E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te kırılganlığa 5 farklı yorum---

Wall Street’te kırılganlığa 5 farklı yorum

Wall Street’te kırılganlığa 5 farklı yorum
26 Haziran 2020 - 13:44 borsagundem.com

Wall Street’teki kırılganlık devam ediyor. Vakaların yeniden artmasıyla oluşan kaotik duruma yatırım uzmanları ve ekonomistler anlam vermeye çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street endeksleri Perşembe günü kapanışın son saatlerindeki sert yükselişin ardından vadeli endekslerde dalgalı bir seyir izliyor. Yatırımcılarsa ABD’de artan korona virüs vakalarının yeniden açılma takvimini yavaşlatması nedeniyle endişeli.

ABD hisse senetleri geçtiğimiz gün bankacılık düzenleyicilerinin 2007-2009 krizi sonrasından koyduğu bazı sınırlamaları esneteceğini açıklamasının ardından hızlı bir yükselişe geçti. Teksas eyaletinde ise artan vaka sayıları yeniden açılma takviminin durdurulmasına neden oldu.

Wall Street vadeli endeksleri Türkiye saati ile 13:40’ta karışık seyrine devam ediyor. Dow Jones vadelilerinde %0,17 oranında 44 puanlık bir düşüş söz konusuyken S&P 500 vadelileri ise %0,11 oranında 3,05 puanlık yükselişle seyrini sürdürüyor.

Borsa uzmanları CNBC’ye yaptığı açıklamalarda Wall Street’teki son durumu değerlendirdi.

Deregülasyon kötü bir tercih

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nın (FDIC) Eski Başkanı Sheila Bair bankacılık düzenleyicilerinin politikasını kötü bir tavsiye olarak gördüğünü açıkladı. Bair açıklamasında, “Bana kalırsa önemli ölçüde deregülasyon yönünde ilerliyorlar. Birkaç yıldır üzerinde olduğumuz bu yolun zemini oldukça kaygan” ifadelerini kullanarak izlenen yolun yanlış olduğunu belirtiyor.

Bankaların kapasitesinin genişletilerek salgınla başa çıkmanın hedeflendiğini belirten Bair Eski FDIC Başkanı konumda birisi olarak bu politikanın hatalı bir tavsiye olarak gördüğünü vurguladı. Bankaları yeni krizlere karşı koruyacak 40 milyar doların artık olmadığının altını çizen Eski FDIC Başkanı bu durumun mevduat sigorta fonlarında yeni riskler oluşturduğunu belirtti.

Bankaların kendi varlıklarından yaptıkları yatırımları ve riskli yatırım fonlarına olan yatırımlarını sınırlayan Volcker Kuralları’nın yıllardır gücünü kaybettiğini söyleyen Bair kendi yönetiminde de bu stratejinin farklı bir formunun denendiğini ve hiç iyi bir fikir olmadığını belirtiyor. Eski FDIC Başkanı hayal kırıklığına uğradığını ifade etse de karara saygı duyduğunu da sözlerine ekledi.

Borsalardaki düşüş mevsimsel

Tokyo merkezli finansal hizmetler şirketi Nomura’nın Baş Yöneticisi ve Çapraz Varlıklar Birimi Başkanı Charlie McElligott tarihsel verilerin bu hafta gerçekleşen istikrarsız borsa tablosunu desteklediğini belirtiyor.

McElligott, “Haziran ayında S&P endeksinde mevsimsel bir durumun oluştuğu şüphesiz. Volatilitenin bir varlık sınıfı haline gelmesiyle son 25 yıldır bu durumun gerçekleşiyor ve kurumsal yatırımcıların pozisyonlarını belirlemesinde bir değer kimliğine büründü. Haziran ayına ilişkin veriler geçtiğimiz ay yeniden açılmaların ekonomik yörüngede olumlu ticaret hissi yaratmasına neden oldu. Borsalarda oluşan fenomenin açıklaması ise haziran ayına ilişkin opsiyonların sona ermiş olması. Endekste yıl içerisinde dört kez endeksin opsiyonları sona eriyor. Bunlar çeyreksel veriler. Geçtiğimiz çeyrek ticarette oldukça kaotik bir atmosfer oluşmuştu” ifadelerini kullanıyor.

