E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisi güven vermiyor---

Wall Street rallisi güven vermiyor

Wall Street rallisi güven vermiyor
09 Kasım 2023 - 16:11 borsagundem.com

ABD borsaları son iki haftadır %6’nın üzerinde önemli bir toparlanma rallisi gerçekleştirdi. Ancak analistler bu rallinin devamının geleceği konusunda emin değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street aylardır süren korkutucu gidişatın ardından yeniden toparlanmaya çalışıyor. ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi 27 Ekim tarihinden bu yana %6 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’nde ise aynı dönemdeki yükseliş %8 seviyesindeydi. İki endeks de Kasım 2021’den bu yana en uzun süreli yükseliş serisini yakaladı. Ancak yatırımcılar bu yükselişlerin devamının geleceğinden emin değil.

Insider’ın haberine göre, borsalardaki son yükseliş bu yılın büyük bir kısmında olduğu gibi ABD Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar sonrasında tetiklendi. Her ne kadar FED yöneticileri enflasyonu düşürmek amacıyla faiz oranlarını 2024’e kadar yüksek tutacaklarının sinyalini verse de yatırımcılar FED yönetiminin açıklamalarını ekonomik verilerle de destekleyerek piyasalar için iyimser bir senaryo çizdi.

Geçen hafta açıklanan ve işsizlik oranının bir miktar arttığını gösteren istihdam verileri sıkı para politikasının sona erdirileceği umutlarını artırdı. Zira iyimser yatırımcılar FED’in ABD ekonomisini korumak için daha fazla faiz artırımı yapmayacağını düşünüyor.

Borsa rallisi zor geçen birkaç aylık sürecin ardından yatırımcılar tarafında memnuniyetle karşılandı. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre temmuz ayı sonundan 27 Ekim tarihine kadar S&P 500 Endeksi %10 düşmüştü ve tüm bu düşüşler sırasında yılın ilk yarısında hakim olan yapay zeka rallisi etkisini kaybetmişti. Tahvil faizlerindeki düşüşün ardındansa hisse senetleri yeniden yatırımcıların öncelikli odak noktası haline geldi.

Bazı analistler son rallinin ardından hisse senetlerinin elde ettikleri yükselişi koruyabileceğine inanıyor. Tarihsel verilere göre de kasım ayı genellikle ABD borsalarının en güçlü olduğu mevsimsel dönem olarak dikkat çekiyor. Üçüncü çeyrek bilanço sezonunda da her dört S&P 500 şirketinden üçü Wall Street beklentilerini aşmış konumda.

Macro Hive CEO’su Bilal Hafeez son araştırma notunda, “Beklenenden daha zayıf istihdam raporu göz önüne alındığında yatırımcılar FED’in görevini tamamladığı konusunda özgüven kazandı. Ekonominin güçlü kalması, düşük işsizlik, şirketlerin büyük oranda bilanço hedeflerini geçerek rahat marjlarda oturması ve bilanço görünümlerini pozitif tutması gibi olumlu gelişmeler de var” ifadelerine yer verdi.

Hafeez açıklamasında, “Bu algı devam ederse hisse senetleri geçen hafta elde ettikleri kazançları koruyacaktır. Ancak daha fazla ralli muhtemelen yıpratıcı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Ancak Wall Street’te daha karamsar bir bakış açısı benimseyen önemli isimler de bulunuyor.

Morgan Stanley’nin ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Mike Wilson geçen yıl borsalarda kaydedilen düşüşü kusursuz bir biçimde tahmin etmişti. Wilson o dönemden bu yana ayı piyasası görüşlerini savunmaya devam ediyor. Wilson hafta başında yaptığı açıklamada borsa rallisinin tahvil faizlerindeki yükselişin soğumasıyla meydana geldiğini söyledi. Baş stratejist borsalarda listelenen şirketlerin kârının gelecek çeyreklerde önemli ölçüde yavaşlayacağı uyarısında bulundu.

Wilson pazartesi günü bir podcast programında yaptığı açıklamada, “Bu yılki bilanço resesyonu etkisini hissettirmeye devam ediyor. Yakın vadede FED’in faizleri indirmemesi ve hisse başı kazançların desteklenmeyeceği bir sonucun netleşmesi geçen hafta başlayan rallinin önümüzdeki bir veya iki hafta içinde sönümlenmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

Bu arada, Wall Street'teki bazı analistler, rallinin sürebileceği görüşünü ne onaylıyor ne de reddediyor. Söz konusu analistler bunun yerine FED’in bir sonraki hamlesi etrafındaki belirsizliğin oynaklığı artıracağı ve hisse senedi fiyatlarındaki olağanüstü volatilitenin 2023'ün sonuna kadar norm haline geleceği fikrine odaklanıyor.

Özel servet yönetimi firması CIBC’nin Baş Yatırım Sorumlusu David Donabedian konuyla ilgili açıklamasında, “Geçen hafta hisse senetleri piyasalarında iyi bir tablo görsek de bu her zaman için bu denli kolay olmayacak. Yılın geri kalanının volatil olmasını faiz oranlarının nereye gittiğine bağlı olarak manik depresif dalgalanmaları yaşıyor olmayı bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Hisse senetlerinin ralliye devam edip etmeyeceğini, hisse senetlerinde kaydedilen son kazançlardan vazgeçilip vazgeçilmeyeceğini veya sözü edilen "manik-depresif" aşamaya girilip girilmeyeceğini söylemek çok zor. Dolaysıyla piyasalar halihazırda kafa karıştırıcı bir yıl son aşamasına girerken analistlerin de hiçbir senaryodan emin olmadığı görüşü güç kazanıyor.

Societe Generale: Dolar zirveye ulaştı

 

Borsada doğru zamanı aramak işe yaramıyor

 

‘Muhteşem Yedili’ye karşı bahis, rekor derecede düşük

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi09 Kasım 2023 16:36

    Bizim ekonomi ve Yargı , güven veriyor mu da , yabancı yatırımcı peşinde koşuyoruz. Boşuna çaba . İçeriyi düzeltmeden nasıl olacak bu iş

  • Mehmet 09 Kasım 2023 17:56

    İhlas gurubu gibi firmalar 20 yılda ekonomiye ve ak p.ye kambur olmuştur ve olacaktır.

  • Servet 09 Kasım 2023 17:42

    İhlas şirketleri yıllardır ky yi dolandırmış, yetkililer susmuş, böyle güven kazanılmaz.Önce iyneyi kendimize batıralım.