E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWells Fargo’dan kalıcı enflasyon uyarısı---

Wells Fargo’dan kalıcı enflasyon uyarısı

Wells Fargo’dan kalıcı enflasyon uyarısı
24 Ağustos 2022 - 11:20 borsagundem.com

Artan kira fiyatları ve ısınan işgücü piyasası ABD ekonomisinde kalıcı izler bırakıyor. Wells Fargo araştırması dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyonun yıl sonunda %7,7’de kalacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların gündeminde yüksek enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yükselişi kontrol altına almak üzere uyguladığı sıkı para politikaları bulunuyor. ABD’de temmuz ayı enflasyon rakamları piyasaların memnuniyetle karşılayacağı bir duraklamayı işaret etmişti. Ancak MarketWatch’un haberine göre, Wells Fargo Yatırım Enstitüsü’nün araştırması FED’in enflasyonla olan savaşında kalıcı fiyat artışlarının hafife alınmaması gerektiğini gösteriyor.

Çekirdek enflasyonun içerisinde bulunan, yükselmesi ve düşüşü zaman alan kira ve sağlık harcamaları gibi kalemler ABD’de yükselişini sürdürüyor. Wells Fargo araştırmasına göre temmuz ayında benzin ve gıda gibi daha esnek harcama kalemleri Haziran ayındaki %18,4’lük seviyesinden düşüş gösterse de kalıcılık eğilimi gösteren harcama kalemlerindeki artış %5,8’e ulaştı.

Wells Fargo ekibine göre apartman kira giderleri gibi kalemlerde görülen kalıcı enflasyon 4,3 ayda bir gibi daha az sıklıklarda değişim gösteriyor. Bankanın araştırma ekibi müşterileriyle paylaştığı notta enflasyona ilişkin bazı pozitif işaretlere rağmen önümüzdeki aylarda “engebeli” bir yolu takip edilebileceğini söyledi.

Araştırmada artan çalışan ücretlerine duyarlı fiyat artışları ve yükselen kiralar nedeniyle 2022 sonunda ABD enflasyonunun %7,7’de kalacağı öngörüldü. Gelecek yıl sonunda ise bu oranın %3,5’e gerileyeceği belirtiliyor. Bu rakam halen FED’in %2 hedefinin çok üzerinde.

Dikkatler işgücü piyasasında

Abrdn'nin kıdemli ekonomisti Luke Bartholomew, birçok yatırımcının "FED’in işsizliği artırmadan işgücü piyasasını yavaşlatıp yavaşlatamayacağını kendilerine sorduğunu" söyledi: 

“Ne yazık ki işgücü piyasasındaki baskıları durdurmak için işsizliğin artmasının gerekliliği daha olasıdır.”

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, temmuz ayında ABD tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) sürpriz bir şekilde beklenenden daha düşük gelmesi yaz aylarında borsaların keskin bir şekilde yükselmesine imkan sağlamıştı. ABD TÜFE rakamları aylık bazda bir önceki aya göre sabit kalmış yıllık bazda ise %8,5’lik enflasyonu göstermişti. Yavaşlayan enflasyon FED’in güvercin politikalara geri döneceğine, agresif faiz artışlarından uzaklaşacağına yönelik umutların yeşermesine neden olmuştu. S&P 500 Endeksi son seanslarda türbülansa girmeden önce haziran ayı ortasındaki dip noktasından yaklaşık %17 yükseldi.

ABD borsaları Salı gününü düşüşle kapatarak üç seans üst üste kayıp verdi. Endeksler pazartesi gününde ise iki ayın en kötü performansını gösterdi. Hisse senetleri üzerinde baskı oluşturmasıyla bilinen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %3 sınırını aştı.

Cuma günü, FED’in yakından izlediği bir enflasyon göstergesi olan ABD Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi’ne ilişkin yeni rakamlar paylaşılacak. Söz konusu endeks haziran ayında Ocak 1982'den bu yana en yüksek oran olan %6,8'e yükselmişti.

Yatırımcılar ayrıca, FED Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole’da yüksek yaşam maliyetleri ve ABD ekonomisi hakkında yapacağı konuşmada neler söyleyebileceğine odaklanmaya devam ediyor.

Dolarda gözler Jackson Hole'de

 

Dünya borsalarında kayıplar sürüyor

 

Fed üyelerinden 100 baz puan faiz artırımını talebi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can24 Ağustos 2022 21:12

    Maliyetler hala yüksek dunya piyasasında, Avrupada dogalgaz sorunu giderek derinleşiyor gibi. Emtia fiyatlari düşmüyor, enflasyon gerileme yapmadı. Ticaret eskisi gibi canlanma yaşamıyor. Dolayısıyla şimdilik bu şekilde gidecek gibi görünüyor sanırım.