E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar ABD hisselerini açığa satıyor---

Yatırımcılar ABD hisselerini açığa satıyor

Yatırımcılar ABD hisselerini açığa satıyor
04 Eylül 2023 - 11:36 borsagundem.com

ABD borsalarındaki yapay zekâ rallisine dair şüpheler ve ekonomideki belirsizlik Wall Street yatırımcılarını olumsuz etkiledi. Kurumsal yatırımcılar yerel Amerikan hisselerinde açığa satış pozisyonuna geçti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi bu yılın başından itibaren %18 yükseldi. Ağustos ayında ise endeks geçen yılın aralık ayından bu yana ilk kez aylık bazda düşüş kaydetti. Amerikan borsalarının gösterge endeksi olarak kabul edilen endeks ayın son haftasında tekrar ralli havasına girdi. Şimdiyse yatırımcılar hisse senetlerinin yeniden beklentileri aşıp aşamayacağını veya bu yılki kazanımların korunup korunamayacağını tartışıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçen hafta boyunca yatırımcıların kararını Amerikan ekonomisine dair son göstergeler belirlemişti. ABD istihdam verilerinin yaz boyunca yavaşlaması ve ekonomik büyüme ile fiyat artışı baskılarının sınırlı kalması ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri sabit tutacağı fikrini desteklemişti. 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek FED toplantısından bir hafta önce FED yetkilileri bir enflasyon raporunu daha değerlendirecek.

Yatırımcılar FED’in kasım ve aralık aylarındaki enflasyon kararı konusunda ise daha şüpheci. Zira FED Başkanı Jerome Powell ekonominin enflasyonun düşmesini engelleyecek kadar yavaşlamaması durumunda merkez bankasının yılın ilerleyen dönemlerinde faiz artırmayı düşüneceğini belirtiyor. Daha yüksek faizler genellikle yatırımcılara daha güvenli yatırım alternatifleri sağlar ve hisse senetleri gibi riskli yatırımlara zarar verir. Ancak bu yılki senaryo bir istisna olduğunu şimdiden kanıtladı.

Wall Street Journal’ın haberine göre Banrion Capital Management CEO’su Shana Sissel, “Hiç kimse resesyon öngörmüyor, bu da sistemde muhtemelen çok fazla iyimserliğin hakim olduğunu gösteriyor. Piyasalarda yeterince olumsuzluk bulunduğuna hâlâ yüzde yüz ikna olmuş değilim” ifadelerine yer verdi.

Sissel hisse senetlerinin aşırı değerlendiğini ve S&P 500’ün yıl sonuna kadar mevcut seviyesinden en az %10 düşmesini beklediğini belirtiyor. FactSet verilerine göre endeksteki şirketler önümüzdeki 12 ay boyunca öngörülen bilançolarının yaklaşık 19 katına göre işlem görüyor. Bu oran yılın başındaki 16,8 kat ve 10 yıllık ortalama olan 17,7 kat seviyesinin çok üzerinde.

Amerikan İşçi Bayramı nedeniyle bugün kapalı olan ABD borsaları çarşamba günü ağustos ayı ticaret açığına ve ABD hizmet sektörü rakamlarına bakacak. Perşembe günü bölgesel FED başkanlarının yapacakları konuşmalar da piyasaların gündeminde yerini alacak.

Borsaları yönlendirme potansiyeli olan bir diğer gelişme ise yapay zekâ (AI) hisseleri. Bazı yatırımcılar hâlâ AI teknolojilerindeki gelişme etrafında oluşan borsa rallisinin devam edebileceğinden emin değil. Nvidia hisseleri bu yıl üçe katlandı. Ancak şirketin geçen ay paylaştığı göz kamaştırıcı bilanço raporu AI hisseleri için yeni bir yükseliş trendini tetikleyemedi. Ağustos ayında Nasdaq Bileşik Endeksi %2,1 düştü ve son bir yılın en kötü aylık performansını gösterdi.

