E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYargıtay'dan flaş karar: ETÖ YOK---

Yargıtay'dan flaş karar: ETÖ YOK

Yargıtay'dan flaş karar: ETÖ YOK
22 Nisan 2016 - 03:48 borsagundem.com

Ergenekon davasında Yargıtay’dan tarihi karar geldi. Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ dahil 275 sanığın yargılanıp hapse girmesine yol açan ‘Ergenekon terör örgütü’nün olmadığı vurgulandı

Kamuoyunda ‘asrın davası’ olarak adlandırılan 275 sanıklı Ergenekon davası dün temyizden döndü ve 9 yıl sonra silbaştan yargılama kararı çıktı. Yeni terör dairesi Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararının usul ve esastan bozulduğunu açıkladı. Yargıtay, “Ergenekon Terör Örgütü’nün (ETÖ), kim tarafından ne zaman kurulduğunun, suçlarının, hiyerarşik yapısının ortaya konulmaması, liderinin belli olmaması” gerekçeleriyle mahkemenin ETÖ kabulünde isabet bulunmadığına” karar verdi. Daire’nin “ETÖ yok” demesiyle davanın çöktüğü yorumları yapıldı. Yargıtay’daki karar duruşmasında Başkan Yeşil, beraat eden sanıklar hakkındaki hükümlerin onanamadığını da söyledi. Bozma gerekçeleri şöyle:

BAŞBUĞ’DA ADRES YÜCE DİVAN OLMALIYDI

1-Suçun, görev sırasında ve görevden dolayı işlendiği iddia edildiğinden İlker Başbuğ’un yargılanması Yüce Divan sıfatıyla AYM’de yapılmalıydı. Buna göre İstanbul 4. Ağır Ceza, dosyayı ayırarak Başbakan’dan izin isteyecek. İzin verilirse Başbuğ Yüce Divan’da yargılanacak. Mahkeme beraate de karar verebilecek.

2-Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un yargılama aşamasında nörolojik rahatsızlık geçirmesi, savunmasının sağlıklı şekilde alınamaması...

3- Danıştay saldırısı ile Ergenekon sanıkları arasında hukuki ve fiili irtibatın ispat edilmemesi.

4-Sanıkların varsa hiyerarşik yapılanmasının, örgüt niteliğinde olup olmadığının tayini gerekirken, bunlara riayet edilmeyerek örgüt kabulünde isabet bulunmadığından hüküm bozuldu. Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı yazılarında örgütün varlığına ilişkin bilgilerin bulunmadığını, MİT’in örgüte ilişkin bilgilerinin ihbar ve açık duyumlara dayandığını, tanık eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün MİT’in sunumunu ciddi bulmadığını beyan ettiğini vurgulayan Yeşil, örgütün nerede, ne zaman, kimlerce kurulduğunun ve suçların ortaya konulamadığını belirtti.

OLMAYAN SUÇLARDAN HÜKÜM KURULDU

5- Bir kısım sanık ifadelerinin, kesintisiz, uzun süreli, geceleyin ve sağlıksız koşulda alınması. Savunma haklarının kısıtlanması.

6-Ağır ceza mahkemelerinin bir başkan ve iki üyeden oluşması, ancak karar müzakerelerine 6 hâkimin katılması, bu nedenle dava şartı oluşmaması.

7- Bazı sanıklar hakkında iddianamede bile olmayan suçlardan hüküm kurulması.

8- 765 sayılı eski TCK’nın 147. maddesinde “hükümete karşı suç”un, maddi ve manevi cebir kullanarak hükümetin karar alma yetkisinin ortadan kaldırılması halinde oluşacağı düzenlenmişti. Yeni TCK’da bu suç “teşebbüs suçu” olarak yer almıştı. Mahkemenin lehe yasa mukayesesi yapmaması.

9- Bazı MİT mensuplarının Müsteşarlık’tan izin alınmadan tanık olarak dinlenmesi.

10- Belgelerin kolluk görevlilerince incelenmesi.

