E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street’e iyimserlik geri döndü ancak bir sorun var---

Wall Street’e iyimserlik geri döndü ancak bir sorun var

Wall Street’e iyimserlik geri döndü ancak bir sorun var
07 Eylül 2023 - 11:08 borsagundem.com

Son göstergeler Amerikalıların genelinin ve yatırımcıların ekonomiye dair iyimserliğinin yeniden artışa geçtiğini gösteriyor. Ancak orta ve düşük gelirli kesimde karamsarlık her geçen gün artıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları ekonominin gidişatına dair yeniden iyimser bir tavır takınmaya başladı. Investor’s Daily Business’ın haberine göre ağustos ayında 12 ayın en düşük seviyesine gerileyen IBD/TIPP ABD Ekonomik İyimserlik Endeksi eylül ayında son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin yıl başından bu yana sergilediği yüksek performans yatırımcıların iyimserliğini desteklese de endeks düşük ve orta seviyedeki gelir gruplarının ve yatırımcı olmayanların ekonomiye dair derin bir karamsarlık yaşadığını gösteriyor.

Genel IBD/TIPP ABD Ekonomik İyimserlik Endeksi 2,9 puan artarak 43,2’ye yükseldi ve nisan ayındaki 47,4 seviyesinin arından en yüksek seviyeye ulaştı. Endeks yine de art arda 25 aydır nötr seviye olan 50’nin altında, kötümserlik bölgesinde kaldı.

Endeksteki güncel verilere göre Amerikalı yetişkinlerin %49’u ABD’de resesyonun yakın olduğunu düşünüyor. Bu oran ağustos ayı verilerine göre değişmese de temmuz ayındaki %55 seviyesinin aşağısında. Resesyon beklentisi geçen yılın ekim ayında %61 ile en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Araştırmaya göre Amerikalıların %80’İ bir resesyon ihtimalinden endişe duyduklarını belirtti. Bu oran ağustos ayında %83, temmuz ayında ise %84’tü.

Cuma günü açıklanan ABD’nin ağustos ayı tarım dışı istihdam verileri, iş piyasasına 187.000 yeni istihdamın eklendiğini ve işsizlik oranının artan iş gücüne rağmen %3,8’e yükseldiğini gösterdi. Ortalama saatlik ücret bir yıl öncesine göre %4,3’lük güçlü bir artış gösterse de IBD/TIPP eylül ayı anketi yetişkinlerin sadece %20’sinin ücretlerinin enflasyona ayak uydurduğunu ve %54’ünün aldıkları paranın artan fiyatlara yetişemediğini ortaya koydu.

IBD/TIPP Finansal Stres Endeksi petrol fiyatlarındaki yeni artışlar piyasaların gündemini oluştururken 11 ayın en yüksek seviyesi olan 68,1’e yükseldi. Finansal stres endeksi pandeminin hemen öncesinde, Şubat 2020’de 50’nin altındaydı. Nisan 2020’de ise 69,8’le rekor kırmıştı.

Yatırımcılar arasında ABD Ekonomik İyimserlik göstergesi 7,9 puan artarak 55,6’ya yükseldi ve endeks iyimserlik bölgesine geri döndü.

IBD/TIPP hane halkına ait yatırım fonlarında veya hisse senetlerinde en az 10 bin dolara sahip olduğunu söyleyen katılımcıları yatırımcı olarak etiketliyor. S&P 500 Endeksi bu yıl %17,1 yükseldi ve 12 Ekim tarihli ayı piyasasının dibinden %25,7’lik bir yükseliş gösterdi. Nasdaq Bileşik Endeksi de yıl başından itibaren %34 yükselirken 2022’deki dip noktasında göre %37,3 artış gösterdi.

İyimserlik oranları ABD nüfusunun yüksek miktarda kazanan kesimi ve orta sınıfın daha yüksek gelirli kesimi arasında daha yaygın. IBD/TIPP Ekonomik İyimserlik Endeksi yılda 75.000 dolardan daha fazla kazananların ekonomiye dair iyimserliğinin 10,4 puan arttığını ve 59,2’ye ulaştığını gösterdi. Ancak yıllık kazancı 75.000 dolar ve daha az olanlar içinse endeks 0,3 düşerek 37,8’e geriledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre IBD / TIPP Ekonomik İyimserlik Endeksi, üç ana alt endeksin bir bileşiminden oluşuyor. Endeks ABD ekonomisine ve bireysel finansa dair yakın vadeli beklentileri ve ekonomi politikalarına verilen desteği izliyor.

ABD'de mortgage başvuruları 27 yılın en düşük seviyeside

 

Küresel piyasalarda doların ateşi yükseldi

 

Çin'de gayrimenkul hisselerinde sert yükseliş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)