E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street için kâbus ayı mı başlıyor?---

Wall Street için kâbus ayı mı başlıyor?

Wall Street için kâbus ayı mı başlıyor?
31 Ağustos 2023 - 11:22 borsagundem.com

Tarihsel göstergelere göre ABD borsaları eylül ayında en zayıf performans gösteriyor. Uzmanlar yatırımcıları yüksek volatilite karşısında hazırlıklı olma çağrısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekâ teknolojileri etrafında oluşan yatırımcı heyecanı ABD borsalarında ağustos ayında etkisini kaybetti. S&P 500 Endeksi altı ayın en zayıf performansını gösterirken Nasdaq Bileşik Endeksi ise bu yılın en zayıf aylık performansını sergiledi. Ancak MarketWatch’un haberine göre eylül ayı daha kötü performanslara gebe olabilir.

Borsa araştırmaları firması CFRA Research’ün Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall 1945’ten bu yana S&P 500 Endeksi’nin eylül ayında ortalama %0,73 negatif getiri sağladığını hatırlatıyor. Söz konusu performans eylülü ABD borsalarının en zayıf ayı yapıyor. Eylül ayı aynı zamanda S&P 500’ün yükselişten daha sık düşüş yaşadığı ve tarihsel göstergelere göre sadece %44’lük yükseliş ihtimali olduğu tek ay niteliğinde.

Eylül ayı aynı zamanda teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi’nin 1971 yılından bu yana ortalamada negatif getiri sağladığı tek ay. CFRA verilerine göre Nasdaq bu süreçte sadece %52 oranla yükseldi ve endeksin ortalama getirisinin negatif %0,86 olduğu görülüyor.

Stovall konuyla ilgili açıklamasında, “Gösterge endekslerin eylül ayındaki zayıf geçmişinin bir sonucu olarak, önümüzdeki ay yatırımcılara hem S&P 500 hem de Nasdaq’da hayal kırıklığı yaratan sonuçların ortaya çıkma ihtimaline karşı hazırlanmalarını hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarının bu yılki hızlı tırmanışı son güçlü ağustos ayında durakladı. Zira son ekonomik göstergeler ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini beklenenden daha uzun süre daha yüksekte tutacağını gösterir nitelikteydi. Yükselen tahvil getirileri yatırımcıların hisse senedi alternatiflerine yönelmesine yol açtı.

S&P 500 Endeksi bu ay kabaca %2 düşüş gösterdi. Endeks bu performansıyla şubat ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Bununla birlikte Dow Jones verilerine göre endeksin ağustos ayında %2 veya daha fazla düşmesi tarih boyunca genellikle eylül ayının daha kötü olacağı anlamına geliyor.

Dow Jones Endeksi’nin %1,8 düştüğü ağustos ayında Nasdaq Bileşik Endeksi ise %2,9 geriledi. Nasdaq aralık ayındaki düşüşünden bu yana en zayıf performansını gösterdi.

Treasury Partners Baş Yatırım Sorumlusu Richard Saperstein, “Ağustos ayı boyunca hisse senedi piyasalarında görülen volatilite sona ermedi ve volatilitenin eylül ayında da devam etmesini bekliyoruz. Piyasalar FED’in önceki faiz artışlarının geciken etkisinden kaynaklanan ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı fiyatlamaya başlıyor” dedi.

Saperstein, “Ağustos ayında borsalardaki geri çekilme, fiyat kazanç katları hızla genişlemesi ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin artmasıyla garanti altına alındı. Tüm bunlar enflasyon ve faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı öngörüsünü taşıyor” dedi.

Bir tutam iyimserlik

Bununla birlikte danışmanlık firması Fundstrat’ın Teknik Strateji Başkanı Mark Newton eylül ayının yatırımcılar için o kadar da kötü olmayabileceğini söyledi.

ABD’de 1935’ten bu yana seçim öncesi yıllarda eylül ayının ilk yarısı ayın ikinci yarısından daha iyi performans gösterme eğiliminde. Fundstrat ve Bloomberg verilerine işaret eden stratejist ABD’de seçim öncesi yıllarda ortalama getirinin 1935’ten bu yana %0,2 pozitif olduğunu söyledi.

Bununla birlikte Newton eylül ayında negatif borsa getirisi ihtimalinin daha uzak olduğunu öngörüyor. Borsa uzmanı bunun için birkaç göstergeye işaret etti.

Birincisi hisse senedi piyasalarındaki yatırımcı havası temmuz ayındaki boğa piyasası perspektifinden çok hızlı bir şekilde ayı piyasasına dönmesi. Borsa uzmanı bu durumun yatırımcılarda direnç yaratacağını ve ayı piyasasının dominant olduğu piyasalarda muhalif yatırımcıların borsalardaki yükselişleri destekleyeceğini belirtiyor.

Güçlü performansa yol açabilecek bir diğer sebep de ABD Doları ve ABD Hazinesi tahvil getirilerinde orta vadeli zifvelerin yakın olması. ABD Doları’nı küresel piyasalardaki rakipleriyle karşılaştıran ICE Dolar Endeksi cuma günü 7 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesinde işlem gördü.10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de geçen hafta Kasım 2007’den bu yana en yüksek seviye olan %4,339’a ulaştı.

Newton, “Genel olarak yükseliş faktörlerinin çoğu borsalardaki dip seviyenin çok yakın olduğunu ve piyasaların eylül ayının ilk yarısında kazanç getirebileceğini gösteriyor” dedi.

Piyasalarda risk iştahı yüksek

 

Gözler ABD enflasyon verisinde

 

FED, 'hızlı ve çevik' denetim sözünü tutmaya başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DIMBIL31 Ağustos 2023 18:54

    Borsamızda söyle % 60 lık bir düzeltme olması yeni yatırımcıları ve KKM dekilerin % 5-10 nuda borsaya çekebilir.yoksa borsa durma noktasına geldi kısa alanda pas çevrilmektedir.