E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in kazananları makası açıyor---

Wall Street’in kazananları makası açıyor

Wall Street’in kazananları makası açıyor
26 Ocak 2024 - 14:09 borsagundem.com

S&P 500 Endeksi son bir haftadır art arda gelen rekorlara sahne oldu. Ancak analistler rekorların yalnızca bir avuç şirketin yüksek performansından kaynaklandığına dikkat çekiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 perşembe günü beşinci kez üst üste rekor kapanışa ulaştı. Ancak MarketWatch’un haberine göre borsalara dair diğer göstergeler aynı tozpembe tabloyu göstermiyor.

Haberde ilk olarak ABD borsalarındaki en büyük 1700 şirketin medyan performansını inceleyen eşit ağırlıklı endeks olan, Value Line Geometric Endeksi (VALUG) örnek olarak gösteriliyor. Zira söz konusu endeks hala Kasım 2021’deki rekor yüksekliğinin çok aşağısında işlem görüyor. FactSet verilerine göre endeks rekor seviyesinin %17 gerisinde.

VALUG verileri ile S&P 500 Endeksi arasındaki farklılık yatırımcılar için oldukça dikkat çekici bir durumu ifade ediyor. Zira performanslardaki bu fark bir avuç büyük sermayeli teknoloji hissesinin geçen yıldan bu yana S&P 500’deki yükselişi ne derece yönlendirdiğine yönelik sinyaller veriyor

Interactive Brokers Baş Borsa Stratejisti Steve Sosnick konuyla ilgili röportajında iki endeks arasındaki uçurumun “büyük sermayeli hisselere yönelik yoğunlaşmayı yansıttığını” söyledi.

Haberde bahsi geçen iki diğer endeks de ABD borsalarına hakim olan dinamikler üzerine daha fazla fikir verir nitelikte. Örneğin yatırımcılar küçük sermayeli hisse senetleri endeksi olan Russell 2000 Endeksi ile ABD borsalarında aktif işlem gören yaklaşık 3.500 hisse senedini bünyesinde barındıran geniş kapsamlı Wilshire 5000 Endeksi arasındaki performans farkını da inceleyebilir.

Wilshire 5000 perşembe günü kapanışa yakın saatlerde 3 Ocak 2022’deki en son rekor seviyesinden sadece %0,1 uzakta 49.121,30 puandan işlem görüyordu. Buna karşın Russell 2000 ise Kasım 2021’deki rekor kapanışında %20 uzakta.

Sosnick iki endeks arasındaki farka dikkat çekerek konunun büyük sermayeliler ve küçük sermayeliler arasında bir meselolduğunu doğruladığını söyledi.

S&P 500 Endeksi’ndeki büyüme odaklı hisse senetleri değerinin altındaki hisse senetlerine göre daha da güçleniyor. Büyüme odaklı Hisse senetlerinin son üç aydaki performansları, yüksek kaliteli, pahalı hisse senetlerinin ve başta “Muhteşem Yedili” (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) olmak üzerek teknoloji hisselerinin borsalarda ne derece bir liderlik yakaladığını gösteriyor.

31 Ekim’den bu yana S&P 500 Endeksi’ndeki değer hisseleri perşembe günü öğlen saatlerine kadar %14 oranında yükselirken büyüme hisselerinde ise bu oran %17’ydi. Son 52 haftadaki performanslarda ise bu eşitsizlik daha net bir şekilde görülebiliyordu. S&P 500 Büyüme Endeksi %29’luk bir yükseliş kaydederken büyük sermayeli ancak değerinin altında olan hisse senetleri ise yalnızca %13 yükselebildi.

ABD borsalarında rekorlar art arda

 

Tesla hisselerine 'bilanço' darbesi

 

Intel'in geliri geçen yılın son çeyreğinde arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)