WSJ haberinde GenTrust Baş Yatırım Sorumlusu Jim Besaw AI borsa rallisine ilişkin “Kripto çılgınlığı sırasında olanları hatırlatıyor. Ayrıca piyasanın belirli bir gelişmeye odaklandığı önceki boğa piyasalarındaki gelişmelerle de benzerlik taşıyor” ifadelerine yer verdi.

Besaw nötr bir beklentiyle başladığı 2023 yılına piyasaların tüm zamanların zirvesine yaklaşmasıyla birlikte ayı piyasasına yakın bir beklentiyle devam ediyor. S&P 500 Endeksi cuma günkü kapanış itibariyle Ocak 2022’deki tüm zamanların zirvesinden sadece %6 geride işlem görüyor.

Refinitiv Lipper verilerine göreyse kurumsal yatırımcılar borsalardaki kazancını kademeli olarak nakde çeviriyor. Analiz firmasına göre yatırımcılar beş hafta boyunca ABD borsaları odaklı hisse senedi ve borsa yatırım fonlarından paralarını çekti. Söz konusu işlemler mart ayındaki bankacılık krizi sebebiyle 11 hafta süren düşüş serisinden bu yana en uzun süreli düşüşlere işaret ediyor.

Aile yatırım ofisi WE’nin CEO’su Mel Lagomasino ise kurumsal yatırımcıların büyüme odaklı hisse senetlerini satarak sağlık ve temel tüketim sektörleri gibi değer odaklı alanlarda hisse senetlerinin alındığını belirtiyor. Lagomasino’ya göre yatırımcılar bu sayede büyüme hisselerinden elde ettikleri kârı kilitlemeyi hedefliyor. CEO ayrıca faiz oranlarının yirmi yılın en yüksek seviyelerine ulaştığı bir ekonomik ortamda yüzde 5’lik cazip getiri oranlarından faydalanmak için ABD Hazinesi varlıklarının da satın alındığını sözlerine ekledi.

Lagomasino, “Bu teknoloji devleri çok yükseklere çok hızlı ulaştı. AI etrafında oluşan yatırımcı heyecanının bununla çok ilgisi var” dedi.

Bireysel yatırımcılar da rallinin sürdürülebilirliği konusunda şüpheli. Ameikan Bireysel Yatırımcılar Birliği’nin son anketlerine göre bireysel yatırımcılardaki ayı piyasası öngörüsü %34,5’e yükseldi. 11 hafta boyunca %31 ortalamasının altında olan ayı piyasası öngörüleri son iki haftadır yükselişte. Boğa piyasası beklentileri ise tarihsel ortalamaların aşağısında.

S3 Partners verilerine göre endişeler ABD’nin yerel hisse senetlerine karşıt bir yatırımcı tavrını da ortaya çıkarıyor. Yerel hisse senetlerine yönelik gerçekleştirilen karşıt yatırımlar geçen hafta 989 milyar dolara ulaştı. Bu miktar 2022 sonunda ise 886 milyar dolardı. Açığa satışçıların pozisyonları ağustos ayında 43 milyar dolar getiri sağladı. Ancak Hisse senetlerinin düşmesiyle kâr eden bu yatırımcı grubu yılın ilk yedi ayında 174 milyar dolar kaybetmişti.

Bazı traderlar piyasaların Amerikan İşçi Bayramı sonrası kazanımlarını yeniden genişletebileceğini zira borsalardaki hacimlerin genişleyeceğini tahmin ediyor.

Amerikan ekonomisinin en büyük belirleyici göstergesi olan tüketici harcamaları geçtiğimiz ay sağlam kaldı. Logan Capital Management’ın Portföy Yöneticisi Sarah Henry yaz boyunca Taylor Swift ve Beyonce gibi ünlü isimlerin konserlerine yapılan harcamaları hatırlatarak Amerikan tüketicilerin hâlâ iyimser düşündüğünü ve isteğe bağlı kalemlere para harcamaya devam etmek istediğini söyledi.

Wall Street için kâbus ayı mı başlıyor?

 

Wall Street’te iki yıl aradan sonra bir ilk

 

Ünlü ekonomistten resesyon uyarısı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)