E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street FED’den imkansızı bekliyor---

Wall Street FED’den imkansızı bekliyor

Wall Street FED’den imkansızı bekliyor
24 Ağustos 2023 - 18:00 borsagundem.com

ABD borsalarında bu yıl görülen yükseliş ünlü borsa uzmanı Amanda Agati’ye göre resesyonsuz bir toparlanma beklentisine dayanıyor. Ancak Agati’ye FED bu “imkansız görevi” başarıyla yerine getiremeyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiyi çökertmeden fiyatları dizginlemeye çalıştığı bir “iniş yok” senaryosunu hayal ediyor. Ancak PNC Varlık Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Amanda Agati’ye göre borsalar bir tür “yanılsama” içerisinde. Üstelik borsa uzmanı yakın zamanda gerçeklerin yatırımcıları çok sert vurabileceği konusunda uyarıyor.

Business Insider’ın haberine göre Agati konuyla ilgili açıklamasında borsaların tamamen “iniş yok” senaryosuna odaklandığına dikkat çekti. Borsa uzmanı “imkansız görev” olarak tanımladığı bu senaryoyu, “Bizi resesyona sokmadan enflasyonu kontrol altına almak” olarak tanımladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasa yorumlarında son zamanlarda sıklıkla bahsi geçen “yumuşak iniş”, “sert iniş” ve “iniş yok” senaryoları FED’in faiz politikaları ile ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceği tartışmalarını ifade ediyor. Yumuşak iniş FED’in faiz artışları sonrası ABD’nin hafif bir resesyona girmesi ve enflasyonun istenen seviyeye gelmesini ifade ediyor. Sert iniş senaryosu ise agresif faiz artışlarının ABD ekonomisini derin bir resesyona sokması anlamını taşıyor.

Agati’nin dikkat çektiği “iniş yok” senaryosunda iyimserlik öne çıkıyor ve FED’in başarılı politikaları sonucu ABD ekonomisi herhangi bir resesyona düşmeden enflasyon kontrol altına alınıyor. Ancak bu senaryonun gerçekleşebilmesi için FED’in ne çok hızlı ne de çok yavaş bir para politikası uygulaması, jeopolitik atmosferin beklentilerle uyum sağlaması, kısacası ekonomideki tüm dengelerin beklentilere uygun hareket etmesi gerekiyor.

Borsalar için en uygun tablo olarak görülen “iniş yok” senaryosunun şimdilik kusursuz ilerlemesi bu sene yapay zeka hisselerinin yükselişiyle birlikte ABD borsalarını yükselmesindeki en önemli sebeplerden biriydi. S&P 500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri bu yıl sırasıyla %14 ve %29 yükseldi. Ancak Agati en güvenilir resesyon göstergelerinden biri olarak kabul edilen Amerikan tahvil getirilerinin ters hareketine dikkat çekiyor.

Agati, “Tahvil piyasası bu yılın ilerleyen zamanlarında büyük bir resesyonun ortaya çıkacağını gösterir bir şekilde konumlanıyor” dedi. Ancak borsa uzmanı, ekibinin ABD GSYİH’sında sadece %1 ila %2 arasında küçük bir düşüş beklediğini sözlerine ekledi.

Borsa uzmanı, “Bu resesyon kesinlikle Küresel Finans Krizi’nde ve pandemi başlangıcında gördüğümüz felaket resesyonlar gibi olmayacak” dedi.

Agati ayrıca zorlu piyasa koşullarında yatırımcıların nasıl ayakta kalacağına dair tavsiyelerde de bulundu. Borsa uzmanı küçük yatırımcılara portföylerini çeşitlendirmelerini, uzun vadeli hedeflerine ulaşmaya odaklanmalarını ve yüksek kaliteli hisse senetleri ve tahvil varlıklarını aramalarını tavsiye etti.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında

 

Resesyonun nedeni Amerikalıların deneyim merakı mı?

 

Nvidia CEO’su servetine servet kattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)