E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYağ fiyatları İngiltere ve Yunanistan'ı geride bıraktı---

Yağ fiyatları İngiltere ve Yunanistan'ı geride bıraktı

Yağ fiyatları İngiltere ve Yunanistan'ı geride bıraktı
06 Şubat 2021 - 08:57 borsagundem.com

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) yağ fiyatlarını İngiltere ve Yunanistan'la karşılaştırdı

Vatandaş son dönemde ayçiçek yağında artan fiyatlar karşısında Ticaret Bakanlığı'nı şikayet yağmuruna tutarken,Tüketici Dernekleri Federasyonu (lÜDEF) son dönemlerde Türkiye'de fiyatları bir hayli yükselen zeytinyağı,ayçiçeği yağı ve margarin fiyatları İngiltere ve Yunanistan arketleriyle karşılaştırdı.

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'ın haberine göre, TÜDEF Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı'nın yaptığı karşılaştırmada Türkiye'deki marketlerin zeytin yağı ve margarini de pahalı sattığı görüldü. Ayrıca tüketicilerin 1-2 litrelik ambalajlarındaki yağları aldığında ise yüzde 50 daha fazla ödeme yaptığı tespit edildi.

Vargı, "5 litre yağ alacak parası olmayan tüketici, bir litre yağ aldığı zaman yüzde 50 daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. 5 litre yağın litresi zincir marketlerde 13-14 liraya gelirken, aynı yağı 1 litrelik ambalajda satın aldığında 20-21 liraya kadar çıkıyor. 'Ucuz mal satıyor' diye ünlenen internet satış sitelerindeki fiyatlar da pahalı. Kargo bedelleri de eklendiğinde bir litre ayçiçeği yağı tüketiciye 30-35 liraya mal oluyor. İngiltere ile yaptığımız fiyat karşılaştırmasında ayçiçek yağı ve zeytinyağı fiyatları arasında iki üç misli farklar ortaya çıktı. İngiltere zeytinyağı ve ayçiçeği yağını ithal ediyor ve şu anda AB üyesi bile değil" dedi.

İTHAL EDİYORLAR
Vargı'nın araştırmasına göre 1 litrelik ayçiçek İngiltere'deki zincir marketlerde 1.09 Pound'dan satılıyor. Bu tutar TL'ye çevrildiğinde yaklaşık 10 lira 93 kuruşa karşılık geliyor. İngiltere hem ayçiçeği hem de zeytinyağını İspanya'dan ithal ediyor.

Yunanistan'daki marketlerde de 1 litre ayçiçeği yağı 1.40 EURO'dan yani 12 liradan satılıyor. Araştırmaya göre Türkiye'nin kendi topraklarında yetişen zeytinden elde edilen kooperatif ürünü soğuk sıkım zeytinyağının 2 litresi sanal marketlerde 104 ila 119 TL arasında değişiyor. 1 litrelik soğuk sıkım zeytinyağı İngiltere marketlerinde 2.33 Pounda yani 23 lira 36 kuruşa satılıyor.

MARGARİN DE YÜKSEK
Türkiye'de margarinin de çok pahalı olduğunu belirten Vargı, "İngiltere'de ayçiçeği yağından üretilmiş kaliteli margarinin kilogram fiyatı 1.38 Pound yani 13.84 TL'ye satılıyor. Türkiye'de ise aynı kalitedeki margarinin fiyatı 18 lirayı buluyor. En düşük kalite margarin dahi Türkiye'deki marketlerde 14 liraya satılıyor" dedi.

Vargı, ayçiçeği yağı fiyatlarının olağanüstü artması nedeniyle zeytinyağındaki tağşiş sahtekarlığının ayçiçeği yağında da yaşanabileceği uyarısında bulundu. Vargı, "Fiyatı böylesinde hızlı artan bir ürüne, gıda sahtekarları daha ucuz yağlar katıştırarak satma yoluna gidebilir. Tarım Bakanlığı'nın sıvı yağ tağşiş denetimlerine ağırlık vermesini istiyoruz" çağrısı yaptı.

Biden'dan Yemen için bir adım daha: Husiler terör listesinden çıkarılıyor

Japonya’da korona virüs iflasları artırdı

Dışişleri Libya'da geçici yönetim belirlenmesinden memnun

Boğaziçi Üniversitesi'ne 2 yeni fakülte

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • keMAL SEVER08 Şubat 2021 14:30

    haberi yapan ingiliz keMAL..! Sözüm ona ülkeni kötüleyeceksin! ingilizler de yok 10,93tl.  yok yunan da 12 tl.  (git şok markette 5 lt.si 59,9 tl....yani  1 kg=12 tl)  NE OLDU ÇORTLADIN MI ?

  • Kaya06 Şubat 2021 19:56

    Bence yağ ithalatı yapılmalı mecbur muyuz pahalı almaya

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU06 Şubat 2021 16:44

    bence ülkemizdeki pahalı olmasının denedini değersiz TL den kaynaklanmaktadır.

  • Bir yorum06 Şubat 2021 12:57

    Ayçiçek yağının  lt. si Tl. ile 22-26 tl. arası değişiyor!  Yalan  haber!  Bu haberin yanlış olduğunu anlamak 2 dk. sürmez!  Buna rağmen inanmak isteyen ahmaklar olduğu sürece  bu yalan ve iftira lobisi fütursuzca alçakça yalanlar uydurmaya devam edecektir.  

  • Bir yorum06 Şubat 2021 19:55

    Sunflower oil price yaz araştır  Ggff  abuk subuk zırvalama! İnterneti kullanmak çok mu zor?

  • Ggff06 Şubat 2021 14:28

    Milleti aptal ahmak yerine koymayı bırakın hakaret etmyin. Rakamları karşılaştırın gerçek ortaya çıkar.hakaretle işler düzelmez

  • hesapsız06 Şubat 2021 12:30

    Memlekette yağ bitti. Artık yağlı pehlivan güreşleri yapılamayacak!

  • Sülo06 Şubat 2021 10:51

    Adam ithal ediyo 1 birim biz yetiştiriyoruz 2 birim..hakketten ilginç..zeytinci zeytine bindiriyo satıyo ekmekçi zam yapınca ona kızıyo ..bu ülkede kim fahiş fiyat uyguluyosa sanıyoki kar ediyo halbuki digeride uyguluyo sonra zincirleme herkese sıçrıyo..o yaptı bende yapayim mantığı yanlış ..ekonomiden önce mantalitesi değişmeli ülkenin..kim kimi tutarsa oldu ortalık..

  • Bir yorum06 Şubat 2021 14:13

    Haberin doğruymuş gibi yorum yapma!  Sunflower price in Europa yaz ve oku!  

  • abdullah06 Şubat 2021 10:36

    haber çarpıtılmış, resmen..

  • Bekir06 Şubat 2021 09:35

    Ülkenin içine ettiler. Başkanlık gelince ülke uçacaktı enflasyon uçtu.

  • Bir yorum06 Şubat 2021 14:15

    Bir yandan öküz gibi tıkınıyorsun!  Bir yandan küfür ile  karışık siyaset!  Niyetini temennilerin ile karıştıran angus!  Araştır doğrusunu öğrenirsin.   İşine gelmiyor tabi.

  • abdullah06 Şubat 2021 12:52

    yanlı bir görüş, ülkenin içine edildiği filan yok, avrupaya bir bak, örenciler yardım derneklerinin önünde metrelerce kuyruk var..