E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcıları vergi artışlarını umursamıyor---

Wall Street yatırımcıları vergi artışlarını umursamıyor

Wall Street yatırımcıları vergi artışlarını umursamıyor
30 Nisan 2021 - 11:37 borsagundem.com

Mali teşvikler ve kolay para politikasından etkilenen ABD borsaları kurumlar vergisindeki artış söylemlerini dikkate almıyor. Yatırımcılar vergi artışlarının pazarlıklar sonucu makul seviyeye çekileceği görüşünde


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD yönetimi ekonomik toparlanma sürecinde uyguladığı mali politikalarla borsaların rekor seviyelere ulaşmalarını sağlarken bir yandan da zengin yatırımcıları mutsuz edecek vergi politikası hedeflerini seslendiriyor.

Barron’s’un haberine göre trilyon dolarlık mali teşvikler ve para politikalarının sağladığı güçlü ekonomik toparlanma sağlam kurumsal bilançoların gelmesini sağlarken hisse senedi yatırımcıların da dikkatini bu yöne çekiyor. Ancak uygulanması beklenen yüksek vergilerse yatırımcıların dikkatinden kaçıyor.

Teknoloji hisselerinden gelen güçlü bilanço rakamları ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın Çarşamba günü yaptığı basın toplantısında yatırımcılara FED’in kolay para politikalarına devam edeceği yönünde güvence vermesi, ufukta görünen yüksek vergilere rağmen boğa piyasası duyarlılığının devam etmesini sağlıyor.

Borsalar ayrıca tahvil faizlerinin yeniden yükselmesinden de etkileniyor. Geçtiğimiz gün yayınlanan büyüme rakamlarına göre ABD ekonomisi ilk çeyrekte %6,4 büyüdü. Ekonomistlerin ortalama tahminleri ise %6,7 seviyesindeydi. Ancak büyüme rakamları aynı zamanda enflasyonun %2,6 olan beklentilerin çok üzerinde %4,1’e yükseldiğini gösteriyor. Borsagundem.com’un derlediği verilere göre, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçtiğimiz gün %0,07 artışla üç haftanın zirvesine ulaşarak %1,67’de işlem gördü.

Ancak borsalar yüksek kazançlı yatırımcılara uygulanacak sermaye kazanç verilerindeki keskin bir artış olasılığından rahatsız gibi gözükmüyor. Beyaz Saray politikalarını takip eden birçok kaynak Biden’ın 1 milyon doların üzerinde kazancı olan bireyler için sermaye kazanç vergilerini neredeyse iki katına çıkaracak yasa teklifinin müzakereler sonucunda daha mütevazi bir artışla sonuçlanacağını öngörüyor. Uzmanlara göre Biden’ın %43,4 oranlık teklifi pazarlıklar başlamadan önce sadece bir açılış teklifi niteliğinde.

Yatırım danışmanlığı firması AGF Investments’ın ABD Politikaları Baş Stratejisti Greg Valliere Perşembe günü müşterileriyle paylaştığı bir notta en yüksek seviyedeki sermaye kazanç vergisi oranının şu anki %23,8 seviyesinden %30’un altındaki bir seviyeye çıkarılacağını öngördüğünü açıkladı. Valliere, ABD Senatosu’ndaki Demokratların sürekli olarak Biden’ın sermaye kazanç vergilerini yükseltmesi teklifine karşı çıktığını belirtti. Teklife karşı çıkan senatörler arasında Virginia Senatörü Mark Warner ve New Jersey Senatörü Bob Menendez de bulunuyor. Valliere, bu iki senatör de Senato’nun vergilendirmeden sorumlu komitesinde yer aldığının altını çiziyor.

Baş stratejist açıklamasında, “Evet vergilerde bir yükseliş olacak. En yüksek seviyedeki kişisel sermaye kazanç vergileri %37’den %39,6’ya ve en yüksek seviye kurumsal kazanç vergileri de muhtemelen %21’den %25’e yükselecek. Bu düzenleme asgari kurumlar vergisi oranı ve yurtdışı gelirleri oranlarındaki vergi artışıyla birlikte gerçekleşecek. Ancak bu şartlar piyasalara dahil edilebilir ve ABD’nin pandemiden hızlı bir şekilde toparlanması sayesinde bilançolardaki patlamanın gölgesinde kalabilir” görüşlerine yer verdi.

Tüm bu nedenlerden borsalar rekor mali teşviklerin ve devam eden kolay para politikasının sağladığı boğa piyasası ortamında rekor seviyelerde dolaşmaya devam ediyor. Yüksek vergiler ve enflasyon endişeleri ise yatırımcıların öngörülebilir gelecekteki beklentilerinin dışında kalıyor.

Tahviller yeniden altında baskı oluşturuyor

 

Türkiye ve ABD hisseleri artık aynı platformda: PhillipMobil G

 

Morgan Stanley, Çin'deki ortaklığını artırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)