E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılar FED politikalarını gözünden tanıyor---

Yatırımcılar FED politikalarını gözünden tanıyor

Yatırımcılar FED politikalarını gözünden tanıyor
27 Temmuz 2023 - 11:48 borsagundem.com

FED yönetimi her ne kadar çarşamba günkü faiz toplantısında şahin bir intiba bırakmaya çalışsa da yatırımcılar FED’in aslında neyi ima ettiğini çok daha iyi anlıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) yöneticilerinin tekrar politika faizlerini yükseltmek için bir sebebi kalmamış olabilir. Ancak bunu direkt söylemeleri için de bir sebepleri bulunmuyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre FED’in dün gerçekleştirdiği 25 baz puanlık faiz artışı yatırımcılar tarafında haftalar öncesinden satın alınmıştı. FED politika faizlerini %5,25-%5,5 aralığına yükselterek Mart 2001’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştırdı. Geçtiğimiz yıl sıfır seviyesine yakın olan faizlerin bu seviyeye taşınması, Amerikan merkez bankasının 1980’lerin başlarından bu yana gerçekleştirdiği en hızlı sıkılaştırma süreciydi.

Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcılar hem enflasyonda hem de iş piyasasının görülen soğuma belirtilerini izleyerek sıkı para politikası döneminin sona ermekte olduğuna inanıyor. Çarşamba günkü FED kararının ardından vadeli piyasalar yıl sonundan önce yeni bir faiz artırımı ihtimaline sadece üçte birlik bir şans verdi. Vadeli piyasalardaki yatırımcılar gelecek yılın sonuna kadar hedef faiz oranlarının şu anda olduğu seviyeden yüzde 1’ın puandan daha düşük olacağını öngörüyor.

FED yöneticileri çarşamba günü görevlerini tamamladıklarına dair bir mesaj paylaşmadı. Para politikası toplantısı ardından yayınlanan açıklama haziran ayı toplantısı sonrasındaki açıklamayla neredeyse tamamen aynıydı. İstihdam kazanımlarının güçlü, işsizliğin düşük ve enflasyonun yüksek olduğu bir kez daha belirtildi. Haziran ayındaki projeksiyonların faizlerin şu anki seviyesinden çeyrek puan daha yüksek olması gelecek aylarda yeni bir faiz artışı olacağı beklentilerini desteklemeye devam ediyor. Ancak FED yönetimi farklı derecelerde sıkılaştırma uygulamalarının ekonomi üzerindeki tam etkilerini göstermediğini düşünüyorlar. Bu yüzden yeni bir faiz artışı yapmadan önce biraz daha beklemeye istekliler.

Söz konusu tablo FED’in eylül ayındaki bir sonraki toplantıda faiz artırımını pas geçeceğini ve kasım ayındaki sonraki toplantıda planlarını yeniden değerlendirmeyi beklediklerini gösteriyor. WSJ haberine göre en azından bazı FED üyeleri yatırımcıların yıl sonuna kadar yeni bir faiz artışı olmayacağı yönündeki değerlendirmesine katılıyor. Zira Amerikan enflasyon sadece soğumakla kalmıyor. Aynı zamanda merkez bankasının işgücü piyasasına zarar vermesine gerek kalmadan enflasyonu düşürebileceğine dair büyük bir inanç var.

FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da bu görüşü destekleyecek nitelikte. Powell basın toplantısında FED’in eski başkanlarından Ben Bernanke’nin ve Uluslararası Para Fonu eski Baş Ekonomisti Olivier Blanchard’ın araştırmalarına atıfta bulundu. Powell’ın dikkat çektiği araştırmada ücret artışlarının işsizlikte büyük bir sıçrama olmadan enflasyonist baskıyı azaltacak derecede ılımlı olabileceği belirtiliyordu.

FED yönetimi yeni bir faiz artışının gerçekleşmeyeceği yönünde bir ihtimali ima etse dahi yatırımcıların bu ihtimali tamamen satın almış olması önemli bir risk. Zira faiz artışının gerçekleşmediği bu tahmin yanlış çıkabilir. Piyasalar için daha da önemli bir sorun gelecek yıl yapılması beklenen faiz indirimlerinin halihazırda fiyatlanmış olması. Mortgage kredileri gibi uzun vadeli faiz oranlarını düşürecek ve ekonomiyi daha fazla destekleyecek bu tür bir karardan FED henüz bahsetmek istemiyor.

WSJ haberine göre piyasalardaki bu dinamiklerin hiçbiri gizli kapaklı değil. FED yöneticileri gerçekte olduklarından daha şahin davranıyor olabilirler. Ancak yatırımcılar yine de Amerikan merkez bankasının güvercine dönüştüğünden şüphelenmeye devam edecek gibi gözüküyor.

Fed resesyon öngörmüyor

 

Küresel piyasalarda Fed sonrası gözler ECB'de

 

Merkez'den "parasal sıkılaşma" vurgusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)