E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım danışmanları kimin çıkarını düşünüyor?---

Yatırım danışmanları kimin çıkarını düşünüyor?

Yatırım danışmanları kimin çıkarını düşünüyor?
05 Nisan 2023 - 12:05 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki geçen yıl görülen çöküş yatırımcıların danışmanlık firmalarına yönelik önyargısını artırıyor. Müşteriler firmalarından gereken yatırımcı desteğini alamadığından yakınıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalardaki çöküşle birlikte yatırımcılara danışmanlık yapan finans profesyonellerinin tavsiyeleri de başarısız oldu. J.D. Power'ın en son anketine göre, S&P 500'ün 2022'de %18 düşmesi ve tahvillerin de gerekli savunmayı sağlayamaması, yatırımcılara tam hizmet sağlayan yatırım firmalarına yönelik talebi geçen yıla göre önemli ölçüde düşürdü.

Ancak yatırımcılar sadece hisse senetlerindeki düşüşten dolayı kızgın değildi. MarketWatch’un haberine göre ABD merkezli bir tüketici araştırmaları firması J.D. Power’ın anketi müşterilerin danışmanlarından varlıkları konusunda aldıkları tavsiye ve değerlendirmelerden genel olarak memnun olmadığını gösterdi. Ankete göre birçok müşteri tam hizmet veren firmalardan ihtiyaç duydukları veya bekledikleri kapsamlı tavsiyeleri bile almadıklarını belirtiyor.

J.D. Power’ın anketine göre şirketlerin sadece %11'i, genel finansal sağlık hakkında tavsiyelerde bulunabildi, müşterilerinin çıkarlarını ilk sıraya koyabildi ve parasının hakkını veren kapsamlı bir hizmet sağlayabildi. Ankete katılanların büyük bir kısmı ise (%50) hedefe dayalı tavsiyelerde bulundu. Bu tavsiyelere bazı durumlarda bir finansal planı veya açıkça belirtilen ücretleri de içeriyordu. Katılımcıların %40’lık kısmı ise sadece işlemsel tavsiyeler aldıklarını belirtiyor. Bu tavsiyelerde ise ‘müşterilerin ve danışmanın çıkarlarının çeliştiği’ belirtiliyor.

Tam hizmet veren firmaların müşterilerinin sadece %57'si tam bir finansal plana sahip olduklarını ve böyle bir plana sahip olanların sadece yarısının bununla yatırım tavsiyelerinde tam hizmet aldıklarını söylüyor. Daha çarpıcı olanı ise müşterilerin %32’si danışmanlarının kendi çıkarları doğrultusunda çalışmadığını düşünüyor.

J.D. Power Servet Çözümleri Başkanı Tom Rienman, “Finansal tavsiyelerin etkileri yoğun olabilir, ancak iyi tavsiye ile daha zayıf tavsiye arasında bir eşitsizlik var" ifadelerine yer verdi.

Sektör müşterileriyle bağlantısını kesti

Ankette belirtilen memnuniyetsizlik, genellikle sektörün kabul etmediği bir durumdur. Zira araştırma maliyetleri bizzat aracı kurumlar tarafından ödenen çalışmaların çoğu, finansal hizmetlerin olumlu yönlerine ve finansal tavsiyelerin ne kadar etkili olabileceğine odaklanmaktadır. Ancak araştırmaya göre danışman performansının yalnızca piyasalardaki başarısıyla eşitlenmesi sorunun önemli bir kısmının atlanmasına sebep oluyor.

Reiman konuyla ilgili açıklamasında, “İnsanlar sadece yatırımlarında yardım istemiyor. Daha fazlasını istiyorlar. Sektör olarak bu talebi hâlâ yerine getiremiyoruz. Bu işaretleri bir ‘uyan’ mesajı olarak almak sektörün görevidir. Gereken değişiklikleri yapmak için inkar edilemez bir dönüm noktasındayız” dedi.

J.D. Power'ın yatırımcı memnuniyeti anketi 21. yılında. Anket şirketleri 1.000 puanlık bir ölçekte değerlendirir. Araştırmanın sonuçlarına göre yatırımcı memnuniyeti 2020’de zirveye 2009’da ise en düşük seviyesine ulaşmıştı. Ancak araştırmalarda farklı bir metodoloji kullanılıyordu. Bu yılın ortalaması 727 puandı ve bu da bir önceki yıla göre 17 puanlık bir düşüşü işaret ediyordu.

Ankette yer alan en iyi danışmanlık firmaları Charles Schwab, UBS, Fidelity, Lincoln Financial Group ve Ameriprise ilk beşi oluşturuyor. Listenin dibinde ise Prudential, PNC ve LPL bulunuyor.

Rieman, yüksek gelirli yatırımcıların danışmanlık hizmetlerinden biraz daha memnun olduğunu, ancak cevapların sorulan tüm sorular için genellikle aynı kaldığını belirtiyor. Yani araştırma uzmanına göre asıl sorun yalnızca daha kişiselleştirilmiş ve odaklı tavsiyeler alan yüksek gelirli müşterilerden kaynaklanmıyor.

Reiman ayrıca tam hizmet veren bir aracı kurumdan gelen tavsiyeler ile yüksek servet sahibi müşterilerin bağımsız danışmanlardan aldıkları hizmet türü arasında gelir seviyelerinde bir fark olup olmadığı konusuna girilmediği belirtiliyor.

Ancak bu tür bir ücretli firma olan Rebalance360'ın CEO'su Mitch Tuchman, yatırımlardan komisyon alanlarla sabit ücret alan firmalar arasında bir fark olduğunu savunuyor: "İki tür servet yöneticisi var: tam hizmet verip komisyon alan çalışanlar ve böyle olmayanlar. Komisyonları olanların farklı bir gündemi vardır. Sadece ücrete bakıyorsanız, bu yaklaşımın güzelliğini elbet anlayanlarımız vardır. Ancak bir planın hayatınızı değiştirmek için ne yapacağını somut hale getirmek konusunda çok şey yapmamız gerekiyor."

Bank of America: Üç resesyon sinyalinden ikisi alarm veriyor

 

Mohamed El-Erian: Fed bu hataya düşmemeli

 

ABD'de tahvil ve hisse senedi rallisi sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)