin 3 yılda böyle bir işi yapmasının mümkün olmadığını değerlendiriyorum. Dolayısıyla bu anlamda çok iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Altay Tankı'nı ne bekliyor?

Tasarım döneminde tankın 2-2,5 yıl testlerden geçtiğine değinen Karaaslan, TSK tarafından yürütülecek test sürecine ilişkin şunları kaydetti:

"Tabii sıfırdan başlamadığımız için bu kadar uzun bir takvim öngörmüyoruz. Ancak bir tankı prototipini tamamladıktan sonra seri üretime hazır diyebilmeniz için yaklaşık 6 bin gereksinimi doğrulamanız gerekiyor. Süreler de bundan çok uzun. Tankın prototipi var, neden seri üretime geçilemiyor sorusunun yanıtı burada. Prototip hazır olduktan sonra da yapılacak ve maalesef yıl alan çalışmalar var. Tankı TSK'ye test için teslim etmekle aslında orada birlikte yürüteceğimiz bir test sürecini tarif ediyoruz. Evimizde, mutfakta da seri üretimin başlayabilmesi için bir seri üretime hazırlık süreci yaşamamız gerekiyor. Bu iki faaliyeti eş zamanlı yürütme hedefimiz var. Önümüzdeki sene ortalarında bu sürecin tamamlanacağını öngörüyoruz. Hem fabrikanın hem üretim hattının hazırlıkları, seri üretim ekibinin buna göre öğrenme içinde ilerlemesi, yapılanması, bir taraftan da TSK ile yürütülecek test sürecinin tamamlanması tüm bunları eş zamanlı bitirip en kısa zamanda Altay Tankı'mızın envantere ve Türk ordusunun hizmetine girmesini hedefliyoruz."

İnsansız kule çalışmaları

BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, proje kapsamında insansız kuleli tanka geçiş için bir prototip geliştirilmesinin söz konusu olduğunu ve bu yönde de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Dünyada birçok ülkenin bu konuda faaliyet yürüttüğüne işaret eden Karaaslan, özellikle havadan gelen tehditler, İHA'lar veya bu şekilde atak yapabilen anti-tank füzelerine karşı kuleler üzerinde alınması gereken tedbirlerle ilgili birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti.

BMC Savunmanın da benzer çalışmalara hazırlandığını dile getiren Karaaslan, "Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Biz de birtakım ön hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yönde Altay'da da içinde bulunduğumuz süreçlerin ardından yeni gelişmeleri birlikte yaşıyor olacağız." diye konuştu.

Yeni nesil Altay Tankları TSK'ya teslim edildi

 

Cumhurbaşkanlığından Altay tankı paylaşımı

 

Altay tankı teste hazır: İşte görev tarihi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )30 Nisan 2023 22:11

    Cahiller sürüsü şaşırdı :D Eeee tabi sizin izleidğiniz Tv kanalında, kanal 7 de, stv de 2016 yıllarında gösterilmemiş ve haberınız olmamış olabilir :D ... 1 milyar usd ye yakın protatif üretildi. otokar ile haberler ebakın geçmiş dönem ... 5 yılda 250 tank yapacağını söyledı... yani 2016-17-18-19-20-21-22-23- en az 350 altay tankı teslimi gerçekleşmiş olacaktı ... Google da girls, girl, rusian girl, uk girl i vb harici arama yapamayacak bu kapasitesi düşük ebabiltrolleri ne gündem biliyor, ne haber izliyor, ne dünyadan haberleri var :D birde burada hergün bunların kafası bassın diye anaokulu çocuğuna anlatır gibi ders veriyoruz. :D kendileri google kullanamayan tembeller sürüsü, ömründ e1a raçtıurma yapmamış, bir tez yazmamış, Tek okudukları kitap Pinokyo :D izledikleri tvprogramı iboşhow, takip etitkleri içerik müge anlı : )) burada Altay tankı, Koç, silah sanayi, otokar vb hakkında atıp sıkıyor cahiller :D biri demi bilmez, 3 taneside aynı mamul :D

  • Mucise Reis : )30 Nisan 2023 09:04

    Bu silahlar çok erken biçimde üretilecekti. Üretimleri fetonun yollarını açanlarca, bu projelerı yapıp, gerek olduğunu dilegetiren komutanların , ergenekon, darbeci  vb adımalar sonrası görevden alınması, görevden çekiltirilmesi, kozmik od ayazmıyorum bile... Sonrasında zora girdi. kozmik odada bu tarz teknolojık ne kadar program, programı yoneten komutan, gizli çalışmalar vb hepsi deşifre oldu ... sonrasında projeler durdu duraksadı, işin yönetim kadrosu görevden alınıp geri görevlere konuldu... Deniz altıda, uçakta, tank projelerıde , akdenız kıta sahanlığı anlaşma ve projelerıde dahil. Şimdi bu kozmık oda sonrasında ABD yunanistanı komple usler ile donatması tesaduf mu ? Programlarımız yuzyıllık kozmık oda çalışmalar ortaya saçıldı.... ERken olması gereken bu projelerde hala sonuçlanamadı. Bu millet şükur gereğini hep yaptı yapacakta.. koç üretti, ama red edildi. kim red ettirdi tankı ???

