E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalara bir darbe de ekonomik verilerden---

Piyasalara bir darbe de ekonomik verilerden

Piyasalara bir darbe de ekonomik verilerden
16 Aralık 2022 - 11:13 borsagundem.com

Merkez bankalarından gelen şahin açıklamaları dinleyen yatırımcılar ardından da resesyonu işaret eden ekonomik verilere maruz kaldı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında faizleri artırmasıyla ve daha fazla faiz artırımının yolda olduğuna dair uyarıları paylaşmasıyla küresel borsalar da sert bir satış dalgasına girdi. Borsalardaki kötü gidişat zayıf gelen ekonomik verilerden de etkilendi.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi perşembe günü yüzde 2,5 geriledi. Bu endeksin kasım ayı başından bu yana kaydettiği en sert geri çekilmeydi. Endeksteki düşüşte ABD, İngiltere, Avrupa ve İsviçre merkez bankalarından gelen faiz artışları ve şahin tondaki uyarılar etkili oldu. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi de kasım ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirerek günü yüzde 3,2 ekside kapattı. Avrupa’da STOXX 600 Endeksi mayıs ayından bu yana en kötü gününü geçirdi ve yüzde 2,8 geriledi.

Merkez bankaları piyasaları karıştırdı

ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) hafta içerisinde açıkladıkları para politikası kararlarında 50 baz puanlık faiz artırımına giderek daha önceki faiz artışı hızını yavaşlattı. Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar toplantı sonrasında merkez bankalarından paylaşılan şahin mesajlardan etkilendi. Özellikle ECB’den gelen açıklamada “enflasyonun çok yüksek kalmayı sürdürdüğü” ve yüzde 0,5’lik faiz artışlarının “bir süre daha devam edeceği” mesajı yatırımcıları karamsarlığa sürükledi.

Çarşamba günü FED son dört toplantıdır üst üste yaptığı 75 baz puanlık faiz artışı temposunu sona erdirdi ve politika faizlerini 50 baz puan yükselterek %4,25 ila %4,5 aralığına getirdi. Ancak FED Başkanı Jerome Powell, “Enflasyonun sürekli bir düşüş yolunda olduğuna güvenebilmek için önemli ölçüde daha fazla kanıt gerekecek" mesajını paylaştı.

FED ayrıca önümüzdeki yıllarda faiz oranlarının, enflasyonun, işsizliğin ve gayrisafi yurtiçi hasılanın hangi konumda olacağına dair çeyrek tahminlerini de paylaştı. ABD Merkez Bankası faiz oranlarının 2023’ün sonunda yüzde 5,1 seviyesinde olacağını öngörüyor. Bu da FED’in resesyon risklerinin yaklaşmasına rağmen faiz oranlarını yüksek tutacağı anlamına geliyor.

FED’in karamsar beklentileri ve yavaşlayan faiz artışları ekonomi çevrelerini hayal kırıklığına uğrattı. Financial Times’ın haberine göre, Londra merkezli finans kuruluşu TS Lombard’ın Baş ABD Ekonomisti Steve Blitz, “Ya politika duruşunuzun 'yeterince kısıtlayıcı olmadığına' inanıyorsunuzdur ya da şubat ayı için yüzde 0,25 puanlık bir faiz artışını masada tutacak kadar yakın olduğuna inanıyorsunuzdur. İkisine aynı anda inanamazsınız” dedi.

Haberde varlık yönetimi şirketi Principal’ın Küresel Baş Stratejisti Seema Shah, piyasanın “hâlâ FED'in 2023'e kadar faiz indirimi yapmayacağı fikrini benimsemiş gibi görünmediğini” belirtiyor. Shah’a göre Powell’ın açıklamaları arasında piyasalarda yankı uyandırmayan bir şeyler var.

Zayıf ekonomik veriler yaraya tuz bastı

Merkez bankalarından gelen mesajlarla halihazırda zayıflayan piyasa algısı olumsuz ekonomik verilerle ve yaklaşmakta olan bir resesyon endişesiyle daha da fazla sarsıldı. ABD Ticaret Bakanlığı, kasım ayında perakende satışlarda aylık yüzde 0,6 oranında bir düşüş olduğunu açıkları. Bu oran son 11 ayın en büyük düşüşünü işaret ediyor. Oran aynı zamanda ekonomistlerin %0,1’lik düşüş tahmininin çok fazla gerisinde. Aynı gün ABD’nin sanayi üretiminin de kasım ayında yüzde 0,2 düştüğü açıklandı.

Capital Economics’ten Kıdemli ABD Ekonomist Andrew Hunter, söz konusu iki verinin “ABD ekonomisinin ciddi anlamda momentum kaybettiğini” gösterdiğini belirtiyor. Hunter’a göre ABD tüketicilerinin yüksek faiz oranlarına karşı direnci parçalanmaya başlıyor.

Bir diğer ekonomik veride ise geçtiğimiz hafta ABD’de 211 bin Amerikalının işsizlik yardımı için başvurduğu görüldü. Bu rakam bir önceki haftada görülenin çok daha azıydı ve ekonomistlerin tahminlerinin de gerisindeydi. İşgücü piyasasının dayanıklı kalması aynı zamanda ABD enflasyonunun daha uzun süre yüksek seviyede kalabileceğinin bir işareti olarak kabul ediliyor.

Küresel para piyasalarında düşüş dalgası

Tüm bu gelişmelerin ardından perşembe günü İngiltere borsası FTSE 100 %0,9 geri çekildi. BOE’nin faiz oranlarını %3,5’e taşımasıyla birlikte sterlin dolar karşısında %1,9 geriledi ve son 6 ayın zirvesinden geri çekilerek 1,22 dolardan işlem gördü.

Euro, dolar karşısında %0,4 değer kaybederek 1,06 dolara çekildi ve önceki kazanımlarını sildi.

Faiz beklentileriyle hareket eden 2 yıllık Alman devlet tahvilleri getirileri 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve 0,05 puan yükselişle yüzde 2,42’den işlem gördü.

ABD Hazinesi piyasasında ise büyüme ve enflasyon beklentileriyle hareket eden 10 yıllık tahvil getirileri 0,06 yüzdelik puan gerileyerek yüzde 3,45’e geldi. 2 yıllık ABD tahvil getirileri ise 0,01 yüzdelik puan düşüşle yüzde 4,24 oldu.

Asya piyasalarında Hong Kong’taki Hang Seng Endeksi ABD borsalarındaki düşüşleri takip ederek yüzde 1,6 geriledi. Japonya'nın TOPIX Endeksi yüzde 0,2 düşüşle ve Çin'in CSI 300 Endeksi ise yatay işlem gördü.

Dolar/TL'de yatay seyir

 

ABD'ye net sermaye girişi 180 milyar dolar

 

New York borsası günü negatif kapattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)