E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street devleri Noel rallisine takoz oldu---

Wall Street devleri Noel rallisine takoz oldu

Wall Street devleri Noel rallisine takoz oldu
28 Aralık 2022 - 11:44 borsagundem.com

Küresel yatırımcıların heyecanla beklediği ‘Noel rallisi’ salı günü de gerçekleşemedi. Yatırımcıların Çin’in yeniden açılmasına ilişkin umutları Apple ve Tesla gibi dev şirketlerin üretim endişelerine yenildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in yeniden açılma planları, bu hafta küresel yatırımcılarda ‘Noel rallisi’ olarak adlandırılan takvim yılının son 5 ve ilk iki işlem gününü kapsayan geleneksel yükseliş dönemi için umutları artırmıştı. Ancak Financial Times’ın haberine göre yeniden açılmanın ABD’nin büyük şirketlerinde bıraktığı özel etkiler Wall Street’in ralli umutlarını boşa çıkardı.

Salı günü açıklanan Pekin'in karantina uygulamalarını kaldırma kararı özellikle Çin kaynaklı hisselere genel bir destek verdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel ticaret neredeyse üç yıldır dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde devam eden pandemi kısıtlamaları nedeniyle tedarik zincirlerindeki ve iş bağlantıları üzerindeki olumsuz etkilerle mücadele ediyordu. Ülkede pandemi yasaklarının kaldırılması bu sebeple yatırımcılar tarafında olumlu bir gelişme olarak görülmüştü.

Ancak pandemi yasaklarının kaldırılması Wall Street’te bir rallinin fitilini ateşleyemedi. Zira Çin’de artan Kovid-19 vakaları ülkede üretim operasyonlarının yeniden sekteye uğrayacağı endişelerini de beraberinde getirdi. Çin’de üretim tesisleri bulunan Tesla ve Apple gibi dev şirketlerin hisseleri düşüşe geçti.

S&P 500 Endeksi ralli beklentisiyle başlanan günü %0,4’lük düşüşle kapatırken teknoloji odaklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,4 geriledi.

ABD borsalarında geleneksel Noel rallisi takvim yılının son 5 işlem günü ile yeni yılın ilk iki işlem günü olarak bilinir. S&P 500 Endeksi’nde sıradan bir 7 günün ortalama getirisi %0,2 iken söz konusu dönemde ortalama getirininse %1,3 olduğu görülür. Ancak Wall Street endekslerinde bu tür bir yükseliş 2022-2023 dönemi için henüz görülmedi. Cuma günü itibariyle başlayan Noel rallisi sezonunda iki seanstır düşüş izleniyor.

Apple hisseleri salı gününü %1,4 düşüş kaydetti. Teknoloji devinin hisseleri neredeyse yüzde 2 düşerek Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Elektrikli otomobil devi Tesla ise büyük şirketler arasında salı gününün en büyük kaybedeniydi. Şirketin hisseleri yüzde 11,4 geriledi. Uluslararası haber ajansları Çin’de fabrikası bulunan Tesla’nın ocak ayından bu yana devam eden üretim yavaşlatma programını uzattığını duyurdu.

Tesla hisseleri aralık ayının başından bu yana yaklaşık yüzde 44 düştü. Bu hissenin son 10 yıldaki en zayıf performansı. Şirketin yatırımcıları ise satışlardaki potansiyel düşüşlerden ve CEO Elon Musk’ın Twitter yönetimi nedeniyle dikkatinin dağıldığından endişe ediyor.

Wall Street’teki en büyük kaybedenleri arasında havayolu şirketi Southwest Airlines da bulunuyor. Şirketin hisseleri salı günü %6 değer kaybetti. Havayolu şirketi ABD’de Noel hafta sonu boyunca etkisini yoğun bir şekilde hissettiren kış hava koşulları nedeniyle birçok uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı.

Çin hisseleri yükselişe geçti

Büyük teknoloji şirketlerinin hisselerindeki sert düşüşleri Çin’deki seyahat değişimlerinden faydalanan hisse senetleri dengeledi. Çin’in Macau bölgesindeki kumarhanelerden önemli bir getiri sağlayan kumarhane yöneticisi Wynn Resorts’un hisseleri aynı gün %4,5 değer kazandı.

Hong Kong’un Hang Seng Endeksi çarşamba günü %2,3 yükseldi. Çin’in CSI Endeksi ise bir önceki gün kaydettiği %1,2’lik yükselişin ardından %0,4 geri çekildi.

ABD Hazinesi tahvilleri ise ekonomideki resmin iyileşmesiyle birlikte düşüşe geçti. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,1 yükselerek %3,85 seviyesine geldi. (Tahvil piyasalarında fiyatlar düştükçe getiriler yükselir.)

Çin'in geri dönüşü ekonomileri nasıl etkileyecek?

Action Economics analistleri, Çin'deki değişiminin ekonomik büyümenin iyileşmesi beklentilerini artırdığını ve bunun da ABD Merkez Bankası’nın (FED) uzun vadede daha yüksek faiz oranları para politikası pozisyonunu desteklediğini belirtiyor.

Bu yıl, küresel piyasalara, Batılı merkez bankalarının agresif faiz artışları yoluyla yüksek enflasyonu frenleme mücadelesi hakim oldu. Gelecek yılsa, piyasaların odaklandığı en önemli noktalardan birisi muhtemelen Çin'in Kovid dönemi kısıtlamalarını hızla kaldırması ve bunun ekonomiye etkileri olacak.

Capital Economics’in Baş Ekonomisti Neil Shearing, “Çin’de ne olduğu en önemli konu” ifadelerine yer veriyor. Zira dünyanın en büyük ikinci ekonomisini çevreleyen değişimlerin uzun vadede doları da etkilemesi muhtemel.

Shearing, “Genel olarak, riskli varlıklar yükseldiğinde, dolar gibi güvenli varlıklar düşer. Yine de bazı iyimserliklerin yumuşatılması gerekiyor. Çünkü gidiş yolu birçok kişinin öngördüğünden daha engebeli olacak” açıklamasında bulundu.

Tesla hisseleri eriyor! Endişeler arttı

 

Küresel borsalarda Noel Baba stresi

 

Piyasalar artan belirsizliklerle karışık seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL28 Aralık 2022 16:42

    Ben üç sene önce asuzu ve sasa almış idim paramı 70 kata kadar artırdım.büyük bir düzeltme gelir ise yine alırım.