E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların gözü banka bilançolarında---

Yatırımcıların gözü banka bilançolarında

Yatırımcıların gözü banka bilançolarında
12 Ocak 2023 - 18:16 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar cuma günü başlayacak bilanço sezonuna odaklandı. Wall Street bankalarının finansal durumlarının ve ekonomik öngörülerinin 2023’e dair kapsamlı bir görünüm sunması bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023’te ekonomiyi ve piyasaları neler beklediğini merak eden yatırımcılar Cuma günü itibariyle açıklanmaya başlanacak Wall Street bankalarının bilançolarını yakından takip etmeli

Dev Wall Street bankaları JPMorgan Chase ve Bank of America 2022’nin dördüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıklayan ve bu yıl için ekonomik değerlendirmelerini yapan ilk büyük bankalar arasında yer alıyor.

Barron’s haberine göre diğer sektörlerle karşılaştırıldığında banka bilançoları ekonomik görünüme ilişkin en kapsamlı görünümü sunar. Zira ev, araba ve işletme kredileri gibi araçlar üzerinden birçok sektörle iç içe olan bankalar sermaye piyasalarıyla da sözleşme bankacılığı üzerinden ilişki içerisindedir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street devlerinin bilanço tarihleri de oldukça yakın. JPMorgan, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo cuma günü bilançolarını yayınlayacak. Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ın bilançoları ise Salı günü paylaşılacak.

Wall Street’in en büyük altı bankası için beklentilerse oldukça karışık.

ABD Merkez Bankası’nın geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği agrasif faiz artışları bankaların kredilerden daha fazla kâr elde etmesine yardımcı oluyor. Ancak oranların çok hızlı yükselmesi tüketicilerin kredi alma konusunda daha isteksiz davranmasına neden oluyor. Ayrıca yükselen faizler borçluların kredilerini ödeyebilmesini zorlaştırabilir ve bankalarda kredi kayıplarına yol açabilir.

Benzer şekilde, yatırım bankacılığı ve ticaret bölümlerine sahip bankalar yüksek faizler nedeniyle yeni sözleşmeler yapabilme konusunda da zorluk çekiyor. Ancak faiz artışlarının neden olduğu yüksek volatilite bankaların ticaret birimlerinden kâr elde edebilmesine imkan sağlıyor.

FactSet verilerine göre, altı büyük banka arasındaki kârların yıldan yıla %15 oranında düşmesi beklenirken, büyüyen kredi defterleri sayesinde gelirlerin daha da artması öngörülüyor. Wall Street, net faiz marjının (kredilerde üretilen faiz ile mevduat sahiplerine ödenen faiz arasındaki fark) genişlemesini beklerken, tasarruflarını korumak isteyen yatırımcılarsa bankalardaki mevduat eğilimlerini yakından takip edecek. Zira enflasyonla mücadele etmeye çalışan tüketiciler tasarruflarından harcadıkça mevduat bakiyelerinin azalmadığından emin olmak isteyecekler ve diğer bankaların mevduat faiz oranlarının daha yüksek olup olmadığını araştıracaklar.

Bankalar üzerindeki baskı net bir biçimde hissedilebiliyor. Her ne kadar banka yöneticileri tüketicilerinin finansal güvenliğinden bahsetse de Goldman Sachs ve Wells Fargo da dahil olmak üzere birçok banka, sözleşme bankacılığının pik yaptığı sırada gerçekleştirdikleri işe alım çılgınlığını sona erdirdi ve bazı bankalar çalışanlarını işten çıkarmaya da başladı.

Bankaların hisse senetlerine bakıldığında ise analistler temkinli de olsa iyimser bir tablo çiziyor.

Amerikan yatırım bankası Baird’ın ABD Bankaları Kıdemli Analisti David George geçtiğimiz günlerde 2023’ün sektör için ‘normalleşme’ yılı olmasını beklediğini yazdı. Son üç yıldır devam eden dalgalı piyasa hareketlerinin ardından, kredi büyümesinin ılımlılaşacağını öngören George, kredi kayıplarının hareketleneceğini fakat çok fazla yükselmeyeceğini tahmin etti. Analist, yatırımcıların asıl odaklanacağı konunun sermaye getirileri olacağını yazdı.

Küresel köy yangın yeri

 

ABD'de işsizlik maaşı başvurularında düşüş

 

ABD'de aralık ayı enflasyonu açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum 13 Ocak 2023 10:47

    Bilançolar yalancı çoban hikayesine döndü. Yatırımcıların tadı tuzu kaçtı.

  • Ferit13 Ocak 2023 10:36

    Umurumda değil. Kar ettiğinde yatırımcıya ne faydası var. Gerçek fiyatları 10 TL demek ki. Şirket değerleri piyasada paspas oldu. Güvenilir olduklarını düşünmüyorum. Şirketini düşünmeyenlere, içeriden 3 kağıtçılara bilgi sızdıran sistemi ele geçirenlerin nasıl olsa istedikleri oluyor. Onlara göre, gerçekler satılır, yalanlar alınır. Müfettişler bilançoları incelesin bence.

  • Selim13 Ocak 2023 08:37

    Bilançolarından bize nee. Akbank 50 milyar kar açıklasa temettü mü verecek. Bakın görün yatırımcıyı banka hissesinden başka soyan borsa şirketi var mı.

  • Ömer12 Ocak 2023 21:03

    Bir daha banka lafı edenin ejdadına sayarım. Zararına sattım kardemir aldım tavan oldu. Allah belasını versin banka manka almam artık.

  • Suat12 Ocak 2023 18:43

    İhlas gurubundaki 20 yıllık maduriyet çözülmedi, inşallah Kılıçdaroğlu çözer.