E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street resesyon olasılığına meydan okuyor---

Wall Street resesyon olasılığına meydan okuyor

Wall Street resesyon olasılığına meydan okuyor
08 Ocak 2023 - 19:24 borsagundem.com

Wall Street uzmanları, resesyon tahminlerine kulaklarını tıkamış gözüküyor. İyimserler, yumuşak inişin getiri sağlayacağına bahse giriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi bir yandan yüksek enflasyonu dizginlemeye çalışırken bir yandan da ‘yumuşak iniş’i hedefliyor. Wall Street de ülke ekonomisini resesyona sokmadan bunu başarmak isteyen Fed’in çabalarına destek veriyor gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de resesyon korkuları hafifliyor gözüküyor. Bunda, sıkı iş gücü piyasasının yanı sıra ücretlerdeki düşüşün de etkili olduğu düşünülüyor.

Resesyondan kıl payı kurtulacak

Fortune’dan Denitsa Tsekova’nın haberine göre, Wall Street iyimserleri, durgunluk tahminlerine meydan okuyor ve yumuşak bir inişin piyasa kazancı sağlayacağına bahse giriyor. Wall Street'in 2023'ün küresel bir ekonomik daralma ve riskli varlıklar için zorlu gidişat getireceğini öngören tahmin yığınında bugüne kadar fazla bir umut ışığı olmadığı düşünülüyordu. Ancak Ocak ayı ticareti hız kazanırken, küçük bir iyimser kadronun resesyon noktasındaki fikir birliğinden uzaklaştığı ve yumuşak bir inişin kazanç sağlayabileceğine inanmaya başladığı görülüyor.

Yumuşak iniş olasılığı yüzde 60

JPMorgan Asset Management Baş Küresel Stratejisti David Kelly, enflasyonun 2023'te düşmeye devam edeceğine ve ABD ekonomisinin bir durgunluktan kıl payı kurtulmasına yardımcı olacağına bahse giriyor. Uzun süredir hisse senedi stratejisti ve aynı adı taşıyan araştırma firmasının da kurucusu olan Ed Yardeni de güçlü ekonomik verilere, dirençli tüketicilere ve düşen fiyat baskılarına ilişkin işaretlere dayanarak yumuşak bir iniş olasılığını yüzde 60 olarak görüyor.

Kelly, “İnsanlarla konuştuğunuzda, mevcut durumun en kötüsü olduğunu söylerler ama öyle değil. Enflasyon düşüyor, işsizlik düşük, pandemiyi geride bırakıyoruz. Muhtemelen riskli varlıklar çok iyi iş yapacak” diyor.

Geçen yıl küresel hisse senetlerinde yaşanan neredeyse yüzde 20’ye varan düşüş, çoğu analist ve yatırımcının ihtiyatlı davranmasına neden oldu ve çoğunluk, tarihsel olarak yüksek enflasyonun devam edeceğini ve bir durgunluğun kaçınılmaz olduğunu tahmin ediyordu. Fed'in Mart toplantısından sonra tarihi yürüyüş döngüsünü tamamlayacağını ve dördüncü çeyrekte faiz indirimlerine başlayacağını düşünen Kelly ise, bu karamsarlığın, değer hisse senetlerini indirimli fiyatlarla satın almak için iyi fırsatlar sunabileceğini söylüyor.

Finans, sanayi, enerji ve teknoloji hisseleri

Sert iniş olasılığını göz ardı etmeyen Yardeni ise finans, sanayi, enerji ve teknoloji hisselerindeki fırsatların geçen yıla göre şimdi çok daha ucuz göründüğünü söylüyor. Yardeni, bu tür şirketlerin tahvillerinin de 2023'te iyi performans gösterebileceğini söyledi.

Yardeni, “İyimserler ve kötümserler, 2022'nin hisse senetleri ve tahviller için korkunç bir yıl olduğu konusunda hemfikir, ancak bunun sonsuza kadar sürmeyeceği açık. Piyasa, enflasyonun daha kalıcı olduğu ve Fed'in daha agresif olduğu gerçeğine çokta tepki verdi” diyor.

Ekonomik veriler iyimserlerin lehine

Cuma günü yayınlanan ekonomik veriler de iyimserliği destekliyor. ABD istihdam raporu, ücret artışlarının beklenenden daha fazla yavaşlaması nedeniyle işe alım büyümesinin beklentileri aştığını gösteriyor. Euro bölgesi enflasyonu, Ağustos ayından bu yana ilk kez tek haneli rakamlara geri dönerek tüketici fiyatlarında şimdiye kadar görülen en kötü artışın zirve yaptığına dair umutları besliyor.

Endekste ardışık düşüş çok nadir

1928'den bu yana sadece dört kez gerçekleşen S&P 500 için arka arkaya düşüş yılları ise gerçekten de oldukça nadir. Yine de, meydana geldiğinde, ikinci yıldaki düşüşlerin her zaman ilk yıldakinden daha derin olduğunu ve ortalama yüzde 24'lük bir değer kaybı yaşandığını unutmamak gerekiyor.

Aralık ayında Bloomberg tarafından ankete katılan stratejistler arasında S&P 500 için ortalama yıl sonu hedefi 4.078 puan civarında seyrediyordu ve bu endeksin bugünkü seviyesinden yüzde 6'lık bir kazanç getireceği anlamına geliyordu. Ancak Kasım ayında, ortalama tahmin düşüş yönündeydi.

Fikir birliği varsa işler planlandığı gibi gitmez

Bespoke Investment Group tarafından yapılan araştırma, yıl sonu hedeflerinin genellikle her iki yönde de yaklaşık yüzde 5 puan daha düşük olduğunu gösteriyor. Bespoke Kurucu Ortağı Paul Hickey, “Piyasalara bu dönemde oldukça şüpheyle yaklaşılması gerektiğini düşündüğümüz için genellikle kesin hedefler koymuyoruz. Deneyim yoluyla öğrendiğimiz bir şey varsa, o da, herhangi bir konuda bu kadar yaygın bir fikir birliği olduğunda, işlerin genellikle planlandığı gibi gitmediğidir” diyor.

Wall Street’in favori 6 sektörü

 

Fed yetkilisi George'tan faiz ve resesyon açıklaması

 

Küresel piyasalarda resesyon korkusu

 

2008 krizi kahininden resesyon yorumu

 

Küresel piyasalar, resesyon ve enflasyon endişeleriyle yeni yıla giriyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ08 Ocak 2023 21:05

    bizim borsa da 150 kata kadar yükselen hisse senetleri var.elini veren kıçını kaptırır.