E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıWall Street analistlerinin odak noktası Bitcoin rallisi---

Wall Street analistlerinin odak noktası Bitcoin rallisi

Wall Street analistlerinin odak noktası Bitcoin rallisi
16 Şubat 2021 - 12:04 borsagundem.com

Tesla’nın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı, kripto paranın bir yatırım aracı olarak geçerlililiğini onayladı. Analistler Bitcoin yapacak bir sonraki şirketin hangisi olacağını tahmin etmeye çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tesla’nın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yaptığını açıklamasının ardından Wall Street analistleri, diğer yüksek profilli şirketlerin yöneticilerini, yakın zamanda gerçekleşecek bilanço açıklamalarında muhtemel Bitcoin yatırımları olup olmayacağı konusunda sorguya çekiyor. General Motors CEO’su Mary Barra, otomobil üreticisinin bilanço açıklaması esnasında General Motors’un henüz Bitcoin alma planı bulunmadığını söyledi. Morgan Stanley Analisti Adam Jonas’ın sorusu üzerine, “Bitcoin’e yatırım yapmak için herhangi bir planımız yok, nokta” dedi.

Ancak CEO müşterilerinin bir gün Chevrolet, Buick ya da Cadillac gibi markalarını kripto para ile alma ihtimalinin tamamen üzerini çizmedi. Tesla da müşterilerinin elektrikli araç ve kamyonlarını Bitcoin ile alabilmesine imkan tanımayı planlıyor. Barra, “bu gözlemleyip, değerlendireceğimiz bir şey. Eğer gelecekte bunun için güçlü bir tüketici talebi olursa, bizi engelleyen bir şey olmaz” dedi. Ancak diğer şirketlerin, özellikle de finansal kurumların yöneticileri Bitcoin’in nakit yönetimi stratejilerinde yer alması konusunda henüz ikna olmadı.

Reinsurance Group of America’nın Baş Yatırım Direktörü Leslie Barbi geçtiğimiz hafta yapılan bilanço açıklamasında, “kripto para yatırımı yapmıyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “anladığım kadarıyla muhasebesi oldukça farklı ve daha yüksek volatilite yaratabilir” ifadesini kullandı. Volatilite büyük bir sorun. Fiyatlardaki büyük dalgalanmalar, yüksek ihtimalle diğer büyük şirketlerin kurumsal paraları Bitcoin’e yatırmasına engel olacak.

Son dönemde getiriler oldukça yüksel olsa da, şirketler kurumsal yatırımları için istikrara öncelik veriyor. Bitcoin’in yalnızca bir yıl içinde 4,000 dolardan 50,000 dolara yükselmiş olması ise endişe yaratıyor. Voya Financial’ın Yatırım Yönetimi Birimi CEO’su Christine Hurtsellers, “kripto paraları gözlemliyoruz” dedi. Ancak dev fiyat dalgalanmalarına yön veren faktörlerin “halen zaman zaman opak” olduğunu da ekledi. Bu nedenle şirket, Bitcoin yatırımına yönelmeyecek.

Kripto riskini alanlar

Diğer şirketler ise kripto paralara yatırım yapmanın risklerini alıyor. Şimdiye kadar Tesla ve yazılım şirketi MicroStrategy, Bitcoin alımı yapan en büyük şirketler oldu. Ödeme devleri Square ve PayPal da müşterilerinin Bitcoin alım satımı yapmasına ve e-ticaret işlemlerinde kripto para kullanmasına imkan tanıyor. Mastercard ve Bank of New York Mellon ise dijital paralarla flört aşamasında. Square gibi Jack Dorsey tarafından yönetilen Twitter da Bitcoin’e ve diğer kripto paralara yakınlaşıyor.

Twitter CFO’su Ned Segal CNBC ile yaptığı bir röportajda, “çalışanlarımız maaş ödemelerinin Bitcoin ile yapılmasını talep ederse bunu nasıl gerçekleştireceğimiz ve bilançomuzda Bitcoin’e ihtiyaç duyup duymadığımız konusunda oldukça fazla düşündük” dedi. Visa CEO’su Al Kelly de, şirketin bilanço açıklaması esnasında, “dijital paralara yönelik ilginin büyüdüğünü” ifade etti.

Ancak Kelly Bitcoin gibi varlıklar ve mevcut hükümet para birimlerinin desteklediği stable coin’ler arasındaki bir farka dikkat çekti. Kelly, Bitcoin ve diğer kripto paraların “dijital altına” daha fazla benzediğini söyledi.

Kelly, “bu noktada genellikle varlık olarak tutuluyor ve önemli bir ödeme aracı olarak kullanılmıyorlar” dedi. Açıklamasının devamında, “hükümet destekli paraları temel alan stable coin gibi dijital paralar ve merkez bankalarının dijital paraları küresel ticarette kullanılma potansiyeli olan ve gelişen ödeme yenilikleri” ifadesini kullandı. Başka bir deyişle, Tesla’nın yatırımı diğer şirketlerin de Bitcoin yatırımı yapmayı düşünmesine neden olabilir ancak henüz dev bir destek görme ihtimali düşük.

En büyük joker

Bazıları dünyanın en yüksek değerli şirketi Apple’ın Bitcoin yatırımı yapacak bir sonraki şirket olabileceğini düşünüyor. Apple müşterilerinin Bitcoin ile alışveriş yapmasına imkan tanıyabilir, aynı zamanda Tesla gibi doğrudan kripto para yatırımı da yapabilir. RBC Analisti Mitch Steves bu ayın ilk günlerinde yayınlanan bir raporda, Apple’ın kendi kripto para işlem platformunu kurması halinde (potansiyel olarak Apple Wallet özelliği üzerinden), şirketin “hızlı bir şekilde pazar payı kazanarak sektörü alt üst edebileceğini” söyledi.

Square’in Bitcoin ile ilişkili gelirlerini baz alan Steves, Apple’ın kısa sürede Bitcoin’le ilgili işlemlerden 40 milyar dolar gelir sağlayabileceğini tahmin ediyor. Steves aynı zamanda Apple’ın herhangi bir Bitcoin işlemi planını fonlayabileceğini ve bilançosuna 1 milyar dolar ekleyebileceğini söyledi ve Apple’ın Bitcoin alımının kripto paraya yeni bir onay vereceğini ifade etti.

Aynı zamanda, analiste göre, bu durum Bitcoin’in fiyatını yukarı çekme potansiyeline de sahip. Apple Bitcoin yatırımı yapma konusunda herhangi bir plan açıklamadı ve şirket konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Bitcoin’de rekorların ardından endişe artıyor

 

Piyasaların yeni riski Z kuşağı yatırımcıları

 

Şirketlerin açıklanan 2020 yılı 12 aylık bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)