11- Devlet sırrı niteliğindeki belgelerin de kolluk güçleri tarafından incelenmesi.

12- Bir kısım kanunun emredici hükümlerinin, gerekçeli kararda eleştirilip uygulanmaması.

SAHTE DELİL İDDİASI İNCELENMEDİ

13- Dijital delillere müdahale iddiasının araştırılmaması.

14- CMK’ya aykırı olarak hakkında kuvvetli suç şüphesi olmadan bir kısım sanıkların dinlenmesi. Ele geçirilen dijital delillerin mahallinde imajı alınmaksızın emniyette incelenmesi ve bir kopyasının ilgilisine verilmesinin sağlanmaması.

15- Tesadüfi elde edilen delillerin, yeni bir dinleme kararı alınmadan hükme esas alınması.

16- Avukatlık büroları ile askeri mahallerdeki aramaların kanuna aykırı yapılması.

17- CMK’ya aykırı olarak gerekçeli kararda önsöz ve dipnotlara yer verilmesi. Birçok davanın gereksiz birleştirilmesi.

18-Sanıklardan Arif Doğan, Emcet Olcaytu, Fatih Derdiyok, Hüseyin Görüm, Mehmet Koralp, Muzaffer Tekin, Münir Kemal Yavuz, Salih Kurter, Ünal İnanç ve Sami Hoştan hakkındaki davaların ölüm nedeniyle düşürülmemesi.

Davada şimdi ne olacak

Yargıtay 16. Ceza Dairesi heyetinin, 231 sayfadan oluşan gerekçeli kararın bugün Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) koyması bekleniyor. Davaya bakacak İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ilk kararında direnebileceği gibi Yargıtay’ın bozma gerekçeleri doğrultusunda yargılama yapıp yeni bir karar da verebilecek.

Bozma nedeni

DANIŞTAY’a saldırı davası sanıklarından Osman Yıldırım’ın, aynı zamanda gizli tanık olarak dinlenmesinin bozma nedeni olduğunu vurgulayan Mahkeme Başkanı Yeşil, “Dolayısıyla 1 kuzudan 3 post çıkarılması” dedi. Sanık avukatlarından bazıları, Yeşil’in, Yıldırım’ı “kuzu” olarak nitelendirdirdiğini belirterek tepki gösterdi.

Danıştay’a saldırı dosyası ayrılacak

BOZMA nedenlerinden biri, Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay 2. Daire’ye yönelik saldırı davasının ayrı görülmesinin gerekmesi. Danıştay cinayeti ile Ergenekon davası sanıkları arasında ilişkinin ispat edilemediği, bu duruma aykırı olarak zayıf delil ve iddialarla davanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesinin adil yargılama ve makul sürede sonuçlandırılması ilkesine aykırı olduğu belirtildi. Daire, sanıklara verilen mahkûmiyet kararlarını, çok sayıdaki usule aykırı işlem nedeniyle bozdu.

Daire, mahkemenin Ergenekon terör örgütü kabulünde isabet olmadığından, sanıkların bu örgüt kapsamında mahkûm edilemeyeceği kararlaştırdı. Örgüt olsa da olmasa da Danıştay saldırganı Alparslan Arslan’ın öldürme ve öldürmeye teşebbüs eylemine yardım eden sıfatıyla katıldıkları anlaşılan sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır hakkında verilen beraat kararlarının bozulduğu ifade edildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ergenekon22 Nisan 2016 09:29

    Gerçekten ergenekon diye bir şey yoksa. bunu yabancı ülke istihbaratlerı ülkemizin askeri gücünü zayıflatmak için kurgulamış olabilirmi. bu kurgu çok iyi bilişim uzmanlığı gerektirir. Bu da anca ABD, Almaya, israil veya Rusya gibi ülkelerde olabilir. bu suçlamalar Cemaate mal edilsede onun harcı değildir bu işler bence.

  • erdi22 Nisan 2016 09:19

    ETO gitti,FETO geldi,,bakalım ileriki zamanlarda daha ne olacak.