E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street göründüğü kadar sakin değil---

Wall Street göründüğü kadar sakin değil

Wall Street göründüğü kadar sakin değil
27 Haziran 2023 - 15:01 borsagundem.com

Yılın ilk yarısında Wall Street sakin bir ralli döneminden geçiyor gibi görünebilir. Ancak WSJ haberine göre opsiyon yatırımcıları piyasalarda gelecek dönemde görülebilecek ciddi dalgalanmalara karşı hazırlanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yılın ilk yarısı boyunca güçlü bir ralli gerçekleştirdi. S&P 500 Endeksi altı aylık süreçte %13 yükseldi. Volatilite göstergeleri ise Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana en düşük seviyelere çekildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) 14 seviyesine kadar çekildi ve Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeleri gördü. Söz konusu göstergeler yatırımcıların borsalardaki olası bir düşüşe karşı ne derece hazırlıklı olduğunu işaret ediyor.

Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre tüm bu iyimser gelişmeler yatırımcıları yanıltmamalı. Zira opsiyon piyasalarında ve bazı hisse senetlerinde görülen dalgalanmalar volatilitenin olması gereken seviyenin altında olduğunu gösteriyor olabilir.

Yapay zekâ teknolojilerinin yükselişi büyük teknoloji hisselerinin fiyatlarında baş döndürücü bir yükselişe yol açtı. Bilgi teknolojileri sektörünün piyasa değeri yılın başındaki 1,9 trilyon dolardan yükselerek bugün 10 trilyon doların üzerine kadar çıktı. Dow Jones piyasa verilerine göre bu ABD borsasındaki bu yılki büyümenin yaklaşık yarısını işaret ediyor.

Teknoloji hisseleri liderliğindeki rallide opsiyon yatırımları küçük sermayeli hisse senetleri gibi piyasanın diğer bölümlerine de yayıldı. Yani borsalarda sert bir düşüş gerçekleşmese bile hisse senetleri yanaşık düzende hareket ederse geniş yelpazede piyasalardaki türbülans artabilir.

Yatırımcılar böyle bir piyasa ortamından kâr elde edebilmek için opsiyon bahislerine yöneliyor. CBOE Küresel Piyasalar verilerine göre haziran ayında sıradan bir günde el değiştiren VIX’e bağlı opsiyon yatırımları daha önceki aylardaki işlem günlerine göre çok daha fazlaydı.

Son seanslarda VIX’e bağlı aktif olarak gerçekleştirilen opsiyon işlemlerinden en çok tercih edileni VIX’in 47,5 veya 30 seviyesine kadar çıkması ihtimaline bağlı olanlardı. Söz konusu tablo bazı yatırımcıların yılın geri kalanında çok daha fazla kargaşa öngördüğüne işaret ediyor. Zira VIX endeksi borsalarla ters orantı içerisinde hareket eder. VIX üzerine yapılan boğa piyasası yorumları hisse senetleri için ayı piyasası beklentileri anlamına gelir.

WSJ haberine göre piyasalardaki durgunluğu tetikleyense ABD ekonomisinin dayanıklılığıydı. Geçen yılın büyük bir bölümüne hakim olan resesyon beklentilerine rağmen ABD ekonomisinin güçlü kalması endişelerin bastırılmasına önayak oldu. Bu sayede endekslerde de istikrarlı bir yükseliş görüldü. Enflasyon ve diğer ekonomik verilerdeki endişe verici rakamlar yerine yatırımcılar odaklarını hisse senetlerinin bireysel performanslarına çevirdi.

Örneğin aylık enflasyon verileri geçtiğimiz aylarda görece daha zayıf bir reaksiyonu tetikledi. Bu arada istihdam piyasası da beklentilerin üzerinde geldi.

Birçok yatırımcı ekonomi ve piyasalar hakkında daha fazla iyimser hale geldi.

Piper Sandler’ın Opsiyon Yatırımları Başkanı Danny Kirsch, “Şu anda neredeyse en tatlı noktadayız” diyor.

Deutsche Bank'ın araştırmasına göre, S&P 500'ün en az %3 oranında geri çekilmesinden bu yana üç aydan fazla bir süre geçti ki bu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en uzun sürelerden biri. FactSet verilerine göre, endeksin mart ayı sonundan bu yana haftalık hareketleri her iki yönde de %1'den azdı. 2022’nin sonlarında ise endeks her hafta kabaca %2,6’lık bir ortalama hareket gerçekleştiriyordu.

Piyasalardaki bu tabloya ilişkin bir diğer görüşse hisse senedi ve opsiyon piyasalarındaki teknik dinamiklerin volatiliteyi düşürdüğü yönünde. Deutsche Bank göstergeleri S&P 500 Endeksi’ndeki korelasyonun son üç ayın en düşük seviyelerine gerilediğini gösteriyor. Diğer bir deyişle borsalardaki bazı sektörler diğerlerine göre çarpıcı bir şekilde farklı yönde hareket ediyor.

Firmanın analistleri bu düşük korelasyona dikkat çekerek borsalardaki volatilitenin düşüşünde ve makro ekonomik endişelerin fiyatlandırılmasında bu tablonun ciddi bir rol oynadığını belirtiyor.

Hisse senetlerindeki korelasyon 2017’nin sonları ve 2018’in başlarından bu yana hiç bu kadar düşük olmamıştı. Ancak hisse senetleri bir kez hep birlikte hareket etmeye başlarsa bu volatilitenin dramatik bir şekilde yükselmesine sebep olabilir.

Nomura’nın Küresel Hisse Senetleri Stratejisti Alex Kosoglyadov, “Şu anda piyasalarda muazzam büyüklükte gerçekten acımasız opsiyon alım işlemleri yapılıyor. Bu belki de kariyerim boyunca gördüğüm en olağanüstü seviyelerde” ifadelerine yer verdi.

ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen faiz artırımlarına rağmen ekonomik tablo belirsizliğini korurken, bazı analistler enflasyonun ne kadar yüksek kaldığı göz önüne alındığında FED politikasının ekonomiye ve borsaya henüz baskı yapmadığını söylüyor.

Reel faiz oranları, nominal oranlar ve enflasyon arasındaki fark, tartışmasız bir şekilde henüz kısıtlayıcı bölgeye gelmedi. Özellikle fiyat baskılarının azalmaya devam ettiği bir ortamda yaklaşan FED toplantılarında daha fazla faiz artışı kararı verilirse, merkez bankasının hedefleri ile parasal sıkılaştırma arasında fark oluşabilir. Böyle bir ihtimal borsa rallisinin çözülmesine sebep olabilir ve yatırımcılar 2022 ayı piyasasına benzer bir şekilde makroekonomik verilere daha duyarlı hale gelebilir.

İkinci çeyrek bilanço sezonu yaklaşırken mevsimsel faktörler de volatilitenin sessiz kalmasına destek oluyor. Dow Jones verilerine göre S&P 500 Endeksi son on yılda en sakin aylarını %0,53’lük ortalama günlük hareketle temmuz ayında geçirdi. Bu oran mart aylarında ise %1,1 seviyesindeydi.

Nomura’dan Kosoglyadov birçok yatırımcının yeni endişelere göre pozisyon almasına rağmen, mevsimsel etkilerin de düşük volatilitenin devam etmesi için “mükemmel bir fırtına” yarattığını sözlerine ekledi.

Yüzde 2’lik enflasyon hedefi gerçekçi mi?

 

Jeremy Siegel: Yılın ikinci yarısı borsalar için iyi geçmeyecek

 

Yumuşak iniş senaryosu çift dipli bir resesyon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)