E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların favori sektörü için yüzde 40’lık çöküş uyarısı---

Yatırımcıların favori sektörü için yüzde 40’lık çöküş uyarısı

Yatırımcıların favori sektörü için yüzde 40’lık çöküş uyarısı
22 Nisan 2024 - 14:43 borsagundem.com

Son iki yılın en yüksek performans gösteren sektörlerinden birisi de yarı-iletkenler. Ancak istatistikler sektörde %40’ın üzerinde bir düşüş ihtimalinin %50 olduğunu gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son yılların en popüler yatırım alanlarından birisi yarı-iletken sektörüydü. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre 2026 yılına kadar yarı-iletken sektöründe bir çöküş yaşanması ihtimali ortalamaların üzerinde. Hulbert’in yazısında yer alan bir araştırma iki yıl içerisinde sektörde %40’luk bir çöküş yaşanacağını gösteriyor.

S&P 500 Yarı-iletkenler ve Yarı-iletken Araçları Sektörel Grup Endeksi 20 şirketten oluşuyor. Bu şirketlerin arasında Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD), Intel, Qualcomm, ve Texas Instruments gibi dünyaca ünlü şirketler de bulunuyor.

Harvard Üniversitesi’nden Robin Greenwood ve Andrei Shleifer ve Hong Kong Üniversitesi’nden Yang You tarafından yürütülen, Journal of Financial Economics’te yayınlanan bir araştırmada ABD borsalarındaki sektör performansları mercek atına alındı. Araştırmacılar sadece yarı-iletken sektörüne odaklanmadı. Bunun yerine bir sektörün çökme olasılığı ile piyasaların genelinde son iki yıl içerisindeki getiriler ile çöküşler arasındaki önemli bir ilişkiyi keşfetti.

Araştırma bir sektörün yüksek performansıyla birlikte %40’ın üzerinde çöküş potansiyelinin de arttığını gösteriyor. Yüksek performans gösteren sektör (alfa) son iki yıl içerisinde endeksin genelinden 50 yüzdelik puan daha iyi performans gösterdiğinde çökme olasılığının %14 olduğu görülüyor. Alfa sektörün getirisi 100 yüzdelik puan olduğunda çöküş ihtimali ise %53’e yükseliyor.

S&P 500 Yarı-iletken ve Yarı-iletken Araçları Sektör Grup Endeksi son iki yılda 91 yüzdelik puan daha yüksek getiri sağladı. Bu da sektörün çökme olasılığını %50’ye getiriyor.

Yarı-iletkenlere yatırım yapmak yazı tura atmaya mı benziyor?

Hulbert istatistiklerin yarı-iletken hisseleri için kesin bir çöküş anlamına gelmediğini de vurguladı. Zira %50’lik bir çöküş olasılığı %100’le karşılaştırıldığında oldukça düşük. Üstelik yarı-iletken hisseleri borsaların genelinden daha yüksek performans göstermeye devam edebilir. Buradaki sorunsa yatırımcıların riske girmeyi göze alıp almayacağı.

Borsa yazarı örnek olarak Tesla ve Nvidia hisselerini gösteriyor. Aynı metodoloji yalnızca bu hisse senetlerine uygulandığında ortaya çıkan tablo oldukça dikkat çekici.

Tesla hisseleri geçen yaz ulaştığı en yüksek seviyesinden bu yana yaklaşık %50 düştü. 2021 yılındaki zirvesininse %60 daha düşük seviyesinde. Buna karşın Nvidia hisseleri son birkaç yılda %10’un üzerinde bir geri çekilmeyle karşı karşıya kalmadı. Çip üreticisinin hisseleri aynı metodolojiye göre çökme risklerinin artmaya başladığı ilk seviyeyle karşılaştırıldığında iki katı fazla değer kazandı.

Hulbert yarı-iletken hisselerinde aşağı yönlü risklerin özellikle yüksek olduğuna işaret ediyor. Borsa uzmanı heyecan arayanların dışındaki yatırımcıların parasının bir kısmını bu sektörden çekmeyi düşünebileceğini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )22 Nisan 2024 16:59

    Sizler kendinizi düşünün bizim arı gibi çalışan bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ olduktan sonra başımızda borsamızdan asla korkmak adam iktidara geldi 200 den aldı 9700 endeks yaptı ki sene sonunda 17 500-25 000 endekse getirecektir borsamızı.

  • hasan 22 Nisan 2024 16:02

    %40 düşmüş zaten.  şimdi satan ky nın mallarını alma zamanı heralde.