E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te FED sonrası neler oluyor?---

Wall Street’te FED sonrası neler oluyor?

Wall Street’te FED sonrası neler oluyor?
16 Aralık 2022 - 14:42 borsagundem.com

FED’in şahin açıklamalarının ardından zayıf gelen ekonomik veriler ABD borsalarında sert düşüşlere sebep oldu. Uzmanlara göre borsalardaki dalgalı seyrin gelecek yıl da devam etmesi ihtimali söz konusu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz gün sert düşüşlere sahne oldu. Dow Jones Endeksi 1000 puanlık kayıptan geri dönerek günü 700 puan düşüşle bitirdi. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri de sert düşüşler kaydetti. Bu düşüşlerin birden fazla sebebi bulunuyordu. ABD Merkez Bankası’nın (FED) şahin açıklamaları, yüksek enflasyon, resesyon korkuları, zayıf perakende rakamları, çok güçlü istihdam verileri en güçlü sebepler arasında birbiriyle yarışıyordu.

Barron’s haberine göre söz konusu sebepler arasında en güçlüsü FED’in faiz oranlarını yükselterek enflasyonu düşürme konusundaki kararlılığıydı. FED çarşamba günü politika faizlerini yarım yüzdelik puan yükseltmişti. Söz konusu faiz hamlesi büyük oranda piyasalar tarafında bekleniyordu. Ancak beklenmedik olan merkez bankasının şahin açıklamalarıydı.

FED yetkilileri 2023’te politika faiz oranlarının %5’in üzerine çıkmasını beklediğini açıkladı. Açıklamalarda söz konusu yüksek faizlerin uzun süre korunacağı da belirtildi. Bu süreklilik halihazırda sinirli olan yatırımcıları daha da yıprattı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones Endeksi’nin %2,3 düştüğü günde S&P 500 Endeksi %2,5, Nasdaq Bileşik Endeksi %3,2 geriledi. Bu sert hareketlilik bu yıl piyasalar için yeni bir şey değildi. Zira Nasdaq bu yıl 84 kez yukarı veya aşağı yönlü %2’lik hareket gerçekleştirdi. Dow Jones verilerine göre söz konusu hareketlilik 2002’den bu yana görülmemiş bir durum.

Borsa araştırmaları firması Main Street Research’ün Baş Yatırım Sorumlusu James Demmert, “Jerome Powell’ın basın toplantısında da bahsettiği gibi, ABD Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırarak enflasyonu kontrol altına alma konusunda kararlılığını koruyor. Bu hisse senetleri piyasaları için iyi bir haber değil” ifadelerine yer verdi.

FED, gösterge faiz oranını yarım yüzdelik puan yükselterek son dört toplantıdaki 75 baz puanlık faiz artışı temposunu yavaşlatmış oldu. Daha yavaş bir faiz artışı enflasyondaki yavaşlamadan etkilendi. Ancak FED’in noktasal grafikleri FED faizlerinin 2023’te %5’in üzerinde olacağını ve yıl boyunca bu seviyede kalacağını gösteriyor. Barron’s haberine göre buradan çıkarılması gereken sonuç enflasyon düşüyor olsa da oranların FED’in hedefi olan %2’ye yaklaşamayacağı.

Servet danışmanlığı şirketi Comerica’nın Baş Yatırım Sorumlusu John Lynch konuyla ilgili açıklamasında “Hisse senetleri yatırımcıları Jerome Powell’ın daha uzun süre daha yüksek faiz temasını yinelediği FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) açıklamasından dolayı hazımsızlık yaşıyor” görüşlerine yer verdi.

Üstelik FED faizleri yükselten tek merkez bankası da değildi.

Merkez bankalarının şahin haftası

Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BOE) enflasyonda mücadele konusunda FED’in liderliğini takip etti. BOE kısa vadeli faizleri 50 baz puan yükselterek daha fazla faiz artışının yakın olduğunun sinyalini verdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) da aynı kararı aldı.

ABD’li yatırımcılar için tüm konu FED’in nereye gitmekte olduğundan ve nerede duracağından ibaret. Açıklanan ekonomik veriler de bu büyük sorulara ilişkin bazı ipuçları paylaşıyor.

ABD’de perakende satışlar kasım ayında aylık bazda %0,6 düşerek %0,3’lük beklentinin altında bir performans gösterdi. Barron’s haberine göre piyasalar bu düşüşe aldırış etmiyor. Zira zayıflayan talep enflasyonun daha fazla düşmesine işaret edebilir ve FED’in başını belaya sokabilir.

Haftalık işsizlik başvuruları da piyasalar tarafında hoş karşılanmadı. Zira beklenenden daha düşük rakamlar işgücü piyasasının gücünü gösteriyorsa bu aynı zamanda ABD enflasyonunun çok fazla düşmeyeceğini gösteriyor. Bu aynı zamanda FED’in kararını çok erken değiştirmeyeceği anlamına geliyor. Perşembe günü açıklanan işsizlik başvuruları 211 bindi. Beklentilerse 230 bini gösteriyordu.

Piyasalara ilişkin tüm göstergeler karanlık değil. Tahvil getirileri yükselmiyor. FED faiz oranları beklentisinin barometresi olarak görülen 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri dünü %2,245 seviyesinde bitirdi. Oranlar hâlâ %4,7 olan çok yıllık zirvenin aşağısında.

NatAlliance Menkul Kıymetler’den Andrew Brenner konuyla ilgili açıklamasında, “Tahvil getirileri şimdilik şahinlikten kurtuluyor ve FED’i hedef gösteriyor. Diğer bir deyişle FED’e inanmıyor” ifadelerine yer verdi.

Bilançolar soru işareti

Tahvil getirilerindeki tırmanışın devam etmesi ihtimali de söz konusu. Bu durum hisse senetleri üzerinde daha fazla baskı oluşturabilir. Piyasanın, daha yüksek tahvil faizlere genellikle gecikmeli olarak tepki verdiği dikkate alındığında, bu ihtimalin şirket bilançolarına ve ekonomiye verilebilecek zararın göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Commonwealth Financial Network Yatırım Yönetimleri Başkanı Brian Price yeni yılla birlikte ilham verici bir bilanço sezonunun görülmemesi halinde dalgalı piyasa ortamının ne kadar devam edeceğini tahmin etmenin zor olduğunu söyledi. Barron’s haberine göre tüm bu işaretler borsaların engebeli yolculuğunun henüz bitmediğini gösteriyor.

Borsalar daha ne kadar düşebilir?

 

Cramer: FED yatırımcının dostu değil

 

Piyasalara bir darbe de ekonomik verilerden

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)