E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar daha ne kadar düşebilir?---

Borsalar daha ne kadar düşebilir?

Borsalar daha ne kadar düşebilir?
16 Aralık 2022 - 14:32 borsagundem.com

Yıl sonuna kadar yeni veri akışı olmamasının da etkisiyle, gelecek birkaç haftada borsaların oldukça dalgalı seyretmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi piyasaları birkaç hafta boyunca yüksek volatiliteye sahip olacak gibi gözüküyor. Resesyon endişelerinin yükselmesinin de etkisiyle son beş haftanın en düşük seviyelerine gelen S&P 500 Endeksi, yılın son iki haftasında daha geniş dalgalanmalara yatkın olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalarda olası bir dalgalı seyir ihtimalinde, Fed’in piyasalara yaptığı sürprizin de etkisi bulunuyor. Enflasyonda yaşanan yavaşlamanın olumlu etkisinin ise Fed sonrası buharlaştığı gözleniyor.

Belirsizlik artıyor

Forbes’tan Jonathan Ponciano’nun haberine göre, yaklaşan bir resesyona ilişkin endişeler hisse senetlerini beş haftanın en düşük seviyelerine iterken, birçok uzman, belirsizliğin tatil dönemi boyunca artması ve gelecek ay karlılık sezonunun başlaması nedeniyle oynaklığın yalnızca önümüzdeki haftalarda devam etmesi gerektiği konusunda yatırımcıları uyarıyor. Bu süreçte, ekonomideki soğumanın şirket kârlarına ne kadar zarar vereceğinin de ortaya çıkması bekleniyor.

Commonwealth Financial Network'ten Brian Price, yaptığı açıklamada, “Yatırımcılar enflasyonun zirve yaptığına işaret eden verileri memnuniyetle karşılasa da, Fed'in ekonomiyi yavaşlatarak fiyatları kontrol etme taahhüdünde pek bir değişiklik olmadı” diyor. Bu duruma, Amerikan Merkez Bankası'nın bu haftaki şahin politika açıklaması kanıt olarak gösteriliyor.

Hisse senetleri düşerken Price, önemli ekonomik veri açıklamalarının olmaması nedeniyle piyasaların yılın son iki haftasında ‘daha geniş dalgalanmalara’ gebe olabileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor ve bunun da ekonominin durumuna ilişkin belirsizliği artırdığına işaret ediyor.

Keskin düşüş riski

Bundan sonrası için ise senaryonun daha da kötüleşmesi muhtemel gözüküyor. Salı günü yayınladığı bir notta Morgan Stanley analistleri, bir kazanç durgunluğunun oluşturacağı ‘yüksek risk’in S&P 500'ü ilk çeyrekte 3.000 puana düşürebileceği konusunda uyarıyor. Analistlere göre, agresif Fed politikasının etkileri ekonomide dalgalanmaya neden olurken kurumsal kazançları da engelliyor.

Analistler, şirketlerin Ocak ortasından başlayıp Şubat ayına kadar devam eden dördüncü çeyrek kazanç sezonunda kar beklentilerini düşürmeye başlayacaklarına inanıyor. Analistler ayrıca, şirketlerin daha yüksek maliyetlere ek olarak daha düşük satışlarla karşı karşıya kalmaya başlamasının piyasada keskin bir düşüşün habercisi olduğunu belirtiyor.

Morgan Stanley'den Katy Huberty, uyarılarının diğer Wall Street analistleri tarafından ‘geniş çapta fazla agresif olarak görüldüğünü’ kabul ediyor, ancak Morgan Stanley’nin bu yılki ayı piyasasını doğru bir şekilde tahmin etmesi ve yıl sonu fiyat hedefini 3.900 puan olarak belirlemesi, akıllarda soru işareti bırakıyor. Endeks, kabaca, analistlerin belirlediği seviyelerle aynı çizgide seyrediyor.

Bank of America analisti Savita Subramanian ise, “İşler düzelmeden önce daha da kötüye gidecek” diyor ve S&P 500’ün kurumsal kazançlar yüzde 10 ila yüzde 15 arasında düştüğü için önümüzdeki yaza kadar yüzde 14 daha az şiddetli bir düşüşle 3.400 puana kadar gerileyebileceğini belirtiyor.

Korku endeksi yükseliyor

Borsalarda Fed’in açıklamasının ardından başlayan ve hala devam eden düşüş, perakende satışların uzmanların öngördüğünden daha hızlı kötüleştiğini gösteriyor. Bu durum, Fed'in Çarşamba günü yaptığı açıklamayla ekonomiye daha fazla zarar verse bile enflasyonu düşürme taahhüdünü yinelemesinin ardından ülkenin bir resesyona doğru sürüklenebileceği endişelerini de artırıyor.

Price, “Yatırımcılar enflasyonist ortamın şirket karlarını nasıl etkilediğine dair bir fikir edinmeye başlayacakları için, yaklaşan kazanç dönemi her zamanki kadar kritik olacak” diyor. Goldman Sachs'a göre ise 2022 yılı, Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en değişken altıncı yıl olarak tarihe geçti bile. Wall Street'in ‘korku göstergesi’ olarak bilinen ve piyasa oynaklığının bir ölçüsü olan VIX Endeksi’nin, bu hafta, son bir ayın en yüksek seviyesi olan 25 puana kadar yükselmesi de bunu doğruluyor.

Fed, borsalara büyük bir sürpriz yaptı

 

Piyasalara bir darbe de ekonomik verilerden

 

Piyasalarda resesyon endişesi arttı

 

Küresel piyasalar FED kararlarını nasıl değerlendirdi?

 

Cramer: FED yatırımcının dostu değil

 

S&P500 üzerine Fed gölgesi düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kürşad 17 Aralık 2022 10:12

    Borsalar daha ne kadar düşebilir, Piyasalara bir darbe de ekonomik verilerden, Fed borsalara büyük bir sürpriz yaptı, Fed yatırımcıların dostu değil, ABD borsaları resesyon endişesiyle ekside kapandı, ,,,,,ve bunlar gibi nice manşet. . . B.gündem'e bir haller oluyor, bizim normallerimiz, gerçeklerinin bunlar değil. . . Burasını okuyan takip edenlerin %99,99 u bist yatırımcısı ve bist tamamen ayrı kulvarda kendi dinamikleriyle, öz vatan evladlarının yatırımlarıyla yoluna devam ediyor.. .b.gündem'e naçizane önerim, biste çalışın, daha kapsamlı haberler, analizler, detaylar hazırlayıp takipçilerimize sunun, hem siz , hem yatırımcı, hem şirketler, hem ülke kazansın ...

  • YUSUF KALEKAPISI17 Aralık 2022 22:04

    sen düşüş görmemişsin her halde yaşın genç gibi.bir düssün de bak gör neler oluyor neler.bunlar anlatılmaz yalnızca yaşanır.