Volatilite endeksinde son 25 yıllık dönemde sürekli benzeri bir düşüşün görüldüğünü söyleyen McElligott çeyrek sonu verilerinin geçtiğimiz Çarşamba günü oluştuğunu hatırlatıyor.

İkinci karantina dönemi beklenmiyor

Varlık yönetimi şirketi Xponance’in Kurucusu ve CEO’su Tina Byles Williams göstergelerin tüm dünyada ikinci bir kapanma süreci ihtimalini düşürdüğünü belirtiyor.

Williams, Brezilya, Hindistan ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerde ölümcül vaka sayılarında artış olsa da İsviçre ve İran gibi ülkelerde ikinci dalga vakalarının görüldüğünü fakat ölüm oranının birinci dalgayla aynı seviyede kaldığını belirtiyor. Ekonomist bunun hastalıkla mücadelenin öğrenilmesiyle ve ölümcül virüse karşı savunmasız kimselerin izole edilmesiyle alakalı olabileceğini belirtiyor. Xponance CEO’su ikinci dalga durumunda küresel bir kapanmaya ihtiyaç olmayabileceğini fakat V şeklinde geri dönüşün yavaşlayacağını belirtti.

Borsalar kendini aştı

ABD merkezli finansal planlama şirketi Nuveen’in Baş Sermaye Stratejisti Bob Doll borsanın halen bir miktar kendi değerini aşmakta olduğunu belirtiyor.

Doll açıklamasında, “Sanırım Kovid verileri halen en önemli veri işaretleri olmaya devam ediyor. Salgına ilişkin endişeler yükseldiği son 48 saatte borsaların da kırmızıya döndüğünü gördük. Vaka sayılarında sakinlik gördüğümüz günlerde ve teropatik tedavi ve aşı konusunda ilerlemeye ilişkin haberler ortaya çıktığında borsalar yükseldi” ifadelerini kullandı.

Stratejiste göre bu süreçte en önemli hikaye ekonomi fakat ekonomide istikrarlı bir toparlanma da görülemiyor. Bu nedenle toparlanma sürecinde tökezlemelerin oluşabileceğini öngören Doll, “Bu tökezlemeleri satın alırım fakat halen borsaların bir miktar kendini aştığını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Wall Street ve ekonomi iki farklı hikaye anlatıyor

Hawaii Çalışanların Emeklilik Sistemi Baş Yatırım Sorumlusu Elizabeth Borton bu belirsizlik süreci içerisinde hisse senetlerinin durumunu sorguluyor.

Borton, “Bir süre önce hisse senetleri piyasalarıyla kredi piyasaları iki farklı hikaye anlatıyordu fakat dünden beridir hisse senetleri piyasaları aynı perspektiften bakmaya başladı. Fakat enteresan olansa ekonomideki bu durumdayken borsaların neden güçlü kalabildiği. Esasen, seviyelerin nerede olduğunu düşünürseniz, Hisse senetleri projesinin geleceğe yönelik olduğunu fark edersiniz. Fakat dünyanın Şubat ayında olduğu kadar iyi olduğunu mu söylüyoruz? Emin değilim. Bu konuda ortaya çıkan veriler biraz karışık, bu yüzden nerede olduğumuzu sadece zaman gösterecek. Fakat kesinlikle gerçek ekonomi ile piyasalar arasında bir bağlantısızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.

Trump kaybetse de kazanacak 6 hisse

 

Blackrock CEO’su: Borsalar virüsle yaşamayı öğrenecek

 

Asya'da kurlar yükseliyor, won ve peso önde...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)