  • Mucise Reis : )30 Nisan 2023 22:20

    Baran ebabil trolu demişki koç ne zaman yaptı ? keşke google yazsa kotç/otokar/altay tankı/protatif /adet tank ... :D biraz araştır Baran ağması, gözler görmüyorsa sesli araştırma yapabilirsin google da. gündemit kaip etmemiş olabilirsin, gazete oku, derdi oku, araştırlar oku, çevrende kahvehane dışında arkadaşların olsun ve sohbetler et :D ne bilim ağma olmuşsun iyice, haberin yok : ))

  • Mucise Reis : )30 Nisan 2023 22:18

    güney kore den alıyoruz motorun güç aksağamlarını... Almanya ile uzlaşıldı. Almanya ambargo koydu, almanya suriyeye giren diğer alman tanklarınada ambargo koydu suriye operasyonundan beri bu suruyor. Almanlar yara alan tanklarımızında yedek parçalarını vermedi bu arada. Hava gücü olarakda ABD f 35 ambargolarını gerçekleştirdi. Bazı f 16 modernizasyonlarındada aynı sorunu çıkarttı. Şuan kore hyundai + snt ortaklığı ile uzlaşı yapıldı. Tanklara bu motorları kullanıcaz.  1 tank malıyetı en az 15 milyon euro ve en son nesil oalrak diğer parçaları dizayn eidldi, Rusya savaşında ve suriyede saldırılar düşünülerek geliştirildi. Çünkü Almanya Tnak ve yedek parça vermiyor. Mecburen bu tankların piyasaya sürülmesi lazım. ABD dede ağaçda üs kurdu. akra gücü ilerlemesi için riskli durumlarda. İş geç kalçı çok geç hemde.. DErs veriyoruz bide araştırın sizlere bilgi vermek zorunde değilim. tembe oldunuz iyice, ben yazıyorum hep :D

  • ALİ KODUŞ30 Nisan 2023 10:44

    Devlet KOÇ verdi yıllarca TANK MOTORU yapacağım diye milleti oyaladı durdu projeleri geçiktirdi belki hükümet düşür diye ama olmadı.Koç veya Sabancı istese otomobillerin krallarını yapar idi ama yapmadılar neden yapsınlar ki kral gibi tekel durumda yaşıyorlar.Eğer bu hükümet bir daha seçilemez ise bırak tank savaş uçağı tiha siha kızılelma helikopter özertlik adı altında ülkemiz parçalattıracaklar.Ama buna ordumuzun izin vereceğini hiç zannetmiyorum.Şuanda ülkemiz patlama yapmak üzere ama seçilemez ise ülkeyi patlatacaklar sen hiç muhaletin bir tane proje ve vizyonunu gördüm mü  hep yıkacağız yakacaığz diyorlar.bunlar daha önce baraj köprü her şeye de karşı çıkmışlar idi.

  • baran30 Nisan 2023 09:55

    Koç ne zaman tank üretmiş?  Aptal aptal saçmalamaya başladı yine.  Kendi üretimi otomobilleri bile hala % 75 yabancı.  Kaporta koltuk bir kaç aksesuar hariç montaj!  Çok yalan söylemekle kendini batırdığını farkında değil zavallı.  

  • Mucise Reis : )29 Nisan 2023 18:39

    Bu hükümet seçimleri kazanamaz ise bir daha bu tankları ve silahları ürettirmezler bize.

  • Mucise Reis : )29 Nisan 2023 18:38

    Bu hükümet seçimleri kayıp eder ise tüm silah sanayi çöker ve kapattırırlar diye uzmanların yorumları da bana mantiklı gelmektedir.Muhalefet sürekli patates et ve soğan fasülye üzerinden siyaset yapmaktadır.Birde biz iktidara gelir isek maaşınıza üç beş bin TL zam yapacağız  bunlar boş, vizyonsuzluk ve projesizliğin ile çaresizliklerin iz düşümledir.Beni bu türlü söylemler asla tatmin etmemekte.Baykar Makinayı kapatmak ne demek, özertlik ne demek, abdullah öcalan ve selahattin demirtaş, fetöcüleri pkk  lıları hapisten çıkartmak ne demek.o zaman ülke parçalanmaz mı.

  • baran30 Nisan 2023 20:45

    Sözün özü malın gözü zillet ittifakı batırmaya ve bitirmeye gelir ancak!  İnsanların yüzüne bakarak konuşamazsınız.  Çünkü yalancısısnız.  Ülkesini seven işini yaparmış.  Batırmaktan başka ne iş yapmış zillet kayığı?  İstanbul İzmir Ankara Antalya  3 yılda batırdınız.  Daha konuşma sus.

  • Sözün özü30 Nisan 2023 19:52

     Mucize reis saçmalıklarla  kardırmaya devam edin........ Seçimlerde yerini almak için uydurulmuş lakırdı bunlar...... ÜLKESİNİ SEVEN HER HALUKARDA İŞİNİ YAPAR......... NE MİLLET İTTİFAKI NE DE BAŞKASI BU KADAR AHMAK DEĞİLDİR.......... FETOYU BESLEYENLER KİM OLDUĞUNU HERKES BİLİYOR...... AMAÇ VATANSA GERİSİ TEERRUATTIR........

  • Baran29 Nisan 2023 21:52

    Sonunda imana gelmissin.Korkma bu ülke o kadar da sahipsiz değil sen kafanı öyle üç beş kişiye teslim edilmeyecek kadar kıymetlidir.