E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te FED beklentileri şahinleşiyor---

Wall Street’te FED beklentileri şahinleşiyor

Wall Street’te FED beklentileri şahinleşiyor
17 Şubat 2023 - 13:51 borsagundem.com

Hafta boyunca açıklanan ekonomik veriler ABD’de enflasyonun geri döndüğünü gösterir nitelikte. Yatırımcılar gelecek ay FED’in faizleri 50 baz puan artırması ihtimalini bile hesaba katıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine ilişkin son açıklanan veriler ülkedeki enflasyonun beklenenden çok daha dayanıklı olduğunu kanıtladı. Yatırımcılarsa birkaç hafta öncesine kadar ihtimal vermedikleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) haziran ayında da faiz artırabileceği senaryosuna yönelik yatırım yapmaya başladı.

MarketWatch’un haberine göre, vadeli piyasalarda yatırımcılar FED’ni nihai faiz artışının %4,9 olacağına inanıyordu. Ancak perşembe günü itibariyle FED’in politika faizlerini %5,25 ila %5,5 aralığına taşıyacağına yönelik yatırımcı tahminleri %58’e ulaştı. Bu oran bir gün öncesinde ise %52’ydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu öngörüler FED’in önümüzdeki mart, mayıs ve haziran aylarındaki üç para politikası toplantısında çeyrek puanlık faiz artışları gerçekleştirebileceğinin yanı sıra gelecek ay yarım puanlık faiz artırma ihtimalinin de yükseldiğini de gösteriyor.

ABD borsaları FED’in faiz oranlarını ne kadar yükseltebileceğine dair beklentilerini yeniden ayarlama sürecinde. Perşembe günü açıklanan üretici fiyat endeksi rakamları, çarşamba günkü perakende satış verileri, salı günkü tüketici fiyat endeksi rakamları piyasalar beklentilerinin çok üzerinde geldi. Üstelik haftalık işsizlik başvurusu rakamları da enflasyonun geri döndüğüne ilişkin öngörüleri destekliyor.

FED’in politika faizleri ocak ayı para politikası toplantısı itibariyle %4,5 ila %4,75 aralığına yükseldi. Beklentilerin gerçeğe dönüşmesi halinde faizler %5,25 ila %5,5 aralığına yükselecek. FED en son faizleri bu aralığa 2006-2007 yılları arasında ve 2001’in başlarında taşımıştı.

Yatırımcılar FED’in bu yıl için nihai faiz oranı olarak hesapladığı %5,1 öngörüsünün dahi ötesine geçti. Vadeli piyasalar üzerinden yatırımcıların FED öngörülerini hesaplayan CME FedWatch göstergesi gelecek ay için 50 baz puanlık faiz artışı ihtimaline perşembe günü itibariyle %18 oran verdi. Bu beklenti bir gün öncesinde %12’ydi. FED’in faizleri %6’ya taşıması beklentisi ise zayıf bir olasılık olarak görülse de %1,1 ihtimalle göstergede yer bulabiliyor.

1,9 milyar dolarlık varlığı yöneten servet yönetimi firması Facet Wealth’in Baş Yatırım Sorumlusu Tom Graff konuyla ilgili açıklamasında, “İşgücü piyasasındaki gücü ve tüketici harcamalarını gören yatırımcılar şimdi ekonominin gerçekten yavaşlayıp yavaşlamadığını merak ediyorlar. Ve ekonomi eğer yavaşlamıyorsa, FED muhtemelen 2023'e birkaç hafta öncesine kadar sonlandıracağını varsaydığımızdan çok daha uzun bir süre faiz artışlarına devam edecektir. Yüzde 6’lık bir FED faiz oranı gibi bir şeyin çok muhtemel olduğunu düşünmüyoruz. Ancak dikkate alınması gereken bir olasılık” ifadelerine yer verdi.

Yakın zamana kadar, yatırımcılar ve traderlar çoğunlukla faiz artışlarının yakında sona ermesini bekliyorlardı. Bu beklentiler FED yöneticilerinin aralık ayındaki 2023'te %5,1'lik bir faiz oranına ihtiyaç duyulabileceğini açıklamasından sonra bile geçerliydi.

FED Başkanı Jerome Powell, 1 Şubat'taki basın toplantısında, enflasyonun aslında düşmekte olduğunu ancak FED’in rahatlayabilmesi için fiyat baskılarının yok olduğuna dair "önemli ölçüde daha fazla kanıt" görmesi gerektiğini söylemişti.

Perşembe günü diğer iki FED yetkilisi tarafından yapılan yeni yorumlar, FED’in bir sonraki faiz artırımlarında bir kez daha agresifleşmeleri gerekebileceği olasılığını ortaya çıkardı. St. Louis FED Başkanı James Bullard ve Cleveland FED Başkanı Loretta Mester, merkez bankasının 31 Ocak-1 Şubat toplantısında yarım puanlık bir artış için bastırdıklarını ancak diğer FED yöneticilerinin çeyrek baz puanlık daha küçük bir artışta karar kıldığını ima etti.

Faiz artışı beklentilerinin yeniden ayarlanması küresel piyasalarda volatilite zeminini hazırlıyor. Perşembe günü, üç büyük ABD hisse senedi endeksi de yüzde 1’in üzerinde düştü. 10 yıllık ve 30 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise 2023’ün en yüksek seviyelerine tırmandı.

Küresel borsalarda 'volatilite kıyameti' yaklaşıyor

 

Dolar, Fed’in faiz artırım beklentileriyle yükselişte

 

Fed’e ilişkin faiz artırım beklentileri küresel risk iştahını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie17 Şubat 2023 14:02

    Borsa İstanbul'da hissede kalanlara tanrıdan sabır diliyorum kardeşlerim. 6-7 şubat operasyonu ile yatırımcı içeride kilitlendi. Yazın gelmesiyle memleketimde kazandığım paraları yerken sizleri hatırlayacağım.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ19 Şubat 2023 21:06

    O kadar sevinme hiç ölmeyecekmiş gibi bakalım senin başına neler gelecek neler.

  • ALİ KODUŞ18 Şubat 2023 17:17

    Yüce ALLAH izin vermez ise kimse 1 $ daha yedirmez.Seni 5 metre tabutla gömü verirler.

  • ALİ KODUŞ18 Şubat 2023 17:15

    Sakın haham efendi pamuğu biryerlerine sokmasın o zaman o kazandığın paraları da yiyemezsin.

  • 1x17 Şubat 2023 16:12

    Sana yedirmemişler demek ki !  Bu durumda iyi etmişler. Ftetoşçusu Yahudisi memnun değilse bildikleri bir şey var demektir.