E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street güçlü bilançolarla moral depoladı---

Wall Street güçlü bilançolarla moral depoladı

Wall Street güçlü bilançolarla moral depoladı
08 Şubat 2021 - 13:20 borsagundem.com

ABD borsaları Aralık ayında negatif beklentide olan şirket bilançolarının beklentileri güçlü bir biçimde aşmasıyla yukarı yönlü tırmanmaya başladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük teknoloji şirketlerinin ve büyük bankaların bilançolarında beklentileri aşması ABD borsalarında bilanço sezonunda sürpriz bir yükselişe yol açabilir.

S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerinin %58’inin bilançolarının açıklanmasının ardından dördüncü çeyrek bilançolarında toplamda %1,7’lik artış görülmesi bekleniyor. Bilanço rakamlarındaki yükseliş sayesinde geçtiğimiz yıl iki veya daha fazla art arda düşük bilanço paylaşan şirketlerdeki ekonomik durgunluk ortamından kurtulunması söz konusu olacak.

Geçen yılın sonunda, analistler Aralık ayında çeyrek bilançolarının yıllık bazda üst üste dördüncü kez düşüş göstermesi ve toplam bilançolarda %9,3 oranında düşüş görülmesini bekliyorlardı. MarketWatch’un haberine göre genel tahminler yavaş yavaş daha iyi bir seviyeye doğru evrildi ve nihayet bu hafta pozitif seviyeye tırmandı.

Endekste oluşan ivmenin yardımıyla finansal hizmetler, bilgi teknolojileri ve iletişim sektörleri de büyük kazançlar elde etti. S&P 500 Endeksi’ndeki ağırlıkları sebebiyle sektörlerdeki büyük şirketlerin hareketleri genel kârlılık görünümü için de daha büyük bir etki taşıyor.

Borsa araştırmaları şirketi Factset’in Kıdemli Bilanço Analisti John Butters finans sektöründeki bilançoların genel tabloya en fazla katkıyı sağladığını belirtiyor. Finans sektöründe bilanço paylaşan ve henüz paylaşmayan şirketlerin karma büyüme tahminleri şimdilerde pozitif yönde %17,2’yi gösterirken 13 Aralık tarihinde %9,4’lük düşüşü gösteriyordu.

Finans sektöründe beklentilerin yükselmesinde en büyük etkiyi yaratansa dev Wall Street finans şirketlerinin güçlü bilanço rakamları oldu. JP Morgan %44, Goldman Sachs %55, Morgan Stanley %48 ve Capital One Financial %87 oranında bilanço beklentilerini aştı.

Bilgi teknoloji sektöründe ise Apple, Intel ve Microsoft’un bilançolarında beklentileri aşmasıyla, Aralık ayında %1,5 olan büyüme beklentileri karma bilançolarda %15,6’lık büyüme oranlarına dönüştü. Facebook ve Google’ın çatı şirketi Alphabet de beklentileri büyük oranda aşarak iletişim hizmetleri sektöründe 31 Aralık’taki %12,9’luk düşüş beklentisinin %6’lık pozitif seviyeye çevrilmesine katkıda bulundu.

Bu üç sektörün dışında Amazon ve Ford’un paylaştığı güçlü bilançolar da endeksteki büyümeye katkı sağladı.

S&P 500 Endeksi’ndeki en büyük hayal kırıklığı ise Boeing şirketinde yaşandı. Şirket hisse başına 15,25 dolar düzeltilmiş bir kayıp rapor ederken, analistler hisse başına 1,78 dolar zarar bekliyorlardı. FactSet Analisti Butters’ın ifadelerine göre Boeing’in bilanço rakamları dahil edilmediği takdirde S&P 500’ün karma büyüme oranları şimdiki seviyesinin iki katına çıkıyor.

Bilanço analisti bugüne kadar bilanço paylaşan şirketlerin %81’inin beklenenden daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor. Bu hafta içerisinde S&P 500’de Dow Jones Endeksi’nde de bulunan 3 şirket de dahil olmak üzere 77 şirket bilanço paylaşacak. Walt Disney ve Cisco bu 77 şirket arasında analistler tarafından bilançosu en çok merak edilen şirketler olarak öne çıkıyor.

Borsada yükseliş yataya döndü

 

Borsalardaki Reddit isyanını FED körüklüyor

 

Bireysel yatırımcılar için yeni bir dönem mi başlıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)