E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’teki 6 seanslık ralli ayı tuzağı mı?---

Wall Street’teki 6 seanslık ralli ayı tuzağı mı?

Wall Street’teki 6 seanslık ralli ayı tuzağı mı?
13 Ekim 2023 - 18:03 borsagundem.com

Amerikan borsalarındaki son günlerde art arda gelen yükselişler karşıt görüşlü yatırımcıların desteğini alamadı. Ünlü borsa yazarı Mark Hulbert’e göre ortalama yatırımcılar boğa piyasasına yeterince şüpheyle yaklaşmıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında genellikle ralliler uzun vadeli bir düşüş trendi içerisinde karşıt bir trendin doğmasıyla başlar. Ancak karşıt trendlere yakın yatırımcılar Amerikan borsalarındaki son ralliye şüpheyle yaklaşıyor. MarketWatch yazarı Mark Hulbert Wall Street’in yeniden boğa piyasası havasına girmesine rağmen karşıt yatırımcıların endişelerini boğa piyasasına katılan gündelik yatırımcıların sayısı üzerinden açıklıyor.

Borsa yazarına göre Wall Street’te daha sürdürülebilir bir yükseliş trendinin oluşabilmesi için rallinin ilk günlerinde ortalama yatırımcıların daha şüpheci bir tavır sergilemesi gerekiyor. Ancak Hulbert son yükselişlerde hisse senetlerinde bu tip bir şüpheciliğe rastlanmadığı konusunda uyarıyor.

Hulbert yatırımcıların normal şartlarda altı seanslık bir ralliye nasıl tepki verdiğine dikkat çekti. S&P 500 Endeksi 3 Ekim tarihindeki dip noktasından bu yana %3,5 yükseliş gösterdi. Nasdaq Bileşik Endeksi de aynı süre içerisinde %4,6 yükseldi. Borsa yazarına göre son yirmi yıldaki benzer altı günlük rallilerin analiz edilmesiyle borsaların nasıl tepki vermesi gerektiği de tahmin edilebilir.

Son yirmi yıldaki borsa istatistiklerine göre ortalama gündelik yatırımcılar son rallide beklenilenden çok daha hızlı bir şekilde boğa piyasası trendine geçti. İlk yatırımcıların 3 Ekim’den bu yana Wall Street borsalarına yaptığı yatırımlar şaşırtıcı bir şekilde %35,6 arttı. Ancak yirmi yıllık borsa tarihinde S&P 500 Endeksi’nde %3,5’lik bir artışa yol açacak sürede ralliye ilk katılanların ortalaması ise sadece %9,8.

Borsa uzmanı benzeri bir durumun Nasdaq hisse senetleri üzerinde de görüldüğünü belirtiyor. Rallinin başlangıcından bu yana altı işlem günü içerisinde yatırımcıların ralliye katılım oranı %34,1. Nasdaq’ın %4,6 oranında yükseldiği dönemlerdeki yirmi yıllık ortalamalarsa %17,4’ü gösteriyor.

Wall Street’te bir tür ayı tuzağının ortaya çıkmış olabileceğine dikkat çeken Hulbert karşıt yatırımcıların da bu sebeple borsa rallisine şüpheyle yaklaştığını belirtiyor.

ABD'de tüketici güveni beklentilerin altında

 

Enflasyon raporu Fed’in kararını etkileyecek mi?

 

FED faiz artışlarında ‘sabırlı’ davranabilecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)